Skip to main content

Sepet

Arama Motoru Optimizasyonu

Google Penguen 2.1

Yazar: 12 Ekim 2013Aralık 25th, 20194 Yorum

Matt Cutts Penguen 2.1Google Penguen 2.1 Algoritması 4 Ekim 2013 tarihli Matt Cutts’ın duyurusu ile devreye girdi. Yeni algoritma tam manası ile bir kriz ortamı yarattı diyebiliriz. Her ne kadar çoğu kişi bu algoritmayı çok yanlış buluyor olsa da (ki benim de eleştirdiğim noktalar var) yine de içten içe kabul ediyorum ki yapılması gerekliydi.

Sizlere bu algoritmaların nedenlerini, sonuçlarını ve neleri değiştirdiğini anlatmaya çalışacağım.

Bu algoritma değişikliğinden ötürü açıkçası Tamseo.com.tr’de etkilenmiş oldu. Hoş bu algoritmadan önce aldığımız anti seo saldırılarını iyi bertaraf edememizden ötürü başımız biraz dertteydi fakat 5 ekim tarihi ile birlikte daha büyük sıralama kayıpları yaşadık. (Algoritmanın üzerinden 1 hafta geçti ve ilk sayfadayız şimdi tekrar)

Penguen 2.1’in kalitesiz sitelerden daha çok, kaliteli görünen web sitelerini etkilediğini söyleyebilirim. Şöyle ki; White Hat SEO’lar bildiğiniz üzere başka siteleri hackleyip link almazlar, backlink satın almazlar genel olarak siteler ile ilgilenip, faydalı link inşaası yaparak sitelerin performanslarını arttırmaya çalışırlar.

Biz Tam SEO ekibi olarak birçok web sitesi ile ilgileniyoruz. Her gün girdiğiniz, kullandığınız web sitelerinden adını hiç duymadığınız web sitelerine kadar çok geniş bir müşteri portföyümüz var. Her sektörden, her tarzda web sitesi ile ilgilendiğimiz için başımıza ne geldiğini daha kolay anladık diyebilirim.

Penguen 2.1 Algoritma Güncellemesi Neden Yapıldı ?

Penguen güncellemelerinin amacı web sitelerinin daha kaliteli bir hal almasıdır. Bu nedenle Google Webmaster Central Blog’da yayımlanan makaleleri incelemekte fayda var. Zaten Google Webspam Ekibinin lideri Matt Cutts’ın Penguen 2.1’i duyurduğu tweete de bakarsak eğer

koupit-pilulky.com

, yine bizi geçmişte yayımlanan kaliteli siteler ile alakalı makaleye yönlendirdiğini görürüz. Buradan buyrun.

Yönlendiğimiz makalede son 1 yılın en çok kullanılan link inşaası yöntemini de görebiliyoruz. Makale Backlinkler !

Makale backlink nedir ? Link inşaası yapılan site hakkında özgün makaleler yazılır ve anchor text odaklı link çıkışları ile söz konusu site refere edilerek, kelime bazlı yükseliş sağlanır.

White Hat SEO’ların kullandığı en yoğun yöntemlerden biri. Ben elbette makale backlink zararlıdır demiyorum. Fakat bunu o kadar yoğun şekilde yapıyoruz ki, 100’lerce farklı blog kullanarak mesela, bu durum da bir yandan interneti çöplük haline getiriyor. Onlarca, yüzlerce faydasız, bilgi değeri, faydası olmayan makale.

Öte yandan makale backlink, haber backlinkler ayrı bir sektör oluşturduğundan ve bu durum da aslında doğal olmadığından Google artık bu duruma bir dur demek istedi.

SEO Uzmanları site geliştirme işlerinden çok, link inşaasına yöneldiğinden böyle bir algoritma güncellemesinin gelmesini normal karşılıyorum.

Penguen 2.1 Sonrası SEO

Aklımı uzun bir dönem meşgul ettiğini söyleyebilirim, hoş algoritma değişikliği olmadan evvel de Google yönlendirmeleri hakkında bir takım çelişkilerim ve mantık çerçevesine oturtamadığım hususlar mevcut idi.

