Skip to main content

Sepet

Arama Motoru Optimizasyonu

2021 Yılında Seo’da Beklenen Değişiklikler

Yazar: 25 Aralık 20202 Yorum

2021 yılına girerken, önümüzdeki senede Seo’nun olası değişimleri hakkında bilimsel araştırmaları ve gelişimleri baz alarak bazı tahminlerde bulunduk.

1- Sitenize girişlerde fark edilir düşüşler bekleyebilirsiniz.

Özellikle son iki senedir Google için organik sonuçlardan alınan trafiğin her zamankinden daha az olduğu gözükmektedir. Bunun nedeni birçok değişkene bağlı olmakla birlikte, en önemli iki nedeni daha geniş SERP özellikleri ( öne çıkan snippetler, hızlı cevaplar, bilgilendirme kutuları vs.) ve agresif Google reklamları olarak sıralayabiliriz. Google, Facebook gibi dev şirketler her ne kadar kullanıcılarına arama sonuçlarında kaliteli sonuçlar getirmeyi önemsese de her zaman iş ortaklarını daha çok önemseyeceklerdir.  Google kendisinden reklam hizmeti alan müşterilerini asla unutmaz ve tıklanma oranlarını arttırmak için büyük çaba gösterir.

Peki tüm bunlara rağmen site organik trafiğinizi nasıl arttırabilirsiniz?

  • Kolay yanıtlanabilir anahtar kelimeleri hedeflemeyin. Google İstanbul hava durumu, Paris’te saat kaç gibi basit sorulara kolaylıkla cevap verebilmektedir. Bu tarz aramalarda ziyaretçinin herhangi bir yere tıklayıp siteye giriş yapmasına gerek kalmamaktadır.
  • Markanızı oluşturun. Markalaşmış aramalar uzun süreli SEO başarısında çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu aramalar SEO için büyük güven arz etmektedir. Şüphesiz ki yakın gelecekte markanızın ünü ve güvenilirliği SEO verimi için en önemli elementlerden biri olacaktır.

2- Sesli arama sonuçları çok daha popülerleşecek.

Son 12 ayı kapsayan araştırmalara göre yapılan yerel işletme bilgileri aramalarının %58’i sesli arama kullanılarak yapılmış gözükmektedir. Neyse ki  sesli arama sonuçlarını arttırmak için yapmanız gereken çok fazla bir şey yok. Tüm geleneksel SEO stratejileri hali hazırda sesli arama sonuçlarını da etkilemektedir.  Yine yapılan araştırmalara göre yapılan sesli aramalarda gösterilen sonuçlar %75 oranında ilk 3 sıradaki siteleri göstermektedir. Yani sonuç olarak, sesli aramalardan sonuç almak istiyorsanız geleneksel yöntemlerle sitenizi üst sıralarda tutmak durumundasınız.

3- Mobil aramalar etkinliğini sürdürecek.

Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle mobil aramalar SEO’nun çok büyük bir parçası haline geldi. Şuan için araştırmalara göre web sitesi trafiğinin %52’si  cep telefonları aracılığıyla olmakta. Her ne kadar hızla artan cep telefonu uygulamaları arama sonuçlarını kötü etkilese de, mobil aramalar masaüstü aramalara göre çok daha pratik. Bu durumu avantaja çevirmeniz için kesinlikle ama kesinlikle sitenizin mobil uyumlu olması gerekmektedir.

4- UX yani kullanıcı deneyiminin çok daha önemli bir sıralama faktörü haline gelecek.

Kuşkusuz SEO performansını arttırmanın en iyi yollarından biri kullanıcı dostu bir siteye sahip olmaktır. Kötü tasarım, kötü içerik, karmaşık menüler, pop-up reklamları gibi birçok unsur ziyaretçilerinizin siteden kaçıp, bir daha gelmemesine sebep olabilir. Araştırmalara göre kullanıcıların %38’inin içerik ve tasarım ilgi çekici gelmezse siteden çıkış yaptığı belirlenmiş. Buna ek olarak Google Mayıs 2020’de yayınladığı makalede sayfa deneyiminin gelecekteki en önemli sıralama faktörlerinden biri olacağını belirtmiş. Sadece bu bildirim bile sitenizin kullanıcı dostu ve iyi bir ara yüze sahip olması gerektiğinin kanıtı olabilir. Peki kullanıcı dostu bir siteyi nasıl tasarlayabilirsiniz?

