Öncelikle şu bilgi ile başlayalım Youtube dünyanın ikinci en büyük arama motorudur. Eminim, bunu bir çoğunuz bilmiyordu her yazıda yeni bir bilgi mottomuz ile devam edelim o halde. Arama motoru dendiğinde akıllara ilk gelenler tabi ki Google, Yandex ve Bing olacaktır.
Youtube, hedef kitlenize ulaşmanız için kullanabileceğiniz mükemmel bir platformdur. Özellikle Türkiye’deki kullanıcılar için yazılı içeriklerden farklı olarak görsel ve işitsel faktörler barındırdığı için dikkat çekicidir.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) kadar meşakkatli olmasa da Youtube’da görüntüleme, abone, trafik yada videonuzun üst sıralarda çıkmasını sağlamak için bir kaç çalışma yapmanız gerekmekte.
Bu faktörler neler?
⦁ Videolarınızın izlenme sayısı
⦁ İçerik beğenileriniz
⦁ Kanalınızdaki abone sayısı
⦁ Yapılan yorumların sayısı
⦁ Beğenme sayısı
⦁ Video açıklamasında kullanılan anahtar kelimeler
⦁ Günlük görüntüleme sayısı
⦁ İçerik süresi
⦁ İçerik açıklamanızın uzunluğu
⦁ Kanalınızdaki içerik sayısı
Yukarıdakiler Youtube sıralamanıza etki edecek temel faktörler.
Kullanacağınız Anahtar Kelimeler
Youtube’da yapacağınız SEO çalışmaları için öncelikle anahtar kelime araştırması yapmanız gerekir. Size önereceğimiz en pratik yol ise, araştırmaya başlarken videolarınız için en uygun kelimeleri bulmak için Youtube aramalarını kullanabilirsiniz.
Örnek olarak şöyle bir görsel bırakıyorum;
*Burada gördüğünüz başlıklar kullanıcıların en sık kullandığı başlıklardır.
Diğer bir önereceğimiz yöntem ise, keywordtool.io/youtube aracıdır. Bu aracı kullanarak yeni anahtar kelimeleri keşfedebilirsiniz. Bu uygulama ile Youtube ‘da arama yapıp, sağ tarafında çıkan Google trends arama hacimlerini görebilirsiniz. Konu ile ilgili aramaları gösterecektir.
Eğer kanalınızdaki abone sayısı az değilse rekabet oranı düşük kelimeleri seçmenizde fayda var. Rekabet olmayan kelimeler sayesinde Youtube kullanıcıları arama yaptıklarında sizin içeriklerinizin üst sıralarda görünmesi kolaylaşır.
Kontrol Etmek İçin Ne Yapmalı?
Arama sonuçları fikir sahibi olmanızda epey yardımcı olacaktır.
Örnek;
Bu şekilde arama yaptığımız anahtar kelimenin ne kadar çok kullanıldığını görmüş olduk.
Google’dan etkileşim almak için ne yapmalısınız peki?
Kullandığınız anahtar kelimeyi Google’da arayın ve Google’da görüntülendiği taktirde 3 katı kadar bir görüntülemeye sahip olabilirsiniz. Aramalarınızı Youtube videolarına sahip anahtar kelimeler için ayarlarsanız etkileşim alma şansınız daha yüksek olacaktır.
Dip Not: Anahtar kelimelerinizin Google’da arama hacmini ölçmeniz gerekir ve bunun için de önereceğimiz iki tane kolay araç var ;
1- Google Anahtar Kelime Planlayıcı
2- Keyword Finder (kwfinder)
Google Anahtar Kelime Planlayıcıyı kullanırken, kelime hacmini 100bin-Bin(1000) arasında kullanın.
İçerik Başlıklarınız
Altın öneri diyebileceğimiz en güzel öneri; kullandığınız anahtar kelimenin Youtube içeriğinizin başlığında geçmesi Google ADS kullandıysanız eğer size tanıdık gelecek iki tane terim ile karşılaşacaksınız. ”Tam eşleşme” ve ”Geniş eşleşme” başlığınızı ve diğer metinlerinizi bu iki terime göre yazmanız gerekmekte.
Geniş Eşleşme: Hedef anahtar kelimenin bir kısmı bile metinde görünürse bu geniş eşleşme sayılır.
Tam Eşleşme: Hedef anahtar kelimeyi tam olarak yazdığınız zaman bu tam eşleşme sayılır.
İçerik Açıklamaları
Video başlığından sonra en çok dikkat etmeniz gereken yer video açıklamanızdır. Video açıklamalarınızda tam ve geniş eşleşmeye yer vermeniz gerekiyor. Ancak dikkat etmeniz gereken bir faktör daha var. Kelime oranını iyi ayarlamanız gerekiyor aksi halde videolarınız için negatif etki yapabilir.
Bazı Küçük İpuçları Verelim;
İçeriklerinizin açıklamalarında mutlaka tam ve geniş eşleşme kullanın.
