Skip to main content

Sepet

Arama Motoru Optimizasyonu

SEO Ajansıyla Anlaşmadan Önce Bilmeniz Gereken 34 Şey

Yazar: 1 Haziran 2019Aralık 24th, 20199 Yorum

Başlı başına doğru arama motoru optimizasyonu (SEO) ajansını bulmak bir yarı zamanlı iştir.

Doğru ve başarılı olanı seçmek ise şirketiniz adına yapabileceğiniz en iyi şeydir. Yanlış ve tecrübesiz olanı seçmek ise iş hayatınızda yaptığınız en büyük hatanız olabilir.

Neden? Çünkü, kötü ve deneyimsiz bir SEO çalışması, çevrimiçi verilerinize verebileceği potansiyel zarar, tüm kaynaklarınız üzerinde tanımlanamayan kalıcı bir hasara sebep olabilir. Çok fazla arama motoru optimizasyonu (SEO) seçeneği bulunmaktadır. Tüm bunların başında, birkaç yıldır serbest piyasanın içinde değilseniz, iyi SEO ajansına veya deneyimsiz bir serbest çalışana rastgelme şansınızı bilmiyor olabilirsiniz.

“Bir profesyonelle çalışmanın çok pahalı olduğunu düşünüyorsanız, bir amatörle anlaşana kadar bekleyin.”

İşte, seo ajansına sormanız gereken bazı sorular ve cevapları:

Yüksek kalitede arama motoru optimizasyonu servisi (SEO) bulmaya çalışırken bu bilgileri edinmek doğruyu yanlış bilinenden ayırt etmenizi sağlar.

İşte, seo ajansına sormanız gereken bazı sorular ve cevapları:

Yüksek kalitede arama motoru optimizasyonu servisi (SEO) bulmaya çalışırken bu bilgileri edinmek doğruyu yanlış bilinenden ayırt etmenizi sağlar.

Seçtiğiniz servisleri pazarlama stratejinizin bir parçası olarak nesnelleştirebilir misiniz?

Anlaşacağınız SEO ajansının, yürütmeyi kabul ettiği iş konusunda kafasında soru işaretleri varsa dikkatli olun.

Deneyimsiz SEO ajansları, iş ahlakını göz ardı ederek onlara ödeyeceğiniz tutara odaklanabilirler. İyi bir ajans, iş aşamasında size karşı tamamen şeffaf olur ve böylece sundukları hizmetin korkulacak hiçbir tarafı olmaz.

Anlaşmanız boyunca sağlanan hizmetler zamanla gelişmeli ve değişmelidir. O yüzden bu soruları sorarken bunları aklınızda bulundurun. Örneğin, “İlk ayda sunulan hizmetin altı ay boyunca sunulan hizmetle aynı olacağını beklemiyordum.”

Size karşı izledikleri strateji doğrultusunda, saatler alan ince detaylar hakkında aklınıza takılanları sormaktan çekinmeyin.

Hizmet stratejinizin bir parçası olarak sunacağınız içeriğin tam olarak detayları ve hizmet içeriği nedir?

  • Her bir servis için ayda kaç saatlik hizmet bekleyebiliriz?
  • Web sitemizin ne gibi teknik sorunlarını çözebilirsiniz?
  • Web sitemiz tamamlandığında kaç sayfasını optimize etmiş olacaksınız?
  • Web sitemizin ayda kaç sayfasını optimize edeceksiniz?
  • Web sitemiz için ayda kaç sayfa yeni içerik oluşturacaksınız?
  • Web sitemiz için ayda kaç tane makale oluşturabilirsiniz?
  • Web sitemiz için ayda ne kadar dönüt bekleyebiliriz?
  • Kampanya analizi ve rapor oluşturma için ne kadar zamana ihtiyacınız var?

Ajans, size gelir ve şöyle bir şey söylerse şaşırmayın:

“İlk üç ay sağladığımız hizmetle dördüncü aydan sonra sağladığımız hizmet, başlangıç evresinde sunduğumuz içerikten daha güncel ve değişken olup çeşitli farklılıklar gösterebilir.”

Sundukları içeriğin gelişimine ve değişimine göre şirketinize uygun stratejiyi ararken bu söylenilenler yerinde bir cevap olabilir. Sağladıkları hizmet, araştırma ve veri temelli olmalı, öznel duygu ve düşünceleri içermemelidir.

İçeriğimizi nasıl optimize edeceksiniz?

Son yılların en klişe ama etkili cevabı: “İçerik; her şeydir.” Her ne kadar bunu duymaktan (ve söylemekten) bıkmış olsanız da, içerik gerçekten çok önemlidir. SEO ajansını seçerken içeriğinizi genişletebileceklerinden emin olun.

İçeriğe dair sormanız gereken sorular:

  • Mevcut içeriğimizin bir kopyasını mı yaratacaksınız yoksa yeni bir şey mi üreteceksiniz?
  • İçeriği nasıl optimize edeceksiniz ve bu neden önemli?
  • Link oluştururken neler yapacaksınız?

