Skip to main content

Sepet

Arama Motoru Optimizasyonu

SEO İçin Kullanılan Tüm Meta Etiketler

Yazar: 21 Ekim 2019Aralık 24th, 20196 Yorum

Meta etiketleri, çoğu SEO eğitiminin başlangıcını temsil eder.

Bu konuyu tam olarak nasıl anlatacağımı düşündüm çünkü meta etiketlerin kötü yanlarını çoğu zaman görebiliyoruz. Herhangi bir site incelemesinde ilk elden çıkarılan şeylerden biri meta etiketlerin yanlış kullanılmasıdır, çünkü bunlar başlıktaki her bir sayfanın en üstünde yer aldığı için ilk görülenlerdir. Fakat biz de olumsuz olmak istemiyoruz; meta etiketleri, bir arama pazarlamacısının olmazsa olmaz en iyi araçlarından biridir.

Sadece açıklama ve anahtar kelimelerin ötesinde meta etiketler vardır. En çok kullanılan (benim deneyimime göre) iyi, kötü ve kayıtsız olarak ayırdım. Kötü olanlara geçtikçe listenin daha uzun sürdüğünü fark edeceksiniz. Eklemesi mümkün olan tüm meta etiketleri gizleyemedim, ancak dışarıdaki her şeyle ilgilenip ilgilenmediğinizi kontrol etmeniz gereken kapsamlı bir meta etiket kaynağı bulunuyor.

2020 yılında da meta etiketlerin hala önemini koruyacağını fakat tümünün size yardımcı olamayacağını unutmamalısınız. Bu benim deneyimim ve SEO’daki herkesin hemfikir olacağını düşünüyorum, aramada üst sıralarda yer almak istiyorsanız, meta etiketlerinizin kullanıcı memnuniyetine odaklanan, yüksek kaliteli içeriğe eşlik etmesi gerektiğini düşünüyorum.

İlk etapta, olabildiğince sade yazın. İhtiyacınız olmayan meta etiketleri eklemeyin – sadece kod alanını kullanırlar. Ne kadar az kodunuz varsa o kadar iyi diyebilirim. Sayfa kodunuzu, bir yere, ancak bir tarayıcıya ulaşmak için adım adım yol tarifleri olarak düşünün. Ekstra meta etiketler, sürüş talimatlarında zaten bulunduğunuz yolda kalmanızı söyleyen can sıkıcı “30 metre sonra soldan dönün” gibi satır öğeleridir.

Kullanılması Faydalı Meta Etiketler (Meta Tags)

Bunlar ne olursa olsun her sayfada olması gereken meta etiketlerdir. Bunun küçük bir liste olduğuna dikkat edin; gerekli olan sadece bunlardır.

  • Meta Content Type: Bu etiket, sayfa için karakter kümenizi bildirmek için gereklidir ve her sayfada bulunmalıdır. Bunun dışında bırakılması, sayfanızın tarayıcıda nasıl işlendiğini etkileyebilir. Aşağıda birkaç seçeneği listeliyoruz, ancak web tasarımcınız siteniz için en iyisini biliyordur.
  • Title: Başlık etiketi “meta” ile başlamamasına rağmen, başlıktadır ve SEO için çok önemli bilgiler içerir. Sayfayı tanımlayan her sayfada, her zaman benzersiz bir başlık etiketiniz olmalıdır.
  • Meta Description: Infamous meta açıklama etiketi, bir amaç için kullanılır. Sayfayı, arama yapanlara SERP’ler üzerinden okudukları gibi tanımlamak için kullanılır. Bu etiket sıralamayı etkilemez, ancak ne olursa olsun çok önemlidir. 160 karakterde tutun ve kullanıcının dikkatini çekmek için yazmalısınız.
  • Viewport: Mobilde, viewportu belirtiyor olmalısınız. Bunu yapmazsanız, mobil deneyiminizin zayıf olması riskini taşırsınız. Google PageSpeed ​​Insights Aracı size bu konuda daha fazla bilgi verecektir.