Bunlardan en çok aklımı meşgul eden husus Doğal Backlink kavramı. Hatta bu meşguliyetimi bir adım ileriye götürüp, Google Webspam Ekibi’ne de soru ve tartışma maddesi olarak yönelttim. Dürüst olayım aldığım cevap açıkçası beni hiç tatmin etmedi.

Google harika içerikli web siteleri yaparsak, doğal olarak backlink alacağımızı varsayarak ilerlemekte. (En azından bunu birkaç Google çalışanı aynen bu şekilde dile getiriyor.)

Sorum aşağıdaki şekilde, biraz uzun ve hatta neredeyse yarısı, ben konumuz ile alakalı bölümünü sizinle paylaşıyorum:

Google’ın backlinkler konusundaki stratejisini tam olarak anlamaya çalışıyorum. Google’ın tüm önerilerini, yayımlanan videoları, makaleleri takip etmekteyim. Bu konudaki her makalenin sonunda link inşaası yapmak yerine doğal olarak kullanıcıların siteye backlink vermesini sağlamak adına harika işler çıkarılmasından söz ediliyor. Detaylı, kapsamlı, özgün içerikler mesela.

Bu konuda zaten çok iyi işler çıkaran biri olarak, özellikle Türkiye’de bir ziyaretçinin bir web sitesini, makaleyi çok beğendiği için o web sitesi hakkında ya da makale hakkında uzun bir blog yazısı yazıp, beğendiği siteyi övdüğünü pek görmedim.

Olsa olsa çok özgün, çok yararlı bir konudan bahsedildiğinde birkaç önemli forumda ilgili site ya da sayfa refere edilip doğal olarak backlink kazanabiliyor. Çoğunlukla ise, bu durum çok hatalı fakat gerçek bu, çok iyi makaleler, bilgiler bulunduran siteler link verilerek önerilmek yerine tüm içeriği kopyalanarak (çalınarak) diğer siteler tarafından kendi kullanıcıları ile paylaşılıyor.

Türkiye’de kullanıcıları alışkanlıkları özellikle bu yönde ne yazık ki. Başka sitelere link vermek kötüdür yaklaşımı hakim. (Evet içerik kopyalamanın bu denli sıkıntı olduğu bilinmiyor hala)

Türkiye’de durum buyken (Milyonlarca ziyaretçi alan haber siteleri bile içerikleri birbirinden kopyalıyor!) iyi içerik üreten, gerçekten faydalı sağlam içerikler üreten web sitelerinin doğal olarak backlink alıp yükselmesini beklemek biraz yanlış bir beklenti değil midir ?

Evet yükselişin kuvvetle muhtemel hemen olmasını istemiyorsunuz fakat gerçekten bu yükselişi hak eden siteler, doğal olarak backlink almayı bekleyerek gerçekten çok uzun zaman geçirecek gibi durmuyor mu ?

En önemlisi, varsayalım ki yeni bir web sitesi rakiplerine nazaran çok daha iyi görsel ve metin içeriği oluşturmakta, düzenli olarak güncellenmekte. Gerçekten girecek kişiyi çok memnun edebilecek bir yapıda. Hiçbir şekilde link inşaası yapılmamakta. Sadece sosyal medya ile tanıtım çalışmaları yaptırmakta.
Ve yine varsayalım ki diğer sitelerden bir türlü link alamamakta.
Bu kullanıcılar için her yönden daha faydalı web sitesinin, rakip siteleri ana anahtar kelime sıralamalarında geçmesine imkan var mı ? Google hiç backlinki olmayan ya da çok az backlink i olan web sitelerini iyi rekabeti bol olan kelimelerde iyi yerlere getirir mi ?

Özellikle son paragrafta yer alan soru benim için en önemli bölüm, cevap almayı istediğim en önemli soru.

Aldığım cevap ise şu idi;

Başka siteler içeriğinizi değerli bulduğunda ve ziyaretçileri açısından yararlı olabileceğini düşündüğünde, web’in dinamik doğasının bir parçası olarak, sitenize götüren doğal bağlantılar oluşturulur.