Çevrimiçi pazarlama sektöründe harici bağlantılar oluşturmak yapabileceğiniz en verimli şeylerden biridir.

İnsanları web sitenize yönlendiren linkler olmadan Google sıralamasında rakiplerinizden daha yukarılarda bulunmanız zordur.

Yanlış bir SEO ajansını seçerseniz ve şirket çalışanları sizin için Google kullanım şartlarına uymayan spam ve reklam linkleri oluşturursa, web sitenizin ceza alma riskini göze alarak hedeflerinize asla ulaşamayabilirsiniz.

Link çalışmaları ile alakalı soracağınız sorular

  • Ne tür linkler oluşturacaksınız?
  • Ayda kaç tane yeni bağlantı bekleyebiliriz? (Unutmayın! Bu soruya net bir cevap vermek neredeyse imkansızdır.)
  • Portfolyonuza ait bir veri tabanına sahip misiniz?
  • Google Penguin hakkında ne biliyorsunuz?
  • Teknik değişiklikler yapacak mısınız?

SEO ajansıyla anlaşmadan önce vereceğiniz her bir görev için kimin sorumlu olduğundan emin olun. Bazı ajanslar ve serbest çalışanlar iş bölümünü kimin üstleneceği konusunda ciddi bir belirsizlik içerisinde bulunurlar ve bu yeni br geliştiriciyle anlaşılması ile sonuçlanabilir. Bunların yaşanmaması adına, kimin ne yaptığını öğrenin ve ekstra yardıma ihtiyacı olup olmadıklarını sorun.

Projemizi yürütmekten sorumlu ekiple tanışabilir miyiz?

Pek çok SEO ajansı, yeni müşteriler kazanmak için en iyi çalışanlarını görevlendirir. Bundandır ki iyi bir izlenim yaratmak isterler. Bunda yanlış olan bir şey yoktur fakat bir SEO ajansının size işin üstesinden gelecek en iyi ekibi ve teknikerleri görevlendireceğinden emin olamayız.

Projenizden sorumlu insanlarla ve diğer takım üyeleriyle tanışmaktan çekinmeyin. Sonuçta projenizin emin ellerde olduğunu bilmek en doğal hakkınız.

Rakip şirketlerimizden herhangi biriyle çalışıyor musunuz?

“SEO ajansının randevu defterinde kimler var?”

Sektörde, başka müşterilerinizin ve rakiplerinizin olması nelerin rağbet görüp görmediğini bilmek açısından faydalı bir durumdur. Yine de unutmayın, ajans sizin rakiplerinizden biriyle çalışıyorsa diğerleri ekstra hizmetler için aylık daha fazla ücret ödeyerek sizi bu ikili yarışın dışına itebilir.

“Sektörümüz hakkında ne biliyorsunuz?”

Eğer bir seyahat acentasıysanız, en azından seyahat konusunda deneyimli bir SEO ajansıyla anlaşmak istersiniz. Seyahat konusunda değil, SEO konusunda uzmanlaşmış olmaları gerekir ve seyahat blogu okuyucuları arasında hangi türlü içeriğin iyi yer tutacağını önceden kestirebilmesi büyük bir avantajdır.

Eğer SEO ajansı, sektörde başka müşterilere sahipse iş ortaklığı kurmak adına geniş bir ağa sahiptir ve bu şirketiniz için de oldukça faydalı olabilir. Bunun hakkında onlara soru sorabilir; daha önceki işlerine ilişkin dijital örnekler sunmalarını isteyebilirsiniz.

Sektörümüzü ne kadar tanıyorsunuz ?

Sektör hakkında sormanız gereken sorular:

  • Sektörümüzle ilgili geniş bir bilgi ağına sahip misiniz?
  • Yazarlarınız bu sektör üzerine iş deneyimine sahip mi? Sahip ise yazılı örnekleri görebilir miyiz?
  • Ne kadar sıklıkla buluşmalar düzenleyeceğiz?

Bazı ajanslar haftalık toplantılar düzenler; bazıları ise sizinle ayda bir kez iletişim kurar. Öte yandan bazıları işin gelişimi ile ilgili bir e-posta göndermekle yetinir.

Onları DaPulse ya da Asana’nın beğenilerini kullanmaya teşvik etmek iyi bir fikirdir. Bu araçlar sayesinde ajans sizi işin ilerleyişinden haberdar edebilir. Böylece neler olup bittiğini rahatlıkla öğrenebilir, daha az buluşmaya ihtiyaç duyar ve süreci şeffaf bir şekilde takip edebilirsiniz.

Google sıralamalarında ne kadar yükseliş bekleyebiliriz?

En önemli soru bu olmasına rağmen üzgünüz ama bunun net bir cevabı yok. Herkes web sitesinin belirli anahtar kelimelere göre ne zaman ve hangi aralıkta görüleceğini bilmek ister. Fakat gerçek şudur ki, pek çok nedenden ötürü bunu bilmek imkansızdır.

