Skip to main content

Sepet

Arama Motoru Optimizasyonu

2014 Yılında SEO’da Bizi Neler Bekliyor ?

Yazar: 23 Aralık 2013Aralık 25th, 2019Yorum Yapılmamış

Önümüzde yeni bir yıl var ve tüm SEO stratejistlerinin de önümüzdeki yılın bize neler getireceğini merak ettiğini düşünüyorum. Önümüzdeki yıl karşılaşabileceğimiz algoritma değişiklikleri, güncellemeler ve uygulanabilecek seo stratejileri ile alakalı olarak bir makale yayınlamayı uygun gördüm. Elbette önümüzdeki yıl bizi neler bekliyor sorusunu cevaplamadan önce 2013 yılında neler yaşadık geri dönüp incelemekte büyük fayda var. (Bkz: 2013 Yılının Önemli SEO Olayları) Öte yandan 2013 yılında bizleri neler bekliyor ve bu konudaki tahminlerimizi de geçtiğimiz yıl dile getirmiştik, bu makale de faydalı bir kaynak olarak hala okunmaya değer. (Bkz: 2013’te SEO Hakkında Öngürüler) 2013 yılında yapılan bir çok değişiklik aslında 2014 yılında bizleri neler beklediğini de pekala gösteriyor.

Hatırlarsınız, 2013 yılının en önemli olayı Google Penguen 2.1 güncellemesi idi. Bu güncelleme genel olarak doğru seo çalışması yaptığını düşündüğümüz web sitelerini etkiledi. Fakat bu güncellemede etkilenen web sitelerinin en büyük ortak noktası, link profillerindeki makale backlinklerin ve ana kelime bazlı anahtar kelimelerin ağırlıklı olmalarıydı.

Evet link inşası yapılmalı, fakat bunu yüzlerce blog üzerinden ve hep aynı kelimeler üzerine gerçekleştirirsek sıkıntı yaşamak çok doğal. Çoğu kişi bu algoritma güncellemelerinin çıkış nedeninin Google Adwords’ün kullanımını arttırmak olarak değerlendiriyor, baştan söyliyeyim bu gerçekten mantık dışı, komik bir değerlendirme. Google’ın para kazandığı en büyük mecra, hızlı nakit akışı sağlayan bölümü Adwords gibi görünebilir, fakat Google’ın tüm başarısının, tüm kazancı tamamen son kullanıcıdan sağlanmaktadır. Google’ın bu denli popüler olmasının nedeni, en iyi hizmeti vermesinden ötürü ise Google paraya mı sıkışıyor ki zaman zaman algoritmalarını güncelleyerek, sıralamaları allak bullak edip insanları reklam vermeye teşvik ediyor ?

Herkes sıralama kaybı yaşadığında sanki web sitesi ile mükemmel düzeyde ilgilenmiş, yapması gereken her şeyi yapmış gibi büyük şok yaşıyor, sonra da suçu Google’a atıyor. Şöyle eski konulara biraz değindikten sonra, önümüzdeki süreçte bizi neler bekliyor olabilir bunu değerlendirelim. Öncelikle 2013’te ne gördüysek bunlar hala geçerli ve kalıcı görünmekte, tek fark daha önce yaptığımız her ne ise önümüzdeki yıl daha iyisini yapmak zorundayız.

Mobil Bölümlerin Önemi Daha da Artacak

Mobil siteler uzun zamandır hayatımızda, her zaman da bu bölümlerin ne kadar önemli olduğunu ve öneminin git gide arttığını belirtiyoruz. Kabul etmeliyiz ki mobil aygıtlar aracılığıyla internete bağlanma oranı çok çok yüksek. Bakın 2011 yılında Türkiye’de mobil aygıtlar aracılığı ile internete bağlanan kişi sayısı 6 Milyon iken, bu rakam 2 yıl sonra 2013 yılında 2 kat artarak 12 milyon civarına geldi ve 2013 yılı itibari ile Türkiye’deki internet kullanıcısı sayısı 26 Milyon.

Zaten bu verilere de ihtiyacınız yok, kendinizden çevrenizden de bu durumun gayet farkındasınız artık.

