Yeni Google Penguen algoritmasının aramalara çok daha “tutarlı, kompleks ve duyarlı” sonuçlar vermeyi vaat etmesiyle birlikte firma sahiplerinin dijital dünyada arzu ettiği başarıyı kazanmak için izlemesi gereken SEO stratejisi de büyük değişim geçirdi. Geçmiş senelerde sadece backlink alımına odaklanarak yapılan SEO çalışmaları tedahülden kalkarak yerini; çok boyutlu, kullanıcı odaklı, uzun vadeli ve her zaman ki gibi organik yapılı uygulamalara bıraktı. Bu durum bilhassa küçük ölçekli işletme sahiplerinin yeni algoritmayla birlikte nasıl bir SEO stratejisi benimsemesi gerektiğiyle ilgili ciddi kafa karışıklıkları yaşamasına sebep olurken, aslında yeni algoritmanın aramalara “lokal bazlı çözümler sunma konusunda daha esnek bir yapıya olması” ve mobil internet kullanımında bu esnekliğin daha da artması küçük işletme sahipleri için iyi haber manasına geliyor.
Google algoritmasının mobil aygıt kullanıcılarının yaptığı lokal aramalarda suni yapılı link şemasına sahip olan web sitelerini ayıklayarak kullanıcının bulunduğu konumda hizmet veren küçük ölçekli firma sitelerine daha fazla şansı vermesi, ayakları yere basan bir SEO stratejisi ile firma sahiplerinin çok daha geniş bir kesme hitap etmesine olanak tanımakta. Backlink inşasını doğru şekilde yapan, kullandığı “anchor text” içeriğine dikkat eden, site üzerinden yayınlanan içeriğinin potansiyel müşterilerine ne derece fayda sağladığıyla ilgilenen, Google+ üzerinde aktif olan, anahtar kelime hedeflerini doğru belirleyen ve sosyal ağları doğru şekilde yöneten küçük işletmeler reklam bütçesi ayırmasına gerek olmadan organik SEO ile başarılı olabilir. Ayrıca farklı sektörleri ilgilendiren pek çok anahtar kelimenin kullanılarak yapıldığı aramalarda ziyaretçilerin %30’undan fazlası mobil internet kullanıcısı olduğundan, mobil uyumluluk gibi önemi her geçen gün artan bir konuya da dikkat edilmesinde fayda var.
Yerel Aramalara Daha Duyarlı Hale Gelen Google
Son Penguen güncellemesiyle birlikte pek çok webmasterın beklemediği bir biçimde yerel aramalara daha da duyarlı hale gelen Google köklü bir algoritma değişimine giderek, kullanıcılarının bulunduğu konumu sunduğu sonuçlara daha fazla etki eden bir unsur haline dönüştürdü. Küçük ölçekli işletmelerin hizmet verdiği konumda bulunan potansiyel müşterilerine ulaşması açısından iyi haber manasına gelen bu durum, dev reklam bütçeleri ayıran kurumsal markalarla rekabet etme şansının doğmasını sağlıyor. Ancak en baştan belirtilmesinde yarar var ki bu; Penguen güncellemesinin sonrasında kullanıcının bulunduğu yerde hizmet veren ancak SEO adına herhangi bir çalışma içerisinde olmayan işletmelerin de arama sonuçlarında üst sıralarda alacağı manasına gelmiyor.
Sayfa yapısını ve içeriğini kullanıcıların Google üzerinden yapacağı aramalarla ulaşmak istediği sonuçları düşünerek geliştiren küçük işletmelerse, etkili ve devamlılık arz eden bir SEO stratejisiyle rekabet şansına sahip oluyor. Örneğin; daha önce “kafe, restoran” gibi çok yüksek rekabete ev sahipliği yapan kelimelerde küçük işletmelerin herhangi bir şansı bulunmazken, son güncellemenin ardından yerel sonuçlar sunmaya daha fazla önem verir hale gelen Google sayesinde artık bu işletmelerin de arama sonuçlarında yer alması mümkün hale geldi. Bir başka ifadeyle küçük ölçekli işletmelerin SEO planlamasını doğru şekilde yapması halinde yakın destinasyonda bulunan kullanıcılarla iletişime geçme şansı, geçmişe kıyasla tartışma götürmez biçimde artmış durumda. Üstelik yeni algoritma yapılan aramada herhangi bir il ya da ilçe adı kullanmasa dahi yerel sonuçlara odaklanarak, “nispeten” daha tutarlı sonuçlar sunabiliyor.