Açıklamanız en az 250 karakter olsun.
Anahtar kelimeleriniz ilk 100-120 karakterde geçsin.
Youtube video arama sonuçlarında, video başlığının altında açıklamanızın ilk 120 karakteri görünür. Bu yüzden anahtar kelimelerinizin ilk 100-120 karakterde geçmesini öneriyoruz.
Yüklediğiniz İçerikler Kaliteli Olmalı
Yüklediğiniz videonun kalitesi ve uzunluğu oldukça önemlidir. İzleyicilerin videonuzun ilk dakikasında videonuzu kapatıp gitmesini istemezsiniz. İnsanların videonuzu izlerken, izlemeye devam etmesi video sıralamanıza büyük etki eder.
Videonuz insanlara kendini izletiyorsa Youtube arama sonuçlarınızda videonuzu üst sıralarda göstermeye başlayacaktır.
Peki Youtube neden bu şekilde bir kriteri bize dayatıyor? Tabi ki de izleyen insanların reklamlara tıklamasını sağlamak ve para kazanmak için.
Peki kaliteli bir video için ne yapmalı?
⦁ Videonuzun konusunu açıklayın
⦁ Ucu açık boş kelimeler kullanmayın
⦁ Doğrudan konuya girin ki insanlar sıkılıp izlemeyi bırakmasın
Yorum Faktörü
Youtube kullanıcılarının içeriklerinizle etkileşime girmesi için sadece izlemesi yetmiyor maalesef. Yorumlar ve beğeniler de oldukça büyük bir sıralama kriteri. İçeriğinize gelen yorum ve beğeni sayısı arttıkça sıralama performansınız da artış gösterecektir.
İçeriklerinize etkileşim almak için ne yapmalısınız?
Bir çok Youtube içerik üreticisinin de kullandığı bir çok yol var. Bunlardan bazıları şunlar;
⦁ İzleyicilerinize bir soru yöneltin ve cevaplarını yorumda belirtmelerini isteyin
⦁ Yorumlara cevap verin
⦁ Kendi videonuza yorum yaparak izleyenlere sorular sorun
⦁ Sosyal medya hesaplarını kullanarak paylaşmalarını isteyin
⦁ Yorum yapıp beğenmelerini isteyin
Bir çok ”Youtuber” bu yöntemleri kullanarak etkileşim sayılarını arttırıyor.
Abone Sayısı
İzleyicileriniz içeriklerinizi izledi, beğendi ve kanalınıza abone oldu. Youtube bunu algılayıp video sıralama performansınızı yükseltiyor. Yüksek abone sayısına sahipseniz, düşük abone sayısı olan kanallardan daha avantajlı durumdasınız demektir. İlk hedefiniz 1000 aboneye ulaşmak olsun. Çünkü, Youtube aramalarında 1000 abone altı kanallar nadiren görülmekte. Bu yüzden abone sayınız çok önemli.
Abone Sayısı = Sıralama Performansı
Daha fazla aboneye sahip olmak için de kullanacağınız yöntemler mevcut örnek olarak;
⦁ Videolarınızda insanlardan abone olmasını isteyin.
⦁ Video serileri yapın
⦁ İnsanları abone olmaya teşvik edin
Sosyal Mecralardaki Paylaşımlar
Her şey tamam içeriğinizi yayınladınız ancak insanlar içeriklerinizi sosyal medya hesaplarında paylaşıyor mu? İnsanlar ilgisini çeken, keyif aldıkları içerikleri paylaşmaya oldukça meyillidir. Onlar için kaliteli içerikler üretmeye özen gösterin.
Sosyal Medya’da Paylaşılmak = Etkileşim
Videolarınızn paylaşılması için ise;
⦁ Web sitenizde paylaşabilirsiniz.
⦁ Video paylaşım ağlarını araştırın
⦁ Çevrenizdeki insanlardan paylaşmalarını isteyin.
İçeriğinizin Uzunluğu
Videolarınız ne kadar uzunsa o kadar avantajlısınız tabi ki bunun da ayarını kaçırmamak lazım. 3 saatlik sıkıcı bir video yayınlamak yerine 10 dakikanın üzerinde, kaliteli ve insanların ilgisini çekip eğlendirecek bir içerik yayınlayabilirsiniz.
Video Etiketleriniz
Videolarınızda kullandığınız etiketleri anahtar kelime olarak görebilirsiniz. Kullanıcıların aratacağı bu küçük kelimeleri video etiketlerine yazarak
, arama sonuçlarında sizi bulmalarını sağlayabilirsiniz. Ancak spam yapmamalısınız. Kullanacağınız kelimeleri video ile alakalı girmenizde fayda var.
Rakiplerinizin kullandığı kelimeleri inceleyebilir ve buna göre kendi etkiletlerinizi belirleyebilirsiniz.
*Bahsetmiş olduğumuz bütün kriterleri yerine getirirseniz Youtube SEO performansınız yükselecektir.
Teşekkürler cok faydali.