Özetle bir sitenin doğal olarak backlink alamayacağı (başka sitelerden refere edilemeyeceği) gerçeği, olasılığı Google tarafından kabul edilemiyor.

Oysa ki benim gözümde ve inanıyorum ki şimdi okuyacağınız satırlardan sonra sizin gözünüzde de böyle bir ihtimal çok yüksek olarak var olacak.

Öncelikle yakın tarihli bir örnek vermek istiyorum, ekibimiz üyelerinden Hasan Arıkan, 2 gün önce Google Hummingbird Algoritması hakkında bir makale yayımladı.

Doğal olarak makaleyi beğendiğim için Facebook profilimde paylaştım, cidden etkileyici faydalı bir makale çünkü. Fakat Facebook’ta bu paylaşımı gören bir arkadaşım, makaleyi daha dakikasında tamamen kopyalarak kendi blogunda yayımlamış ve kendi profilinde paylaşmış ve bunu henüz daha kendi yaptığım paylaşımın üzerinden 10 dakika geçmeden gördüm. Makalenin sadece başlığı değiştirilmiş ve 1,500 kelimelik makalenin sonuna kaynak olarak “Tamseo” yazılmıştı.
çalıntı içerik

Yukarıda da görüyorsunuz, sitenin tamamını ifşa etmek istemedim yine de. Gördüğünüz üzere bunu yapan kişi üstelik tanıdığım biri. Elbette kendisi ile iletişime geçtim ve bu durumu bilmediğini makaleyi kaldıracağını iletti. (3 gündür kaldırmaya çalışıyor, olmuyor bir türlü herhalde.)

Gördüğünüz üzere tanıdıklarımız dahi sizin yayımladığınız, ürettiğiniz makaleyi önermek yerine sizin emeğinizi çalarken Google’ın bizimle hiç alakası olmayan kişilerce doğal olarak refere edilebileceğimizi düşünmesi bana açıkçası komik geliyor.

Türkiye’de internet kullanıcılarının profilini incelersek eğer, kesinlikle internette etik kuralların hiçe sayıldığını görebiliriz. Türkiye’deki kullanıcıların çok büyük bir bölümü kesinlikle telif haklarına saygılı değil ya da bu konuda en ufak bir fikirleri dahi bulunmuyor. Dahası genel kanı, başka bir siteye backlink çıkışı yapmanın genel olarak zararlı bir hareket olduğu düşünülüyor.

Evet yakın tarihli örneği geçip, başka sektörleri düşünelim şimdi de. Örneğin bir ilaçlama firmasının sitesini düşünelim. İlaçlama hizmetinin sunulduğu bir web sitesi ne şekilde diğer sitelerce önerilebilir gerçekten merak ediyorum ya da oldu da birkaç forumda adı geçti bunun yükseliş için yeterli olması mümkün olur mu ?

Keşke algoritmalar, ülke bazlı olarak devreye giriyor olsa. En nihayetinde Amerika’daki internet kullanıcıları ile Türkiye’deki internet kullanıcıları arasında ciddi bir fark var. Arama motoru optimizasyonu kullanıcı bazlı bir uğraş olduğundan ve her ülkedeki kullanıcıların alışkanlıkları farklılık gösterdiğinden bu işin bana kalırsa tamamen kullanıcı alışkanlıkları baz alınarak gerçekleştirilmesi gerekiyor.

İşte yukarıda saydığım örnek ve nedenlerden ötürü link inşaası sanıldığı gibi ölmedi, ölemez.

Elbette ben yukarıdaki soruları gönderdiğimde ve bazı çıkarımlar yaptığımda henüz Penguen 2.1 devrede değildi. Şu an backlinkler konusunda iyileştirme yapılmış gibi görünüyor. Az sayıda doğal backlink ile başarı elde etmek mümkün gibi.

Şimdi Ne Olacak ?

Penguen 2.1’den sonra çoğu site çok iyi durumdayken, gerçekten de ortadan kayboldu gibi görünüyor. Şimdi ne olacak diyorsanız eğer, şöyle cevaplıyayım, Baştan Başlayacaksınız !

