Dünya çapında milyonlarca web sitelerinin sıralama sonuçlarındaki kaderini değiştirecek türden büyük ölçekli bir değişime hazırlanan Google, 21 Nisan itibarıyla “merkezinde mobil internet kullanımının olduğu” yeni bir algoritmayı devreye sokuyor. Tabi, bu yeni bir haber değil. Zira Mobil SEO konusunda yaptığımız önceki paylaşımlarda, Google’ın günden güne mobil internet kullanımına ağırlık vereceğini ve bu yüzden web sitelerinin mobil kullanıcıları düşünmekten başka çaresinin olmadığını defalarca söylemiştik. Mobil uygulamaların kullanım oranı her yıl biraz daha yükseldiğinden, arama motorunu mobil kullanım alışkanlıklarına endeksleyen Google’ın köklü bir değişikliğe gitmesi zaten bekleniyordu. Ancak bu büyük ölçekli güncellemenin tarihi soru işaretiydi ki, Google beklenen tarihin 21 Nisan olduğunu açıkladı.
Mobil Kullanıcılarla Dost Siteler
Mobil arayüzüyle kullanıcılara pratiklik sunan sitelerin daha da değerli hale geleceği bu yeni güncelleme, SEO gurusu Matt Cutts’ın açıklamalarından sonra daha da önemli bir hale geldi. Google ise geçtiğimiz hafta yaptığı açıklama ile 21 Nisan’da gerçekleştirilecek güncellemenin mobil dostu siteler açısından önemli bir adım olduğunu ve bu değişikliğin dünya genelinde, tüm arama dillerindeki mobil arama sonuçlarını etkileyeceğini söyledi. Amerikalı SEO uzmanları arasında şimdiden farklı görüşler hakim olurken kimileri mobil arama sonuçlarında büyük değişiklikler beklenmemesi gerektiğini, kimileriyse yepyeni bir döneme geçildiğini söylüyor. Ancak kim ne derse desin şüphe götürmeden gerçek, Google’ın mobil internet kullanımına günden güne biraz daha fazla önem verdiği ve geleceğin arama motoru optimizasyonun mobil internetle şekilleneceği…
Siteleri artık tamamen masaüstü/dizüstü kullanıcılara endeksli olma gibi bir lükse sahip değil. Google attığı bu yeni adımla sitelerin daha “kullanışlı” bir mobil arayüze sahip olmasını sağlamak istiyor. Google zaten daha önceki açıklamalarıyla mobil dostu sitelerin arama sonuçlarında üst sıralarda yer alacağını ve markanın geleceğe yönelik çalışmalarını, mobil internet kullanımına endeksli olarak planladığını söylemişti. Bu mantıkta değişen bir şey olmasa da, bu büyük ölçekli yeni güncelleme değişimin beklenenden de hızlı bir biçimde yaşanacağını gösteriyor. Site sahiplerine yeterince zaman tanıdığını ve gerekli ikazları çok önceden yaptığının düşünen dünya devi marka, artık uygulamaya geçme zamanın geldiğini düşünüyor olsa gerek.
Mobil Sitelerde Bilgi Güvenilirliği
Google her ne kadar sitelerin mobil dostu arayüzlerle mobil cihaz kullanıcılarına kolaylık sağlamasını istese de, bunu yaparken site sahiplerinin gelir kaybı yaşamamasını istiyor. Çünkü site sahiplerinin gelir kaybı yaşaması demek, bizzat Google’ın da para kaybetmesi demek. Bu doğrultuda mobil uyumlulukla eşdeğere sahip olan bilgi güvenilirliği konusunda da değişikliğe gidiliyor. 21 Nisan’da uygulanacak güncellemeyle sitelerin yayımladığı verilerin güvenilirliğini yeni bir ölçeklemeyle değerlendirmeye başlayacak olan arama motoru, böylece güvenilir içerik sağlayıcı sitelerin güncellemeden olumsuz yönde etkilenmemesini sağlamaya çalışıyor. Knowledge-Based Trust Algorithm yani Bilgiye Dayalı Güven Algoritması ismiyle hayata geçirilen proje ile web sitelerinin kullanıcılarına sunduğu içeriğin güvenilirliği, milyonlarca farklı kaynak kullanarak değerlendirilecek. Bu doğrultuda Google zaten içinde yaklaşık 3 milyar farklı başlığın yer aldığı bir bilgi havuzu oluşturmuş durumda. Buysa web sitelerinin sadece mobil kullanıcılarla dost olmaya çalışarak
, sıralamalarda beklediği gibi yükselemeyeceği anlamına geliyor. Google bu konuda detaylı bilgi vermediği için Bilgiye Dayalı Güven Algoritması uygulamasının işlevselliği hakkında kesin bir şey söylemekse oldukça güç.
İnsanların değil, algoritmaların yayımlanan içeriğinin güvenilirliğini yani bir anlamda bilginin doğru veya yanlış olduğunu değerlendirmesi ise bambaşka bir tartışma konusu. Yapay zeka çalışmaları için her yıl “milyarlar” harcayan Google, bu çalışmalardan elde ettiği verileri arama motorunu bir yalan makinası haline getirmek için kullanabilir. Bahsi geçen algoritmanın efektif biçimde çalışması durumunda başta haber siteleri olmak üzere tek kaynaktan alınan içerikleri, yeniden yazım sonrası yayımlayan sitelerin durumunun ne olacağı koskocaman bir soru işareti…
Güzel bir makale olmuş. Tebrik ederim. Ben de web sitelerim için mobil entegre etmeye çalışıyorum.