Sosyal Medya’nın ne denli etkili bir tanıtım aracı ve SEO’ya etkisini bilmeyen kalmadı artık, fakat sosyal medya üzerinde web siteniz aktif olacaksa eğer çok başarılı bir mobil sunumunuzun olması da şart. Malum, özellikle anlık bildirimlerin ve mesajlaşmanın bulunduğu Facebook, Twitter ya da Google Plus gibi sosyal mecralara mobil aygıtlar aracılığı ile erişim diğer sitelere oranla çok daha fazla. Yaptığınız tanıtım sonucunda sitenizin linkine tıklayan herhangi biri kötü bir görünüm ya da çok yavaş, geç yüklenen bir web sitesi ile karşılaşması durumunda uzun süre bir daha web sitenize mobil aygıtından girmemeye özen gösterecektir.

Bu konuda yapmanız gerekenler;

  • Web sitenize mobil ziyaretçilere de hitap edecek bir bölüm hala yoksa oluşturun, mümkünse bu bölüm m.example.com yerine direkt mevcut adresinizde, Duyarlı Tasarım (Responsive Web Design) ile mobil aygıtlara uygun görünümle açılsın. Bu Google’ın ilk tercihidir.
  • Mobil site haritası muhakkak oluşturun. Bildiğiniz üzere arama motorlarının da mobil bölümleri bulunmaktadır ve bu bölümde yaptıkları sıralamalar daha farklıdır.

Google Webmaster Tools’ta, Tarama Hataları sekmesinde artık akıllı telefonlar için de uyarılar veriliyor. Bu durum da Google’ın mobil bölümleri ne denli ciddiye aldığının kanıtı.

Akıllı Telefon Tarama Hataları

Siteniz, yalnızca akıllı telefonlar için Googlebot mobil tarafından tarandığında oluşan hatalar (masaüstü bilgisayarlar için görüntülenmeyen hatalar).

Lokal SEO’nun Önemi

Lokal SEO yani Yerel SEO Google nezdinde çokça önem kazandı bile. Türkiye’de yayın yapan web sitelerini ele alırsak eğer, İstanbul lokasyonunda arama yapan kullanıcının karşısına çıkan sonuçlar ile lokasyonunu İzmir yapıp arama yaptığında karşısına çıkan sonuçlar neredeyse tamamen farklı.

Çok basit bir örnek; lokasyonum şu an istanbul ve “iş ilanı” araması yapıyoruz.

İş İlanı arama sonuçları istanbul

Gördüğünüz arama kelimemde şehir bilgisi geçirmemiş olmama rağmen, lokasyonum İstanbul olduğundan, karşıma İstanbul ile alakalı sonuç sayfaları geliyor. Çünkü Google, yaptığım aramanın niteliğine bakıp, benim işime en çok yarayacak sayfalar ile beni buluşturmayı hedefliyor.

Lokal SEO optimizasyonu da bu nedenle fazlası ile önem kazanıyor, fakat çoğu web sitesi bu konuda henüz pek bir şey yapmış değil.

Not: Yukarıda yer alan örnekten esinlenerek aman kalitesiz şehir + ilçe sayfaları oluşturmayın, başarı beklerken canınız sıkılabilir, bu tarz sayfalar web sitesine bir değer katmıyorsa eğer oluşturmamakta fayda var.

Eğer belirli bir bölgede hizmet veren bir web siteniz varsa kesinlikle Google Rehber kaydı yapmakta fayda var. Tabi Google Rehber kaydı gerçekleştirmeden de bir optimizasyon yapmak mümkün.

Örneğin iletişim sayfaları bu konuda önemli rol oynamakta, bu iletişim sayfalarında Adreslerinize, Telefon Numaralarına, Çalışma Saatlerinize, Harita ve Mail adreslerinize yer vermeniz de tetiklemelere muhakkak etki edecektir.

Yandex’in Yükselişi

En popüler arama motoru Google olduğundan, genelde çoğu kişi Yandex’i atlıyor. Daha önce Yandex için SEO hakkında bir makale yayımlamıştım ve işi çelişkilere getirip sonlandırmıştım. Fakat o tarihten bu yana Yandex’te ciddi değişiklikler söz konusu.

Arama motoru paylarına göz atıldığında Yandex.com.tr Türkiye’de %3’lük bir pay aldığı görülüyor. Bu rakam Yandex.com.tr’nin ilk senesinin sonunda %1 idi. Tabi bu oranlara göz atıldığında Yandex, Google’dan değil Bing’ten pay çaldığı görülüyor.

arama motorlari pazar payı

Elbette 2014’te Yandex’in çok önemli bir atağa kalkacağını zannetmiyorum fakat ilk senesinin sonunda aylık 3 Milyon tekil ziyaretçi alan bir web sitesi 2 sene sonrasında günlük tekil ziyaretçisini 1,5 milyona çıkarmış durumda. Özetle Yandex dikkat edilmesi gereken bir arama motoru ve Türkiye’de takip edilebilecek Google’ın tek alternatifi. Sağladığı servislerin kalitesi de fazlası ile yüksek.

