Skip to main content

Sepet

google lighthouse

Lighthouse, web sayfalarının hız, SEO, kullanılabilirlik optimizasyonlarını test eden Google araçlarından biri. Web sitenizi daha iyi hale getirmek için yapmanız gereken optimizasyonlarla ilgili bir dizi öneri de içeren Lighthouse, özellikle mobil ve web uygulamalarına odaklı olsa da web siteleri için de fayda sağlayabilir.

Peki Lighthouse ne işe yarar?

Lighthouse testinde web sitesi, zayıf bir bağlantı kullanan simüle edilmiş bir cihaz üzerinden test edilir. Böylece en olumsuz şartlarda web sitesinin yüklenme hızı kontrol edilir. Amaç en kötü durumdaki bağlantıda dahi iyileştirme yaparak web sitesinin ortalama bir hızda son derece verimli çalışmasını sağlamaktır. Bir diğer Google test aracı olan TestMySite da benzer bir çalışma prensibine sahiptir.

LightHouse Nasıl Kullanılır?

Lighthouse’a, Google Developers Tools aracılığıyla erişebileceğiniz gibi Lighthouse ile web sitenizin raporunu almak için açık kaynaklı bir Chrome eklentisini kullanabilirsiniz. Lighthouse Chrome eklentisini yükledikten sonra deniz feneri simgesine tıklayarak web site raporunu alabilirsiniz.
Google Dev Tools aracılığıyla Lighthouse’a erişmek için ise şu yolu kullanabilirsiniz:
Windows için: F12 veya CTRL + Shift + I
Mac için: Command + Option + I
Developers Tool üzerinden Lighthouse’u açtığınızda kategori, cihaz ve topluluk eklentileri (beta sürüm) ile karşılaşacaksınız:
Kategoriler
Performans
Progressive Web App
Best Practices (En iyi uygulamalar)
Accessibility (Erişilebilirlik)
SEO
Cihaz
Mobil
Desktop
Denetlemek istediğiniz alanları seçtikten ve cihaz seçimi yaptıktan sonra Generate Report (Rapor Oluştur) butonuna tıklayarak performans analizi yapabilirsiniz.

Lighthouse Performans Optimizasyonu

Google, Lighthouse performans analizi yaparken Page Speed aracında olduğu gibi, algılanan hıza önem veriyor. Yani yükleme aşamasında içeriğin görüntülenmesinin ne kadar zaman aldığına dikkat ediyor. Lighthouse performans aşamaları şöyledir:
İlk zengin içerikli boya: Ekrana herhangi bir içeriğin ne kadar zamanda geldiği
İlk anlamlı boya: Anlamlı ilk içeriğin sayfada kaçıncı saniyede göründüğü
Hız indeksi: Sayfa içeriğinin ne kadar hızlı görüntülendiği
İlk CPU boşta: Cihazın siteyi tamamen yükleyip boşa geçtiği saniye,
Etkileşim süresi: Ekranın kullanıcı girdisine ne zaman yanıt verdiği
Tahmini gecikme: Ekranın kullanıcı girdisine verdiği yanıtın süresi
Lighthouse performansını artırmak için, kullanılmayan css ve javascriptin kaldırılması, render-blocking’e neden olan kaynakların elimine edilmesi, ekran dışındaki resimlerin ertelenmesi gibi düzenlemeler yapmak gerekiyor. Hız optimizasyonu için hem hosting/sunucu bazlı düzenlemeler hem de site bazlı çalışmalar yapılması gerekiyor.
Hız optimizasyonu, kullanıcı deneyimini doğrudan etkilediği için SEO performansında kritik bir önem taşıyor. Bu nedenle sitenizin Lighthouse’dan aldığı puan, SEO başarınız açısından önemlidir.
Lighthouse Erişilebilirlik Düzenlemeleri
Erişilebilirlik web sitenizin kullanıcı deneyimi optimizasyonunu ölçer. Erişilebilirlik kapsamında değerlendirilen kıstaslar şöyledir:
Yazı tipi özellikleri

,
Navigasyon yapısı,
Renk ve kontrast,
Sayfa içi linklemeler,
İçerik düzenlemeleri
Lighthouse En İyi Uygulamalar Optimizasyonları
En iyi uygulamalar (Best Practices), web sitenizi güvenlik, bağlantı ve önbellek bakımından inceler. Google Lighthouse en iyi uygulamalar kapsamında dikkate alınan özellikler şöyledir:
HTTPS yönlendirmeleri,
Uygulama önbelleği,
Çapraz kaynak bağlantıları
Coğrafi konum izinleri,
Güvenlik açıkları,
Kullanılmayan API’ler
Görüntülerin en boy oranları

Lighthouse SEO Düzenlemeleri

Google Lighthouse, SEO düzenlemeleri kapsamında basit bir kontrol yapsa da, SEO puanına dikkat etmek önemli. Başlık etiketleri ve durum kodları gibi temel düzeyde bir SEO kontrolü sağlayan Lighthouse’dan aldığınız puan SEO başarısını çok fazla etkilemez. Ancak Lighthouse’dan referans edilen Yapısal Veri Aracı’nı etkili bir şekilde kullanmanız SEO başarınızı olumlu etkileyebilir.
Progressive Web App (PWA)
Progressive Web App, özel bir kodlama tekniği ile web sitelerinin mobil uygulama gibi kullanılabilmesini ve çevrimdışı durumda dahi erişilmesini sağlayan bir teknolojidir. Lighthouse’un PWA kapsamında incelediği durumlar şöyle:
Sayfa yüklemesinin mobil ağlardaki hızı,
Görüntü alanı için içeriğin boyutlandırması,
Sayfa genişliği ve başlangıç ölçeğine sahip meta name,
Javascript mevcut olmadığında içerik kontrolünün yapılması
Web sitenizin performansını iyileştirmek için Lighthouse optimizasyonunu yapmaya özen gösterin. Google araçlarını aktif şekilde kullanma ve test araçlarından yüksek puanlar almanın rakiplerinize karşı avantaj sağlayacağını unutmayın.

3 Yorum

  • Hande Parlak dedi ki:

    Google Lighthouse hakkında daha önce hiç bir fikrim yoktu. Tam olarak ne olduğunu bu içeriğinizden öğrendim teşekkürler.

  • Büşra Dönmez dedi ki:

    Google Lighthouse düzenlemeleri hakkında aydınlatıcı bilgiler vermişsiniz teşekkürler.

  • Begüm Sunar dedi ki:

    Google Lighthouse’un performansa nasıl etki ettiğini merak ediyordum teşekkürler.

Yorum Yapın