  • Site yüklenme hızını arttırabilirsiniz.
  • Sitenizi mobil uyumlu hale getirebilirsiniz.
  • Pop-up kullanımını kaldırabilir veya minimize edebilirsiniz.
  • Rahatsız edici reklamlar yerlerini düzenleyebilirsiniz.
  • En önemlisi ise, ziyaretçilerinizin aradığı sonucu onlara verebiliyor olmaktır.

Tüm bu kriterleri sağlayabilirseniz ziyaretçiler sitenizde daha uzun kalır, sitenizden paylaşımlarda bulunabilir veya başkalarına önerebilir.

5- Sıralamalar için backlinklerin önemi devam edecek. 

SEO ile ilgilenen çoğu kişi backlinklerin artık öneminin olmadığı, kullanıcı dostu site tasarlamanın çok daha önemli olduğunu savunmaktadır. Ama ne yazık ki bu yanlış bir çıkarım. Linkler her zaman en önemli SEO bileşenlerinden biri olmuştur ve Google algoritması içinde olmaya da devam edecek gibi gözükmektedir. Benzer veya yakın özelliklere sahip sitelerde farkı oluşturan unsur kesinlikle linklerdir. Backlinkler ile daha geniş bilgileri buradan bulabilirsiniz.

6- Doğru bilgilendirmenin önemi artmaya devam edecek.

Google artık arama sonuçlarında daha doğru, mümkünse uzmanlar tarafından yazılmış sonuçları gösteriyor. Bu da bizi tekrar kaliteli içerik üretmenin önemine döndürüyor. 2011’de çıkan Google Panda Algoritması’nın hedefi özetle güçlü içeriğe sahip siteleri koruyup, kalitesiz içerikli siteleri alt sıralara göndermek üzerineydi. Kullanıcı kolaylığı sağlayan bu algoritmanın dışına çıkacaklarını pek sanmıyoruz. Google her zamanki gibi arama sonuçlarını mükemmelleştirmek için bu uygulamalara devam edecek ve kalitesiz, tekrara düşen içeriklere sahip siteleri sıralamalardan elemine etmeye devam edecektir. Google’ın sınırsız data erişimi olduğu için markanızla ilgili tüm negatif veya pozitif tüm bilgilere sahip olduğunu asla unutmayın. Ziyaretçilerinizi veya müşterilerinizi tatmin edememeye başladığınızda sıralamalarınızın nasıl dramatik bir şekilde düştüğünü göreceksiniz.

7- Sıralama süreleri daha da uzayacak.

Araştırmalara göre çoğu ilk sayfa sitelerinin en az 2 yıllık siteler olduğu tespit edilmiş. Her zaman söylediğimiz gibi SEO uzun çalışma ve uzun süreli bir iştir. Eğer bu işe uzun vadeli olarak bakamıyorsanız, SEO size göre iyi bir pazarlama stratejisi olmayabilir. Uzun süreli, sabırlı ve disiplinli çalışanlar için SEO’nun pazarlama potansiyeli çok büyüktür bunu aklınızdan çıkarmayın.

8- SEO bir numaralı pazarlama stratejisi olarak varlığını sürdürecek.

Pandemi ile birlikte çoğu alışveriş seçeneği artık çok daha fazla dijital platformlara taşınmaya başlandı. Önümüzdeki yıllarda Covid-19 sorunundan kurtulsak bile uzun süreli bir güvensizlik ortamı oluşacağından

, insanlar internet üzerinden ihtiyaçlarını gidermeye devam edeceklerdir. 

2 Yorum

Yorum Yapın