Yerel Aramalara Odaklanmak
Yeni algoritmanın sunduğu yerel bazlı arama sonuçlarından faydalanmak isteyen küçük ölçekli işletme sahipleri için kullanıcıların arama yaparken kullandığı ifadeleri düşünerek SEO çalışması yapmak, göz ardı edilemeyecek kadar kritik bir öneme sahip. İşletmenin konumunun sosyal imleme araçlarında paylaşılması, linklerinin yerel aramalarla ilgili ifadelere ev sahipliği yapması, sosyal medya araçlarında kendine ait bir sayfasının olması, Google Plus üzerinde yerel bir ağının bulunması yeni algoritmanın oldukça fazla önem verdiği konular arasında yer alıyor. Sosyal imleme araçlarında işletmenin adının, adresinin, telefonun, web sitesinin ve sosyal medya hesaplarının belirtilmesi de kullanıcıların sosyal ağlara eklenmesi açısından atlanmaması gereken konulardan. İnternet kullanıcıları işletmeden bahsettikçe yani “mention ettikçe”, firmanın lokal bilgileri de daha geniş bir kullanıcı kesimine ulaşacak ve bu sayede maliyetsiz bir biçimde tanıtım da yapılacaktır.
Küçük işletmelerin mümkün olduğunca fazla bilgisini paylaşarak kullanıcılara daha geniş bir erişim imkanı sunması kadar önemli olan, firmanın tüm bu paylaşımları hangi ağlar üzerinde yapacağıdır. Bu doğrultuda belki de sosyal imleme araçlarından bile daha önemli olan Google Plus, yeni algoritmayla birlikte SEO açısından olmazsa olmazlardan biri olarak öncelik verilmesi gereken ilk unsur haline geldi. Hala bir hesabı olmayan işletmelerin biran önce Google+ üzerinde faaliyet göstermeye ve kendi sosyal ağını kurarak link paylaşımlarının daha geniş bir çevreye ulaşmasında büyük fayda var. Zira Google algoritması işletmenin Google+ hesabı üzerinden yapılan aramaları ilgilendiren konum ve içerik paylaşımlarına büyük önem vermekte.
Bu tür G+ çalışmaları internet kullanıcılarına işletmeyle ilgili daha fazla bilgi sağladığı için bir manada firma sitesinin daha da kullanıcı dostu bir yapı kazanmasını sağlamakta ki, Google her zaman kullanıcı odaklı düşünen web sitelerine prim verdiği için firmanın arama sonuçlarındaki yeri de ciddi biçimde yükselmekte. Organik yerel aramalarda firmanın kısaca “NAP” olarak bilinen bilgilerini sosyal ağlar üzerinden nasıl paylaştığı, arama motorunun firma sitesinin güvenilirliği ve kullanıcılara sunduğu erişim kolaylığı ile ilgili vardığı sonucu doğrudan etkilemekte.
Güncel İçeriğin Önemi
Google’ın gözünde küçük ölçekli bir işletmenin yerel konum bilgilerini paylaşımı ve sosyal ağları etkin bir biçimde kullanımı ne kadar önemliyse, güncellik de eşit oranda mühimdir. Aylardır tek bir virgülün dahi değişmediği web siteleri yerel ağları ne derece etkin biçimde kullanıyorsa kullansın, yapılan yerel aramalarda üst sıralarda çıkma olasılığı da o kadar azalır. Bu nedenle işletme sahiplerinin site üzerinden kullanıcılara yeni içerikler sunması ve bu içeriklerin de söz konusu SEO olduğunda her zaman en önemli konu olan “kullanıcıya fayda sağlaması”, yerel arama sonuçlarını hedef alan bir çalışmanın da temelini oluşturur.
