Zamanında etkili olduğu defalarca denenen pek çok SEO çalışması, kendi sürekli yenileyen ve dijital dünyanın trendlerini belirleyen Google’ın gerçekleştirdiği güncellemeler neticesinde günümüzün optimizasyon anlayışında etkisiz ve hatta yer yer zarar veren uygulamalar haline geldi. Bu çalışmaların kimilerinden sitenizin selametini düşünerek uzak durmanız gerekirken kimilerini de daha modern bir bakış açısıyla değerlendirilmeli, günümüz trendlerine uygun bir zihniyetle uygulamalısınız. Günümüzde etkinliği azalan, tamamen etkisiz eleman kimliğine bürünen veya yarardan çok zarara sebep olan bu eski usul SEO çalışmalarına gelin birlikte göz atalım.
Anahtar Kelime-Domain Eşleşmesi
Google üzerinden arama yapan birisi olarak karşılaştığınız sonuçlarda “akillitelefon.com, yenicikanakillitelefonlar.co, enucuztelefon.net” gibi domainlerle karşılaştığınızı düşünün. İnternetin 5-10 senelik yakın geçmişini düşündüğümüzde artık kullanıcıların çoğu için bu tip domainler bir markayı çağrıştırmaktan çok Spammer alarmı anlamına geliyor. Gerçek marka isimleri gibi görünmeyen, daha önce hiç alışveriş yapmadığımız sitelere ait olan bu tip domainler arama sonuçlarında ne kadar üstte yer alırsa alsın kullanıcıların zihninde soru işaretleri oluşturuyor.
Her geçen gün daha fazla internet kullanıcısı bu tür domainlerin tamamen sıralamalarda üst sıralarda yer almak için kullanıldığını fark ettiğinden, dolaylı olarak tamamen anahtar kelime eşleşmesini hedefleyen domainlerle başarılı olmak da güçleşiyor. Tabi, hala birkaç istisna olduğunu da söylemek lazım…
Tamamen anahtar kelime eşleşmesi için alınan domainler arama sonuçlarında beklenen şekilde üst sıralarda yer alınmasını sağlasa dahi bunun SEO anlamında bir başarı olduğu söylemek güç. Zira bu domainler ile SEO açısından başarı sağlandığını söylemek için müşteri potansiyelinin ve satışların artması, bu domain sayesinde firmanın kâr marjını yükseltmesi gerekir. Üst sıralarda yer alırken sahip olduğunuz domainin, kullanıcılarda yarattığı şüphe duygusu sebebiyle ziyaretçi potansiyelinizi bizzat rakiplerinize yönlendirebilirsiniz. Arama sonuçlarında yer alan sitelerin domainlerine baktığında bir “marka” adıyla karşılaşan internet kullanıcıları
, bu siteleri tıklamayı daha güvenilir bir seçenek olarak görebilir. İnsanların güvenmediği ve upuzun anahtar kelime öbeklerinden ibaret olan domainlerle ne kadar üst sıralarda yer alırsanız alın internet kullanıcıları size “güven” duymadığı sürece bu durumu bir avantaja dönüştüremezsiniz.
Trafik Odaklı Anahtar Kelime Çalışmaları
Web sitenizin daha çok ziyaretçi alması, satışını gerçekleştirmek istediğiniz ürünleri satmak için daha fazla şansa sahip olmanız anlamına gelir. Peki, ziyaretçi sayınız artarken günden güne yoğunlaşan bu trafiğin hedef müşteri kitleniz tarafından sağlandığından nasıl emin olabilirsiniz?