Tabi Yandex’in bildirdiği hedeflere ulaşamadığı gerçeğini de unutmamak gerek. Benim düşüncem önümüzdeki sene bu oranın %1-2 civarında artış göstereceği, fakat %5’lik bir oran da Yandex’i ciddi bir pazar olarak ele almamıza yetecektir. Tabi bunu gerçekleştirmek için bence izlenmesi gereken politika webmasterları cezbedecek birkaç yeni bölüm oluşturulması. Şimdi Yandex’te bir sosyal mecra oluştursa hangimiz gidip o bölüme katılmayız ki ?

2013 Yılındaki Olayların Etkileri

Geride bıraktığımız 2013 yılında Humminbird ve Penguen 2.1 algoritması devreye girdi.

Humminbird Algoritması ile uzun kuyruk anahtar kelimelerin (Bkz: Long Tail Keywords) aramaları ön plana çıkmaya başladı. Yani insanlar internetten herhangi bir ürün satın alacakları zaman, mesela bu ürün ayakkabı olsun, Ayakkabı yazıp aratmıyorlar, bunun yerine nasıl bir ayakkabı istediklerini yazıyorlar.

Özetle ana anahtar kelime odaklı aramalar sandığınız kadar başarılı performanslar sergilemiyor. Ayrıca kullanıcı alışkanlıklarının değiştiğini de unutmamak lazım. Google’a ciddi bir soru sorma eğilimi mevcut. Eh Google’da bu soruları yanıtsız bırakmıyor elbette.

Atatürk ne zaman doğdu ? Arama sorgusuBurada verilen cevap bizi şu yönden ilgilendiriyor, bu durum Google ile kullanıcılar arasında oluşturulmuş bir diyalogtur ve Google’da sorulan sorunun cevabını anlık olarak kullanıcıya ulaştırmaktadır.
Eğer böyle bir özellik Google üzerinden kullanıcılar ile buluşuyorsa

2pharmaceuticals.com

, bu demektir ki, Long Tail aramalar sandığımızdan da fazla.

Bu nedenle web sitelerini optimize ederken ve kullanıcılar için hedeflerken daha zengin ve 2 kelimeden fazla kelimeye sahip arama sorguları için de düşünmeliyiz.

Long Tail için arama kelimeleri belirlemek çok da zor değil, fakat bu işin elbette bir kolayı var. Bu da web siteniz için bir soru – cevap bölümü oluşturmak. Sıkça sorulan sorular bölümünden bahsetmiyorum kesinlikle, gerçek kullanıcıların yer aldığı, kendi soru cümlelerinin ve bu sorularının yanıtlarının bulunduğu bir bölümden bahsediyorum.

Google Penguen 2.1 konusuna da gelecek olursak, Penguen 2.1’den sonra özellikle link inşası tekniklerinde büyük değişiklik oldu. Malum makale backlink pazarlaması o kadar büyüdü ki Google’ın da gözüne batmaya başladı. Link inşaası gerçekleştirirken doğal davranılmasında fayda var. Evet Google dahi bir linkleme işlemi gerçekleştirdiğinizde o sayfaya bağladığınız linkin metninin anlamlı, sayfayı açıklayıcı kelimelerden oluşmasını öğütlemekte. Fakat siz herhangi bir platformda sitenizin tanıtımını gerçekleştirirken kalkıp site anasayfanıza siteniz ile alakalı en önemli anahtar kelimenizi linklediğinizde ve bunu birçok kez tekrarladığınızda problem yaşıyorsunuz.

Rich Snippets “Zengin snippet’ler ve yapısal veriler”

Bildiğiniz üzere zengin snippet’lerin kullanımı, size ekstra bir farkedilirlik sağlamakta. Eğer bir blogunuz varsa bu blogun yazar bilgilerini arama sonuçlarında göstermek size ekstra bir farkedilirlik sağlayacaktır.
Ya da sitenizde yorumlar mı bulunuyor, bu yorumların adedini, verilen oyların durumunu Google’a doğru şekilde bildirerek arama sonuçlarında yıldızlı şekilde yer alabilirsiniz.

Bu şekilde veri işaretlemesi yapılmış sayfalar, bulundukları sayfalarda veri işaretlemesi yapılmamış sayfalara oranla 2 kat daha fazla tıklanıyor.