Firmanın kendine ait bir Blog sitesinin bulunması, düzenli içerik yayını yaparak sitenin güncel kalmasını sağladığı gibi aynı zamanda yerel aramalarda kullanılan terimlerin geçtiği bir link şeması oluşturulması açısından da fayda sağlayacaktır. Blog yazılarında firmanın arzu ettiği kelimeler üzerinden link almak kadar ilgili yazılarda sitenin alan adının, isminin ve konum bilgilerinin de paylaşılması olması durumunda arama motorunun gözünde hem daha güvenilir hem de lokal aramalarla daha kolay ilişkilendirilebilen bir siteye sahip olunacaktır. Doğal backlink trafiği kazanmak için de etkili olan bu yol, firmanın içerik paylaşımlarını Google+ ve farklı sosyal medya araçları üzerinden tanıtmasıyla daha da etkili bir SEO çalışması haline dönüşecektir.
Tüm Adresler İçin Ayrı Sayfa
Penguen algoritmasının yerel aramalarda doğrudan ilişkilendirebileceği spesifik sayfalara sahip olmak, küçük işletmelerin özellikle mobil ağlardan yapılan aramalarda çok daha yüksek rekabet şansına sahip olmasını sağlamakta. Geçmişte Google algoritması yerel aramalarda daha ayrımcı bir tutumla sıralama yapmakta ve kullanıcı yerel konuma dair bilgi veren arama terimleri kullanmadığı takdirde, sunulan sonuçlarda küçük ölçekli yerel işletme sayfalarına yer vermemekteydi. Ancak akıllı telefon ve tablet kullanıcılarının bulunduğu konumu ilgilendiren arama sonuçlarına ulaşmaya daha da fazla önem vermesiyle bu ayrımcı tutumdan tamamen vazgeçen Google, kullanıcı yaptığı aramaya konuma dair herhangi bir terim girmese daha lokal bazlı sonuçları ön plana çıkartmaya başladı. Küçük işletme sahipleri sevindirici haber manasına gelen bu yeni listeleme anlayışı, Google’ın yerel sonuçları da genel aramalara entegre etmesiyle birlikte etkili bir SEO çalışması sayesinde arama sonuçlarında üst sıralarda yer alınabileceği manasına geliyor.
Google “mümkün olduğunca” kullanıcılara yerel bazda sonuçlar sunmaya çalışıyor. İşletme sahiplerinin birden fazla konuma hizmet sunması halinde hizmet sunulan her lokasyon için ayrı bir sayfaya sahip olmasında büyük fayda var. Böylece farklı konumları alakadar eden arama sonuçlarına göre optimizasyon yapmaya odaklanılabilir. Söz konusu İstanbul gibi büyük kentler olduğunda her bir ilçe yüzbinlerce insan manasına geldiğinden, ilçe bazlı aramaları hedef alan SEO çalışmalarıyla tahmin edilenden de daha geniş bir müşteri potansiyeline hitap edilebilir.
Google+ Hesapları
Google algoritması, küçük işletme sahiplerinin sitelerinde kendileri hakkında neler söylediği kadar Google+ kullanıcılarının işletme hakkında neler söylediğiyle de son derece yakından ilgileniyor. Google+ kullanıcılarının sunulan yerel hizmetler hakkında ne dediğine kulak vermek yani olumlu olumsuz tüm kullanıcı geribildirimlerine önem vermek, küçük işletme sahiplerinin dikkat etmesi gerekenlerin başında geliyor. Google her zaman söylediğimiz gibi, web sitelerinin kullanıcılarına daha faydalı olmak için çalışmasını istediğinden işletme sahiplerinin “müşterilerine daha iyi hizmet sunmak için çalışmasını” ve dijital ortamdaki faaliyetlerine bu şekilde yön vermesini de ödüllendirecektir.
