Skip to main content

Sepet

Arama Motoru Optimizasyonu

Pop-Up ve Yönlendirme Sayfalarının SEO Üzerindeki Etkisi

Yazar: 16 Mayıs 2019Aralık 25th, 20194 Yorum

Dakikalarca uğraştıktan sonra aradığınız dizinin son bölümünü, üstelik arzu ettiğiniz şekilde 1080p olarak bulduktan sonra nihayet izlemeye başlamak için tıkladığınız koskocaman bir pop-up sayfanın açılması veya sayfanın alakasız bir spammer sayfaya yönlendirmesi, uzun uzadıya izaha gerek olmadan hepimiz için yeterince sinir bozucudur. Bu tür “spam kokan” hareketlerin SEO çalışmalarında asla yerinin olmadığını düşünsek de, aslında Google kılavuzlarında bu tür sayfa yönlendirmeleri ve yeni sayfada gösterime zorlayan uygulamalarla ilgili bölümler bulunmakta.

SEO anlamında hedeflere ulaşmaya yardımcı olmak için sayfa yönlendirmelerini ve pop-up sayfaları kullanmanın pek de güvenli olmayan sularda yüzmek anlamına geldiğini en baştan söylemekte yarar var. Arama motoru optimizasyonunda bu tür doğrudan ziyaretçi etkileşimini zorlayan uygulamaların ne maksatla tasarlandığını ve nasıl çalıştığını anlamadan, spammer damgası yemeksizin bu elementleri SEO çalışmalarına fayda sağlayacak şekilde kullanmak mümkün olmayacaktır.

Özellikle Uzak Durmanız Gerekenler

Sayfanın neresine tıklarsanız tıklayın kaçınamayacağınız, herhangi bir hamle yapmanızı bekleyen sinsi bir yırtıcı misali avını bekleyen pop-up reklamların özellikle yeni sayfada açılanlarından kesinlikle uzak durmanız gerekiyor. Zira Google, bu tür yeni sayfada açılan pop-up gösterimlerden kelimenin tam anlamıyla nefret ediyor. Zaten Chrome ve Mozilla’dan Opera’ya,pek çok tarayıcı, bu tür yeni sayfa gösterimlerini otomatik engelleyen araçlara sahip. Çoğumuz için bu tür yeni sayfada açılan ve sayfa içeriğiyle tamamen ilgisiz reklam içeriklerine zorunlu yönlendirme yapan siteler spammer olarak nitelendiriliyor. Aynı tarayıcı sayfası içinde belirlen pop-up gösterimler ki; bunlara SEO dilinde “overlay” deniyor, yeni sayfa açmaya zorlayanlar gibi “kötü çocuk” olarak görülmüyor. En azından Google için…

Tarayıcının gösterimdeki sayfası içinde bir kutucuk olarak belirlen, e-ticaret sitesindeki indirim kuponu kampanyasından bahseden veya sitenin yayınlarını takip etmek için bültene e-posta adresinizi girerek üye olmanızı isteyen pop-up gösterimler şuan web genelinde oldukça yaygın. Google için bu tür gösterimler doğrudan kullanıcı etkileşimine dayalı, site ziyaretçisinin sayfayı ziyaret etmesinin asıl sebebi olan içerikle doğrudan alakalı ve kullanıcının rahatsız olmayacağı nitelikte olduğu müddetçe büyük bir problem olarak görülmüyor. Tabi burada ince bir çizgi olduğunu, açılan kutucuğu sağ veya sol üstten kapatmak için sitenin sizi 5 veya 10 saniye boyunca beklettiği durumlarda işlerin değişeceğini söylemek gerek. Bu pop-up kullanımı suiistimal etmemeniz ve bahsi geçen ince çizginin sınırlarını esnetmeye çalışmamanız durumunda herhangi bir ceza almadan, arama motoru optimizasyonu çalışmalarında sayfa içi gösterimleri kullanabilirsiniz.

Sayfa Yönlendirmeleri

Sitenizdeki sayfa yönlendirmelerinin tamamında özellikle dikkat etmeniz gereken, site ziyaretçilerinizi mevcut sayfayla ilgisiz içeriklere sahip yerlere ve spam sayfalara yönlendirmemeye çalışmanız. Sitenize aldığınız reklamların gösterim sayısını, sayfa yönlendirmelerinin kullanımını suiistimal ederek “zorlamanız” spammer etiketi sahibi olmanızı neredeyse garantiler. Reklamları ve spammer damgası yemiş sitelerin sayfalarını dâhil etmeden yönlendirmeleri kullanmanız içinse ziyaretçinin yeni sayfa açılmadan önce nereye yönlendirildiğinden haberdar olması yani karşısına gelecek sayfanın kendisini ilgilendirdiği bir içeriğe ev sahipliği yaptığını bilmesi gerekir.

Üyelik formu

, yeni ürünlere dair indirim kampanyaları, satışa çıkan yeni sezon ürünlerinin özellikleri, sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlara ilişkin bildirimler olması durumunda yönlendirmeler suistimal olmaksızın kullanılabilir. Yine de sayfa içi pop-up gösterimlere nazaran bu tür yönlendirme sayfalarının kullanımını ikinci planda tutmanız, risk almamak açısından daha rasyonel bir tutum olacaktır.

4 Yorum

  • Kenan dedi ki:

    Herhangi bir şey ararken bir siteye girip pop-uplar sayesinde 15 farklı siteye yönlendirilmekten nefret etmeyen yoktur sanırım. Ben sadece pop-uplardan kurtulmak için Opera kullanmaya başladım herkese tavsiye ederim.

  • Bekir Potuk dedi ki:

    Bende pop-up’larla başı belada olanlardan biriydim ta ki internette araştırma yaparken sizi bulana kadar. Sayenizde nelerden uzak durmam gerektiğini ve ne yapmam gerektiğini öğrendim teşekkürler.

  • Hakkı Torun dedi ki:

    Kendi sitemde kullandığım pop-up yönlendirmeler yakın zamanda spammer sayfalara yönlenmeye başladı. Nelere dikkat edeceğimi bilmiyordum. Bu içeriğinizi okumak bana çok yardımcı oldu ve nelere dikkat etmem gerektiğini gördüm. Yakın zamanda sizinle çalışmayı çok isterim teşekkürler.

  • Mert Minik dedi ki:

    Tam da bu konu hakkında bilgi ararken sizi buldum. Aydınlatıcı bilgiler verdiğiniz için teşekkür ederim umarım herkesin işine yaramıştır.

Yorum Yapın