Skip to main content

Sepet

Arama Motoru Optimizasyonu

On Page SEO

Yazar: 5 Ekim 2012Aralık 25th, 20191 Yorum

On Page SEO (OPG) (tr. sayfa içi seo), Web sayfası üzerinde yapılan seo çalışmalarının tamamını konu alır. Herhangi bir proje için SEO işi yapılacaksa, başlangıç noktası kesinlikle on page seo olmalıdır.

On Page SEO’da Nelere Dikkat Edilir ?

– Web sitesinin url yapısına
– Title, Description ve Keywordslere
– Varsa etiketleme sistemine ve kullanımına
– Heading taglarının kullanımına
– Web sitesinde yer alan görsellere
– Text/HTML oranına
– Web sitesinin yapısına ve teknolojik uyumluluğuna (flash ve frameli yapılar tercih edilmemelidir.)
– robots.txt’nin nasıl kullanıldığına
– RSS ve Sitemap dosyalarına, oluşturulma şartlarına
– Sitenin diline ve kodlama diline
– Favicon kullanımına…

Elbette bu kadarla sınırlı değil ve elbette tamamını yazmam da beklenmemeli.

Herkesçe bilinmeli ki, kelime bazlı seo çalışmasından önce web sitesinin sahip olduğu url’lerin kalıcı olup olmadığına bakılmalıdır. Malum, ileride değişecek yahut değişmesi gerekecek linklere backlink çalışması yapmak mantıklı değildir.

Bir SEO günü geçirip, geçici paralar kazanmaktan çok, içerisinde yer aldığı projeyi, zaman açısından ele alıp, gerekirse 10 yıl sonrasını düşünüp ona göre danışmanlık hizmetini vermelidir. Mümkün olan en iyi optimizasyonun sağlanabilmesi için çalışma yapmalıdır.

On Page SEO özellikle tecrübeli profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Tecrübeden kastım da şudur, birlikte çalıştığınız yahut çalışmaya başlayacağınız SEO Uzmanı muhakkak daha öncesinde büyük bir siteye hizmet vermiş olmalıdır. Burada sitenin büyüklüğünden kasıt şudur, site çok kullanıcılı, çok fazla içerikli, milyonlarca indexi olan bir site olmalıdır.

Büyük web sitelerinde yapılan SEO çalışmaları, gerçek, mantıklı ve kafa yorulmuş SEO çalışmasıdır. 50-100-1000 içerikli web sitelerinde çalışan SEO Uzmanı, genelde geleceğe yönelik düşünemez. Lakin 100.000, 1 milyon içerikli web sitelerinde çalışan bir SEO Uzmanı, karşılaşılabilecek her sorunla karşılaşmış, yer olduğu proje büyük olduğundan da tüm sorunların çözümünü bulmuş ve sorunların nasıl üstesinden geleceğini öğrenmiştir.

Onun ağzından o kadar da olur, çok da önemli değil gibi laflar duyamazsınız. Çünkü zaten kendisi sıfırdan bir projeyi dev bir hale nasıl getirdiğinin, getirileceğinin farkındadır.

Büyük içerikli sitelerde oluşabilecek sorunlardan da 1 tane örnek vereyim. En çok karşılaşılan sorun; aynı başlıkla birden fazla içeriğin yer alması sıkıntısıdır. Bu durum SEO açısından son derece sıkıntılıdır.

Sektörün içinde olan biri olarak söylemeliyim ki, bünyesinde bir SEO ekibi oluşturmuş ve web sitesi Türkiye standartlarına göre çok çok iyi yerlerde olan firmalar dahi, bir noktadan sonra tıkanıp projeyi outsource etmelerinin başlıca nedeni on page seo konusunda hatalı stratejilerin izlenmiş olmasıdır. Bu gibi firmaların isimlerini şu an için veremiyorum elbette, zira referans olarak göstermem bu teknoloji firmalarının sektördeki prestijlerini ciddi anlamda sarsacaktır. Lakin şöyle bir tüyo vereyim, bahsettiğim projeler, en önemli ödülleri toparlamış projelerdir.

Kaldı ki SEO’nun hızla gelişmesinden ötürü, çok iyi fikirler de on page seo’nun hatalı, eksik olmasından dolayı çok çabuk havlu atmaktadırlar.

On Page SEO ancak ve ancak tecrübeli, büyük web siteleri kurmuş, yönetmiş SEO uzmanlarınca yapılmalıdır ve bahsettiğim kişi sayısı da ülkemizde bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azdır.

1 Yorum

  • İGG dedi ki:

    İç ve dış seo kavramlarında da dikkat edilmeli. Kaideler neyi gerektiriyor ise onlar yerine getirilerek, uygulanmalı diye düşünüyorum. Yazınızdan ötürü de ayrıca teşekkürler.

Yorum Yapın