Google üzerinden yapılan aramalara bakarak, bu aramalar ile başlıkları ilişkilendirmeye çalışmak ve içerikleri de tamamen bu arama terimlerine endeksli şekilde geliştirmek SEO mantığı açısından oldukça gerilerde kalmış bir düşünce biçimi. İlgili ilgisiz binlerce ziyaretçiyle trafiği arttırmaya çalışmaktansa hedef müşteri kitlesine odaklı içerikler üretmek ve SEO çalışmalarına bu doğrultuda yön vermek günümüz şartlarında çok daha pozitif sonuçlar sağlayacaktır. Google üzerinden yapılan aramalara bakanlar; “akıllı telefon, cep telefonları, yeni telefonlar, ucuz akıllı telefonlar” gibi terimlerle karşılaştığında tüm anahtar kelime çalışmalarının merkezine bu çalışmaları yerleştiriyor. Arama neticesinde başlığında bu gibi karman çorman kelime öbekleri bulunan web siteleri artık kullanıcılarda “SPAM” algısı oluşturuyor. Oysa “Fiyat ve Performanslarına Göre Akıllı Telefon İncelemesi” şeklinde bir başlık arama yapan ve yeni bir akıllı telefon almak isteyen, asıl hedef müşteri kitlesinin ilgisini çekecektir. Üstelik bu tip bir başlıkla hedeflenen “akıllı telefon, fiyat” gibi kelimeler çok daha akıllıca, sonuç odaklı ve pozitif yönlü fayda sağlayacak şekilde kullanılmış olur. Tıpkı bir AdWords reklamında kullanılacak “slogan” gibi, içeriklerin kullanıcıya bir mesaj verecek şekilde oluşturulması hedeflenen anahtar kelimeler üzerine yapılacak SEO çalışmalarının etkisini katlayacaktır.
Abartılı Anchor Text Kullanımı
Anchor text kullanımının SEO çalışmaları açısından pozitif katkı sağlayan bir eylem olduğu düşünülür. Son birkaç sene içindeyse Google bu çalışmaların etkinliğini kısıtladı ve hatta abartılı anchor text kullanan sitelerin Spammer olarak dahi sınıflandırılabileceğiyle ilgili içerikler yayımladı.
Anchor text kullanımından tamamen vazgeçilmesi anlamına gelmeyen bu durum, abartıya kaçanlar için bir tehdidin söz konusu olduğu anlamına geliyor. Zira ister footer ister sidebar isterse de içerik içinde olsun “uygun şekilde konumlandırılması ve kullanıcıya kolaylık sağlaması” durumunda herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Ancak bazen bu işi bildiğini “göstermek” için anchor text kullanan ve bunu da abartan webmasterlar, anchor textleri yarım yamalak kullanıyor ve bu durum çoğu zaman komik bir görünüme sebep oluyor ki; sorun da tam olarak burada başlıyor. Bunun sadece arama motorları için yapılmasından ötürü ziyaretçilerin gözünden saklama amacıyla fontun küçültülmesi, bunun en bariz örneği. Google’ın artık bu tip basit hesapları da gözden kaçırmadığını unutmayın.
Her Anahtar Kelime İçin Ayrı Bir Sayfa
Her anahtar kelime için ayrı, yeni bir sayfa yayımlanması bugün hala pek çok webmasterın başvurduğu ve umutsuzca işe yaramasını beklediği eski usul SEO taktiklerinden. Çok geniş bir anahtar kelime varyasyonu söz konusu olduğunda tüm bu hedef kelimelerden gelen trafiği tek bir sayfaya yönlendirmek oldukça zorlaştığı için her kelimeye ayrı çalışma yapmak ve her kelime için yeni bir sayfa oluşturmak uzunca bir süre çoğu site sahibinin favori taktiği olmuştu. Tüm bu anahtar kelime yoğunluğunu tek sayfaya yönlendirmek için uzmanlık ve deneyim gerektiği, bu deneyim ve bilgi birikime de herkes sahip olmadığı için cazip görülen bu taktik 4-5 yıl öncesine kadar işe yarıyormuş “gibi” görünüyordu.