Google+ kullanımının son güncellemenin ardından geleceğin SEO’su açısından ne kadar mühim olduğunu önceki yazılarımızda belirtmiştik. Dolasıyla yerel arama sonuçlarında sitesinin üst sıralarda bir yere sahip olmasını isteyen küçük ölçekli işletme sahiplerinin de Google+ topluluğunda müşterilerinin görüşlerine önem vermesi elzemdir. Google+ hesapları üzerinden yapılan paylaşımların sadece kaç kez +1’lendiğine bakmadan, kullanıcıların yorumlarına kısa süre içerisinde geri dönüş yapmak ve mevcut problemleri çözmeye odaklanmak uzun vadede ciddi bir avantaj sağlayacaktır. Ayrıca Google+ hesapları hizmet sunulan farklı destinasyonların sayfa linklerini içeren paylaşımlar yapmak, bu sayede arama motorunun incelediği veride istenen konumları içeren linklerin olmasını sağlamak adına da son derece faydalı bir çalışma olacaktır. Arama motoru Google+ üzerinden paylaşılan linklere bakarak, mobil internet kullanıcılarının yaptığı aramalarla firma sitesini daha kolay eşleştirir ve bu da işletmeye daha fazla şans sağlar.
Zengin İçerikli “Snippets” Kullanımı
Arama motorlarının ilgisini daha fazla çekmek için kullanılan ve belirli kurallar dahilinde kullanılan küçük kod blokları olan “Snippets”, zenginleştirilmesi sayesinde web sitesinin arama motoru tarafından fark edilebilirliğini ciddi biçimde arttırma imkanı sunan oldukça işlevsel bir çözümdür. Arama sonuçlarında web sitesinin içeriğinin Google örümcekleri tarafından daha kolay bir biçimde algılanmasını sağlayan Snippets, aslında site içi SEO ile ilgili bir kavram olarak “sitenin temiz bir kod yapısına sahip olması” açısından çok büyük öneme sahiptir. Görülebilir verilerin Google’ın aşina olduğu zengin içerikli kod yapılarına sahip olacak şekilde düzenlenmesi, algoritmanın web sitesini yerel aramalarla ilişkilendirmesini kolaylaştıracak ve büyük oranda hızlandıracaktır. Anahtar kelime odaklı Snippets kullanımının arama motorları tarafından fark edilme konusunda önemli bir etkisi bulunsa da, bu konunun pek de deneme yanılmaya açık olmadığı ve amatörce denemelerden bilhassa uzak durulması gerektiğinin de altını çizmekte fayda var. Daha fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapmak isteyen ancak bu konuda fazla bilgi sahibi olmayan küçük ölçekli işletme sahiplerinin deneyimli kişilerden hizmet almayı seçmesi en rasyonel karar olacaktır.
Güvenilir Bir İçerik Yayıncısı Olmak
Otorite olarak herkesin dudaklarının arasından çıkacak iki kelimeye baktığı Matt Cutts’ın da daha önceki videolarında bahsettiği üzere yayınlayan içeriğin <rel=”author”> yapısına sahip olması, Google’ın gözünde içerik yayıncısı web sitesinin daha otoriter bir kimlik kazanmasına yardımcı olmakta. Google algoritmasının Spammer ile güvenilir içerik yayıncısı siteleri birbirinden ayırmak için dikkate aldığı konulardan biri olan bu uygulama, arama motoruna içeriğin yayıncısı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşma konusunda kolaylık sunacaktır. İçerik yayıncısının sayfası
, yayıncının Google+ hesabı profiline giden linkler, yayıncının Google+ çevresinin genişliği, linklerin geldiği sayfalar gibi detaylar hakkında arama motorunun daha fazla bilgi edinmesine neden olan bu uygulama direk olarak son Penguen güncellemesinden sonra önemi katlanarak artan Google+ etkinliğiyle ilgili. Google’ın içerik yayıncısının güvenirliğiyle ilgili bilgi edinirken Google+ profillerinin nasıl yönetildiğine baktığı şuan için biliniyor olsa da, bunun arama sonuçlarının iyileştirilmesine hangi oranda katkı yaptığı ise hala konuşulan konular arasında yer alıyor.</rel=”author”>
