Sitenizdeki içeriklerin görsel etkisini pozitif anlamda arttırmak ve ziyaretçilerin sayfada daha uzun süre vakit geçirmesini sağlamak için kullandığınız görsellerin önemli olduğu aşikâr. Ancak bu görseller sayesinde SEO çalışmalarına katkı sağlamak
, Google Görsel aramalar üzerinden trafiği arttırmak dediğimizde akla gelen ilk soru; “Google Görseller sayfasından siteye hala trafik çekmek mümkün mü?” oluyor. Zira geçmiş yıllarda Google Arama Motorunda görsel odaklı herhangi bir arama yaptığımızda çıkan sonuçlardan herhangi birine tıkladığımızda sayfa bizi doğrudan görselin bulunduğu web sitesine aktarırken günümüzde bildiğiniz üzere artık görsellere tıkladığınızda, Google sadece bu görselin tam boyutlu versiyonunu karşınıza getiriyor ve çoğu kullanıcı için de bu yeterli oluyor.
Sayfanızdaki Görsellerin Kullanım Amacı
Google Görseller sayfası üzerinden arama yapan kullanıcıların birçoğu, aradığı niteliklere sahip herhangi bir görsele ulaştığında artık görselin tam boyutlu versiyonu karşısına çıktığında, görselin bulunduğu web sitesini ziyaret etmeden görseli kaydederek işini tamamlamış oluyor. Hal böyle olunca görselin bulunduğu sayfa ziyaret edilmediğinden, site sahibi için Google Görseller sayfası üzerinden trafik çekmek gibi bir durum da söz konusu olmuyor.
Mobilya veya ayakkabı üreticisiyseniz, tüketicilerin satın almaya dair kararlarında görsellerin etkisi büyük olduğundan yani insanlar ürünü satın almadan önce görseller aracılığıyla alacağı ürünü incelemek istiyorsa ürün sayfalarınızda mümkün olduğunca fazla sayıda ve yüksek çözünürlükte görsele yer vermeniz gerekir. Bu görseller Google Görseller sayfası üzerinden yapılan aramalarda arama motoru kullanıcılarının karşısına çıktığında, kullanıcıların amacı görsele değil görselin tanımladığı ürüne ulaşmak olduğundan eninde sonunda sayfanıza ziyaretçi çekersiniz. Aynı durum oteller, pansiyonlar için de geçerlidir. Nitekim görsel aramalarla otellerin fotoğraflarına değil, rezervasyon sayfalarına ve fiyatlara ulaşmak isteyen kullanıcı görsellere göz attıktan sonra nihayetinde web sitenizi ziyaret ederek daha fazla bilgi almak isteyecektir. Bu bağlamda Google Görseller sayfasında yapılan aramalarda tıklamayla doğrudan sayfanıza yönlendirme gibi bir durum şuan için söz konusu olmasa da, sattığınız ürün veya hizmete bağlı olarak bu durum Google Görseller aramaları üzerinden trafik çekemeyeceğiniz anlamına gelmiyor.
Türkiye için birebir geçerli olduğunu söylemek mümkün olmamasına rağmen elimizde ABD kullanıcılarına ait istatistikler bulunuyor ve bu Google Arama Motoru kullanımına dair istatistiksel veriler bize; Google üzerinden yapılan total aramaların neredeyse 1/3’ünün görsel aramalar olduğunu gösteriyor. Buysa Google Görseller sayfası üzerinden milyonlarca arama yapılıyor demek…
Orijinal veya Lisans Hakları Ödenmiş Görseller
Kendi çektiğiniz veya başkasına ait olduğundan kullanım için lisans haklarını ödemeniz gereken görseller, ülkemizde pek çok site sahibi için gereksiz uğraş veya harcama anlamına gelmesine rağmen aslında bunu yapmanız SEO anlamında ciddi bir avantaja sahip olmanızı sağlayabilir. Google Görsel aramalarda aynı görselin birkaç kopyasıyla karşılaşabiliyor ki, çoğunlukla bu kopyaların üst sıralarda yer alanları orijinal görseller de olmuyor. Orijinal görseli satın alan ve sayfasında kullanan web sitesinin sıralaması yüksekse Google Görseller sayfasında da bu görsele üst sıralarda yer veriliyor. Dolayısıyla görselin asıl sahibi bir başkası dahi olsa eğer siteniz sayfa değeri daha yüksekse görsel aramalarda ilk sıralarda bile yer alabilirsiniz. Burada önemli olan başkasına ait bir görseli kullanırken lisans haklarına ilişkin gereksinimleri karşıladığınızdan emin olmak.
Görseller üzerinden sitenize trafik çekmek, aslında algoritmaya dair sürekli karmaşık güncellemeler olmasına karşın hala SEO anlamında uygulanabilecek en basit strateji. Karmaşık dinamiklerin işlevde olmadığı ve Google’ın spam içeriklere nazaran daha az endişe sahibi olduğu görsel aramalar bilhassa mobilya, ayakkabı, kuyumculuk gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmalar için önemlidir. Çünkü tüketiciler, bu sektörlerde satışa sunulan ürünleri görmek ister ve ürünün nasıl göründüğüne dair asıl bilgiyi içeren görseller incelenmeden satın alma kararı verilmez. Ancak yazılım sektöründe faaliyet gösteren bir firmanız odaklanmanız gereken yer farklı olacaktır.