İşe yarıyormuş gibi göründüğü için işlevsellikten ödün verilen bu SEO mantığı beraberinde yoğun bir iş yükü gerektirse de, bazı webmasterlar sonuç alma ümidiyle eski usul yöntemlerle her kelime için yeni bir sayfa oluşturmaya devam ediyor. Google ise Hummingbird gibi oldukça detaylı içeriğe sahip olan güncellemelerle çok daha akıllı hale geldi ve başlık eşleştirme modelli bir sıralama anlayışını benimsedi. Dolayısıyla artık “yeni akıllı telefonlar, yeni çıkan akıllı telefonlar, en yeni telefonlar, son çıkan akıllı telefonlar” gibi aynı hedef müşteri kesimi tarafından yapılan aramaların tamamı için ayrı sayfalar hazırlamaya gerek yok. Bunların tamamı Google üzerinden yapılan “gerçek aramalar” olmasına rağmen tüm bu kelimeler için ayrı sayfalar oluşturmak yerine bu kelimelerin tamamını hedef alan tek bir sayfa oluşturmak çok daha akıllıca olacaktır. Zaten Google’ın istediği de tam olarak bu…
Parayla Alınan Linkler
Paraysa satın alınan linkler, SEO çalışmalarıyla bir yerlere gelmek isteyen ve hedeflerine sağlam adımlarla ulaşmak isteyen herkesin kesinlikle ama kesinlikle uzak durması gereken, tehlikeli bir alan. Bugüne dek Google tarafından doğrudan cezalandırılan bu uygulama, yeni güncellemelerle de sürekli daha sıkı önlemler alınan ve dolayısıyla webmasterların aklından dahi geçirmemesi gereken bir taktik. Sıkça karşılaştığımız; “PageRank 6 siteden ucuz linkler, Domain otoritesi yüksek 50 siteden güvenilir linkler” şeklindeki reklamlara kanmayın. Zira bu linkler Google tarafından artık hesaba dahi katılmıyor ve zaten PageRank sisteminin de şuan için ölü durumda olduğu aşikâr…
“100 liralık link paketleri, PageRank yükselten güvenilir site linkleri, güvenilir sitelerde yayımlanan tanıtım yazılarınızla kaliteli linkler” şeklinde karşımıza çıkan ve eskiden çoğu İngilizce olmasına karşın artık yerli sitelerde de sıkça gördüğümüz reklamların cazibesine kapılmayın. Bu şekilde forumlar, bloglar veya kendi siteleri üzerinden link satan herkese karşı şüpheyle yaklaşmalısınız. Bu durum sosyal mecralardan üzerinden gönderildiği söylenen, yüzlerce linkler içeren dev sosyal medya link paketlerinde de farklı değil.
Mikro Siteler
SEO çalışmalarında düşük arama hacmine sahip ancak toplandığında büyük bir trafik vaat eden kelimelere yönelik çalışmalar yapmak, özellikle henüz yolun başında olan siteler için akıllıca bir strateji olabilir. Ne var ki, bu tip mikro SEO çalışmaları için tamamen anahtar kelime öbekleri içeren upuzun domainler satın almak ve onlarca web sitesi yaparak sonuç elde etmeye çalışmak; akıntıya karşı kürek çekmekten başka bir şey değil. Çünkü SEO çalışmalarına düşük arama hacmine sahip kelimeleri de dahil etmek ile her kelime için ayrı siteler açmak ve bu sitelere tamamen anahtar kelime içerecek şekilde domainler almak birbirinden oldukça farklı şeylerdir.
Satış için akillitelefonlar.net adresine sahip olduktan sonra yenicikanceptelefonlari.com domainini satın alan ve ardından hazır bulmuşken telefonfiyatlari2016.co adresini de almaya kalkışan bir site sahibi aslında biraz ondan biraz bundan derken, arama hacmine sahip her kelimeden bir parça içeren onlarca domaine sahip oluyor. Çok daha kısa sürede, çok daha güçlü bir domain haline gelebilecek akillitelefonlar.net yerine onlarca domainle uğraşmak boş yere para harcamanın yanı sıra toplamda bir sürü işe yaramayan adrese sahip olunmasıyla sonuçlanır. Bu sitelerin tamamının, tek bir site kadar güçlü ve güvenilir domaine sahip olması için yoğun bir emeğe ihtiyaç vardır. Kısıtlı zamanınızı tek bir site için harcamak varken sonuçta tamamı değersiz olacak onlarca site için neden emek harcayasınız? Bu sitelerde yayımlayacağınız ve kalitesine de özen göstereceğiniz tüm içerikleri asıl sitenizde yayımlamanız durumundaysa satış yapacağınız esas siteniz çok daha iyi bir pozisyonda olacaktır. Zaten belli bir yerden sonra satış yaptığınız asıl siteniz, bu kalitesiz mikro sitelerden gelen linklerden de fayda sağlamayacaktır.