Bir web sitesi için özgün içerik en mühim konudur. Tabi ne yazık ki özgünlüğün kelime anlamını bile bilmiyor birçoğumuz. Özgünlüğün manası orijinal olmak elbette.
Web sitesi açmak, bir internet sitesini yönetmek, o web sitesini büyütebilmek, büyütmek, tanınırlığının artması gerçekten çok keyifli. Tabi başarıya ulaşabilmek için de yapılması gereken çok iş var, iyi bir yazılım, tasarım, zengin içerik…
Yurtdışında bu işler çok güzel oturmuş da, biz biraz tembeliz anlaşılan ya da zengin içerik terimini bazılarımız hatalı yorumluyor. Zengin içerikten kasıt çok içerik değildir, çok içerik demek çok ziyaretçi demek değildir, bu hep unutulmakta.
Yeni bir web sitesi açan herkes, kendini webmaster olarak nitelendirmeye devam edecek biliyorum ve sitelerinin içini doldurmak için hala oradan buradan içerik toplayacaklar fakat sussam gönül razı değil…
Arama motorlarının amacı bildiğiniz üzere, en kaliteli web sitesini, en kaliteli içeriği biz kullanıcıların önüne öncelikli olarak getirmek. Tabi bir web sitesinin kalitesinde otorite oluşturacak tek kıstas içerik değil fakat en önemli kalem olduğu aşikar.
Eğer web siteniz başka web siteleri ile rekabet halindeyse, rakiplerinizi, rakiplerinizden ya da başka web sitelerinden içerik çalarak değil, ancak yeni, özgün içerikler üreterek geride bırakabilirsiniz. Arama motorları ve kullanıcılar tarafından takip edilmek, beğenilmek istiyorsanız da muhakkak üretici konumunda olmanız gerekir.
Öte yandan işin etik kısmı da var tabii, kendinize ait olmayan bir içeriği, sanki sizinmiş gibi kullanmak da hırsızlıktan başka bir şey değil. Hem etik olarak hatalı hem de SEO açısından son derece yanlış bir davranış.
Kopya içerik konusuna ve sonuçlarına değinmeden de olmaz tabi;
Kopya İçerik
Kopya içerik kuvvetle muhtemel içerik üreten herkesin canını çokça sıkan bir durum. Siz içerik üreteceksiniz ve birileri bunu deyim yerindeyse araklayacak, can sıkıcı.
Fakat bilmeniz gerekir ki, kopya içerikli web siteleri kısa vadede arama motorlarında görünür olsalar da, hatta orijinal içeriğe sahip web sitelerinin üstlerinde yer alsalar da, orta ve uzun vadede silinip giderler, gideceklerdir.
Hem arama motorları bunun farkına varır hem de başta da söylediğim gibi herhangi bir üretimde bulunamadıkları için kaliteleri düşer ve yok olurlar.
Tamseo.com.tr’den de zaman zaman yaptığım kontroller sonucunda hemen hemen tüm yazıların, forum sahipleri, kullanıcıları ya da yeni SEO blogları tarafından kullanıldığına şahit oluyorum.
Sonuç Tamseo.com.tr’ın bulunduğu sıralamaların yanına bile yaklaşamıyorlar, çünkü hiçbir şey üretmiyor, sadece kopyalıyorlar.
Zamanla, bu kopya içerik problemi, sitelerinin genel kalitesini düşürecek ve büyük bir ders alacaklar orası ayrı.
Ben bunun en güzel örneğine, Kötü Sözlük ile şahit olmuştum. Kötü Sözlük’ün içeriğini aynen kopyalan, yazılır yazılmaz çeken o kadar fazla web sitesi vardı ki… Vardı ki diyorum, çünkü evdeki hesap çarşıya uymadı, şu an hiçbiri açık değil. Bunun sebebi de kalite kurallarını alenen ihlal etmiş olmaları.
Özgün içerik oluşturmak, olmayanı yazmak sitenize ve size muhakkak değer katacaktır. Ziyaretçilerinizin de her web sitesinde aynı içeriği görmekten hoşnut kalmayacağından emin olabilirsiniz.
Alıntılama
Alıntılama elbette bir makaleyi, bir haberi ya da yazıyı zenginleştirmekte, güzelleştirmekte, fakat bunu da kuralına uygun olarak yapmakta fayda var.
- Alıntı başkasına ait görüşlerden, fikirlerden oluşmaktadır, içerik başkasına aittir, onun sözleri ya da yazısı olabilir, bu yüzden tırnak içinde ve muhakkak kaynak göstererek yapılmalıdır. (Yazının bulunduğu sayfa linki iliştirilmelidir örneğin.)
- Alıntılama yapılan kaynağı göstermemek büyük bir hata olduğu kadar, aynı zamanda alıntılanan içeriğin değiştirilerek paylaşılması da büyük bir hatadır. İçerik ya da söz ile asla oynanmamalıdır.
- Alıntılama bir makalenin tamamını kapsayamaz ya da görüşü yanlış aktaracak kadar kısa olmamalıdır.
Kurallara uymadığınız taktide, etik açıdan utanç verici bir duruma imza atmış olursunuz, tabi hukuki olarak da suç işlediğinizi unutmayınız.