Kullanılması Ne Faydalı Ne Zararlı Meta Etiketler (Meta Tags)

Farklı sitelerin belirli durumlarda bunları kullanması gerekecektir, ancak onsuz gidebilirseniz, lütfen yapın.

Sosyal Medya Etiketleri: Bu etiketleri dışarıda bırakıyorum. OpenGraph ve Twitter verilerinin paylaşılması önemlidir ancak kendi başlarına gerekli değildir.

Robots: Aslında robot meta etiketine sahip olmanız gerektiği büyük bir yanlış anlaşılmadır. Bunu biraz anlatmamız gerekirse: İndeksleme ve link takibi açısından, eğer bir meta robots etiketi belirtmezseniz, indeks olarak okunurlar. Bu nedenle, noindex yapmak, ancak sayfadaki bağlantıları takip etmek istiyorsanız, aşağıda belirtildiği gibi etiketi sadece noindex ile ekleyeceksiniz. Sadece normdan farklı olmak istediğinizi değiştirin.

Language: Bu etiketi interneti uluslarası yayın yapıyorsa kullanmanız gerekiyor. Bu linkten (https://www.w3schools.com/tags/ref_language_codes.asp) yayın yapabileceğiniz dillerin listesini görebilirsiniz.

Geo: Google tarafından desteklenmeyen sadece Bing tarafından desteklenen coğrafi olarak konumunuzu gösteren kod parçacığıdır.

Keywords: Evet şaşırdınız mı

, artık öğrenmiş olmanız gerekiyor. Bu etiket de Google açısından son derece gereksizdir.

Refresh: Bu kodu genellikle haber sitelerinde sayfa gösterimini arttırmak için kullanılan koddur. Asıl kullanım alanı yönlendirme yapmaktır. Biz elbette yönlendirme yapmak için 301 yönlendirmesini kullanıyoruz. İlla kullanmanız gerekiyorsa yapacak bir şey yok fakat Google bu kodu önermemektedir.

Site Verification: Web sitenizi Search Console’da doğrulamak için kullandığınız kod. Fakat bunun yerine dosya yükleme yöntemini ya da Google Analytics’ten doğrulama yöntemini seçmeniz daha doğru olur.

Kullanılması Kötü Meta Etiketler (Meta Tags)

 

Elbette başlığı kötü bir şekilde attık fakat bunlar web sitenize zarar vermiyor. Tek sıkıntısı kaynak kodlarınızı gereksiz yere şişirmesidir.

Author/web author: Bu etiket yazarın adını sayfada kullanmak için gereklidir. Sayfada gerekli değildir.

Revisit after: Bu meta etiketi, belirli bir süre sonra örümceğin tekrar sayfaya geri dönmesi için arama motorlarına verilen bir komuttur. Fakat hiçbir büyük arama motoru bunu ciddiye almaz.

Expiration/date: Sayfanın süresinin ne zaman dolduğunu gösteren bir meta etiketidir.

Eğer sayfanız belli bir tarihten sonra işe yaramayacak durumda ise o sayfayı kaldırın veya güncelleyin/yönlendirin.

Copyright: Kaynak kodunda copyright ile alakalı bir bilgi vermenize gerek yok. Zaten sitenizin herhangi bir sayfasında copyright 2019 – 2020 gibi bir ifade yer aldığını tahmin ediyor. Neden 2 kez bu bilgiye yer veriyorsunuz ki?

Generator: Bu da tıpkı author gibi sayfanın hangi program tarafından yaratıldığını gösteren bir etikettir. WordPress sitelerde de görebilirsiniz.

Cache-control: Bu etiket bir sayfanın tarayıcıda ne zaman ve ne sıklıkla ön belleğe alınacağını kontrol etme umuduyla ayarlanır. Oysa bunu HTTP başlığında yapmak en iyisidir.

6 Yorum

Yorum Yapın