Mobil İnternet Kullanıcıları
Mobil aygıtlar sayesinde muazzam derecede artan yerel aramalar, Google tarafından açıklanan verilere göre bazı anahtar kelimelerde yapılan toplam aramaların %50’sini dahi geçebiliyor. Pek çok arama teriminde kullanıcıların %30’undan fazla mobil aygıt kullanıcısı olduğundan, yerel arama sonuçlarında üst sıralarda yer alma hedefinde olan küçük ölçekli işletme sahiplerinin mobil ağlar üzerinden yapılan aramaları muhakkak önemsemesi gerekiyor. Google gözünde, işletme sahiplerinin web sitesinin mobil uyumluluğu dahi sitenin ne derece kullanıcı olduğu açısından oldukça önemli bir konu. Mobil cihaz kullanıcılarının yaptığı Google aramaları, bilgisayar kullanıcılarından çok daha fazla yerel verinin işlendiği aramalar olduğu için rekabet şansına sahip olmak isteyen işletme sahipleri, mobil internet kullanıcılarını düşünmeme gibi bir lükse sahip değil. Özellikle akıllı telefon kullanıcılarının büyük bir bölümü ziyaret ettiği web sitelerinin mobil uyumluluğu olmaması halinde sitenin sunduğu hizmetlerle de istendiği gibi yakından ilgilenmiyor çünkü kullanım zorluğu nedeniyle biran önce siteyi terk etmek istiyor. Bunun için yerel SEO çalışması yaparak daha fazla müşteri potansiyeline sahip olmak isteyen işletmelerin, mobil uyumluluk gibi önemsiz görünmesine karşın hem kullanıcı hem de dolasıyla Google gözünde önem arz eden bir konuyu atlamaması gerekiyor.
Küçük ölçekli işletme sahiplerinin Google üzerinden yapılan yerel aramalarda daha fazla şansa sahip olması için mutlaka ama mutlaka; parayla satın alınan linklerden, kalitesiz içeriğe ev sahipliği yapan makale pazarlamacılarından, niteliğine bakmadan her siteyle link takasına girmekten, sayfaları anahtar kelimeyle doldurmaktan, forum profilleri üzerinden gelen ve Spam kabul edilen linklerden uzak durması gerekiyor. Yeniden yazım adı altında aynı içeriğin kopyalanması ve doğallıktan uzak olan dış linkler de yerel SEO çalışmalarına ciddi darbe vurur. Bu gibi uygulamalar daha önce aşırı optimizasyon (Over-Optimization) yazımızda da belirttiğimiz üzere yarardan çok kalıcı ve telafi edilmesi çok güç olan zararlara neden olacaktır.
Küçük ölçekli işletmeler yerel arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için tüm dikkatini; gerçek anlamda kaliteli içerik üretmeye, markalarının güvenilir sosyal imleme araçlarında yer almasına, Google+ ve diğer sosyal medya araçlarını efektif şekilde kullanmaya, değersiz linkleri temizlemeye, güvenilir kaynaklardan tek bir anahtar kelimeye odaklanmadan link almaya odaklamalıdır. İstikrarlı bir şekilde yerel arama sonuçlarına odaklı bu tür bir SEO çalışması yapılması durumunda müşteri potansiyelinin günden güne daha da arttığı görülecektir.
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler benim sorum şu google plus sayfam sitemle ilişkili ve işletmem google’dan gelen pin ile doğrulanmış durumda sürekli paylaşımlar fotoğraflar atıyorum 60 takipcim var. Ancak arama sonuçlarında ilk sayfada çıkmıyor rakip sayfaların plus zaman tünellerinde bakıyorum 3-5 paylaşım 10 fotoğraf var. ilk işletmemi doğruladıktan bir kaç gün sonra sadece ilk sayfada çıktı ve kayboldu nedenini araştırıyorum bilginiz varsa paylaşırmısınız teşekürler tekrardan.