Bunu bilmek pek çok dış etkene bağlıdır. Örneğin Google’ın konumlandırma sistemi, arama motorunu kullanan kişinin nerede yaşadığı, arama geçmişi, günlük/haftalık/aylık talepleri bu algoritmayı belirler. Aklınızda bulunsun: İyi bir sıralama web sitenizin daha çok tıklanacağı anlamına gelmez.

İyi bir arama motoru optimizasyonu (SEO) şirketi, sizi aşağı çeken noktaları detaylıca belirtse ve deneyimleri doğrultusunda sürecin gidişatına dair beklentilerini iletse de, SEO şirketleri sıralamaya ilişkin garanti bir şey söyleyemez.

Örnek çalışmalarınızı görebilir miyiz?

Son kararınızı vermeden önce, ajansın geçmiş işlerini görmek ve mümkünse bu ajansın çalıştığı diğer müşterilerle konuşmak iyi bir fikirdir.

Öznel şeyler duymak beklentilerini doğrultusunda daha kapsamlı bir bilgi edinmenize yardımcı olur.

Kampanyayı nasıl analiz eder ve rapor tutarsınız?

Her ay ne yapıldığını ve kampanyanın ne kadar başarılı olduğunu bilmek isteyebilirsiniz. Google sıralamasında nerelerde olduğunuzu, tıklanma sayınızı ve geri dönüşleri…

SEO ajansınızı, ne sıklıkla rapor almak istediğinize dair haberdar edebilirsiniz. Örneğin basit ve pratik bir rapor mu yoksa yönetim kurulu üyeleri tarafından hazırlanmış yüksek kaliteli teknik bir rapor mu almak istediğinizi belirtebilirsiniz.

  • Ne sıklıkla rapor göndereceksiniz?
  • Raporlama için hangi yazılımı kullanacaksınız?
  • Yeni bie kampanya verisi bulduğunuzda bulgular üzerine nasıl bir aksiyon alacaksınız?
  • Herhangi bir ek madde var mı?

Sözleşmenizde bir ek madde olduğundan emin olun.

Doğru ajansı bulduğunuzda acele bir karar vermeden önce onlara en azından altı aydan dokuz aya kadar (hatta daha fazla) zaman tanımalısınız. Sonuçlar zaman alacaktır.

Özet

Süreç boyunca anahtar hamle, netliktir. Eminim ki kim olduğu belli olmayan bir ajansı tercih etmek istemezsiniz. Belirttiğimiz tüm bu sorularla kararlı hissedecek ve sorulara kesin cevaplar alabileceğiniz başarılı bir ajansla çalışacağınızı düşünüyoruz.

antibiotika-online.com

9 Yorum

  • Mustafa Konukcu dedi ki:

    Gerçekten çok doyurucu bir paylaşım olmuş. Elinize sağlık Serpil Hanım. Umarız daha fazla makalenizi görebiliriz.

  • Selim Hancı dedi ki:

    SEO çalışması yaptırmadan önce, herkesin gözden geçirmesi gereken bir yazı gerçekten çok yararlı buldum!

  • Mehmet Hasırcı dedi ki:

    Harika bir içerik olmuş. Nelere dikkat edilmesi gerektiği net bir şekilde anlatılmış. İyi çalışmalar!

  • Büşra dedi ki:

    Şimdiye kadar bir çok SEO Firması ile görüştüm ancak, raporlama sistemi konusunda biraz ketum davranıyorlar sizce bunun sebebi nedir?

  • Merve Dağcı dedi ki:

    SEO firmaları ile anlaşacaklar için yararlı bir içerik paylaşmışsınız kafamızdaki bir çok sorunun cevabı burada var. Eminim herkesin işine yaramıştır.

  • Kerim Doğan dedi ki:

    SEO hakkında yüzeysel bilgisi olan ve sadece alacakları paraya odaklanan bir çok firmayı ayırt etmenizi sağlayacak çok güzel bir içerik olmuş. Bu yazıyı okuduktan sonra, SEO firmaları ile anlaşmadan önce sormanız gereken ve dikkat etmeniz gereken noktaları öğreniyorsunuz. Teşekkürler!

  • Serpil Üzer dedi ki:

    İlk kez bir SEO ajansı ile anlaştığımda açıkcası nasıl çalıştıklarını bilmiyordum. Raporları zamanında alamıyordum. İstediğim sıraya gelemiyordum ve bunun bana çok uzun bir süreç olduğunu söylemişlerdi. İstediğimi elde edemeyince o ajans ile çalışmayı bıraktım ve araştırma yaparken de burayı buldum. Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler gerçekten işime yarayacak bilgiler sunmuşsunuz.

  • Merve Özberk dedi ki:

    SEO Ajansları ile anlaşmadan önce titiz bir araştırma yapayım dedim ve google da araştırma yaparken sizi buldum. Bir SEO Ajansı olarak, bu kadar şeffaf bir şekilde bilgilendirmeniz ise harika! Tebrik ederim.

  • Hale Kaya dedi ki:

    Gerçekten harika bilgiler vermişsiniz bundan sonra takipçinizim.

Yorum Yapın