Elbette bu işlemleri doğru şekilde gerçekleştirmek çok önemli, eğer bu özellikleri Google sonuçlarını manipüle etmek amaçlı kullanırsanız, fayda sağlamayı planlarken sıkıntı yaşarsınız.

(Bkz: Google Rich Snippets)

Sosyal Medya – Google Plus

sosyal medyaGünümüzde neredeyse her şirket ya bünyesinde sosyal medya uzmanı çalıştırıyor ya da bu konuda bir firmadan destek alıyor. Fakat çoğunlukla sosyal medya paylaşımları gerçekleştirirken Google Plus unutuluyor.

Yükseliş faktörleri arasında Google Plus sosyal mecralar arasında en çok etki edeni konumunda. Bu nedenle Google Plus üzerine de eğilmekte muhakkak fayda var.

Dahası elbette Facebook, Twitter ve Pinterest’i unutmamak gerek. Sitenizde okunan bir makalenin beğenilmesi, twitlenmesi, +1’lenmesi ya da pin’lenmesi, arama motorlarına önemli sinyaller gönderiyor. İçeriğinizin sosyal medya üzerinde de konuşulması içeriğinizin kalitesi, faydası hakkında en büyük kanıt.

Özellikle Pinterest’in dünya çapındaki kullanıcıları hızla artış göstermekte ve Pinterest artık farklı bir önem kazanmakta, yerel seo açısından da oluşturmuş oldukları “Yerler” bölümü takip edilesi ve kullanılası olmuş. Önümüzdeki seni içerisinde bu yeniliklerden sonra Pinterest’in önemi daha da hissedilir olacaktır.

İçerik Kalitesi

Her zaman söylediğimiz gibi bir web sitesinin en çok dikkat etmesi gereken husus sahip olduğu içerik. Çünkü başarılı olabilmek için sağlam temeller atmanız gerekiyor ve web sitenizin içeriği de temelleri oluşturuyor.

İçerik pazarlamasının ciddi boyutlara ulaştığının farkındayız. Fakat arama motorlarının biraz da beklentisi, içeriklerin işin uzmanları tarafından üretilmesi.
Sitenizi güncel tutun diyoruz, sitenizi zengin içerikler ile doldurun diyoruz. Bir çoğu gerçekten de bu konuda çaba sarf ediyor, fakat yine de başarılı olamıyor.

Kendinize şu soruyu da yöneltin lütfen, acaba gerçekten kaliteli içerik üretiyor musunuz ? Farklı bir bilgi, yaklaşım ya da üzerine düşünülecek konular üzerine eğiliyor musunuz ?
Kullanıcılar içeriğinizi okuduğunda memnun kalıyor mu ? Kullanıcıların işine yarıyor mu ?

İyi içerik üretmek için daha fazla çaba sarfetmekte fayda var. Dahası ki neredeyse kimse tarafından dikkate alınmayan bir konu, oluşturduğunuz mevcut içerikleri zamanla güncellemek te çok faydalı.

Bizde genelde iyi sıralamalara sahip sayfalara dokunulmaz. Fakat açıkçası bu hatalı bir yaklaşım, sayfanız iyi sıralamalarda bulunabilir, o konudaki en bilgilendirici içerik o sayfadadır fakat burada sorulacak soru şudur : Ne zamana kadar ?

Oluşturduğunuz içeriklerin güncellenmesi, verdiğiniz bilgiler hakkında daha fazla detay oluşması durumunda geri dönün ve oluşturduğunuz içeriği güncelleyin.

Bu tüm arama motorlarınca olumlu karşılanacak, sitenizin kalitesinin artmasını sağlayacak bir adımdır. Sitenin güncellenmesi demek, sürekli yeni postlar atmak manasına gelmiyor unutmayın.

Sonuç olarak;

2o13’ün sonlarındaki değişmeler açıkçası SEO Uzmanlarının işlerini zorlaştırdı, malum arama motoru optimizasyonunu’nda asıl başarı kalıcılık.

2014 yılında SEO konusunda daha detaylı incelemeler, daha titiz çalışmalar ön plana çıkacağı kesin. Bu nedenle başarılı olabilmek için herkesçe bilinen link inşası, içerik stratejilerini bir kenara bırakıp biraz düşünmekte, bir fark yaratmaya çalışmakta fayda var.

Kullanıcı alışkanlıklarını araştırın, rakiplerinizi inceleyin, ne gibi yeniliklerin fayda sağlayacağını düşünün ve en iyi sunumu gerçekleştirin.

Teşekkürler.

Yorum Yapın