Kendinize şunları sormanızda fayda görüyorum:

  • Siteme gelen backlinkler gerçekten doğal mı ?
  • Site içerikleri özgün ve kaliteli mi ? Eksikleri var mı ?
  • Siteyi güncel tutmak adına yeterince uğraşıyor muyuz ?
  • Sosyal medya’yı aktif olarak kullanıyor muyuz ?

Zaten iyi durumdaysanız yukarıdaki sorulara da olumlu cevaplar veriyorsunuz diye düşünüyorum. Eğer bu sorulara olumsuz cevaplar veriyorsanız yapmanız gereken şey, problemleri kökünden çözmek.

Unutmayın sıfırdan başlamak, özellikle bu süreçte çok daha avantajlı görünüyor. Size önerim, backlinkleriniz ile alakalı problem olduğundan şüpheleniyorsanız hepsini silin gitsin, bu gibi uçuk görünen fikirleri uygulamaktan korkmayın. Sonunda sağlıklı ve büyümeye hazır bir web sitesine sahip olacaksınız, yok eğer problemler ile devam etmeyi seçerseniz eski seviyenize gelme ihtimalinizin asla olmadığını lütfen unutmayın.

Teşekkürler.

4 Yorum

  • Engin T. dedi ki:

    Yazınızı zevkle okudum faydalı bilgiler aldığım ve takip ettiğm bir siteniz var başarılarınızın devamanı dilerim. gelelim konumuza gerçekten dediğiniz gibi güncellemelerin ülke bazınde olmayıp genel manada olması ülkelerin kullanıcı alışkanlıklarının göz ardı edilmesi dezavantajları da beraberinde getiriyor. maalesef ülkemizde emeğe saygı yok ve webmasterlar da bu gruba bilinçsizce dahil oluyorlar. birilerinin emek sarf edip ortaya çıkarmış olduğu içeriği 1 dakika içerisinde kopyala-yapıştır yapıp yayınlaması ve altına küçük bir kaynak belirterek bunu kendine aitmiş gibi göstermesi gerçekten içerik sahibi için oldukça üzüntü verici bir durum. (insanda heves ve isteği bitiriyor.) bilmiyorum bu durum nasıl tam manasıyla çözülecek ancak şu dediğinize kesinlikle katılıyorum.

    “Özetle bir sitenin doğal olarak backlink alamayacağı (başka sitelerden refere edilemeyeceği) gerçeği, olasılığı Google tarafından kabul edilemiyor.”

    çalışmalarınızda başarılar…

  • Engin T. dedi ki:

    bugün bülten mailiniz gelmiş takip ediyorum bir anda aklıma geldi merakla yorumlarım yayınlanmış mı diye baktım dikkatimi çekti. yorumu yayınlamışsınız ancak paylaşmış olduğum kişisel bloğumu kaldırmışsınız ve yorumumda ekli değil. çok önemli de değil açıkcası baclink için yorum yapmamıştım sonuçta. ama şu cümleyi kurupta;
    “Dahası genel kanı, başka bir siteye backlink çıkışı yapmanın genel olarak zararlı bir hareket olduğu düşünülüyor.”
    böyle bir hareket yapmanız bu ne perhiz bu ne lahana turşusu deyimini aklıma getirdi. bildirmek istedim. (not:eğer şeffaf bir paylaşım yapıyorsanız bu yorumu harfiyen zaten yayınlarsınız ama yok aksiyse ki ben aksi olacağını düşünüyorum ama umarım yanılırım.)

    • Merhaba,

      Bu konuya açıklık getireyim. Kullandığımız sistemde bir yorumcunun daha önce onaylanmış bir yorumu varsa eğer direkt yayımla seçeneği mevcut.

      Fakat geçmişte bu seçenek bize sıkıntılı süreçler yaşattı, sırf backlink almak amaçlı yorumlar yapıldı spam şeklinde. Biz de URL bölümünü yorumlarda otomatik olarak gizleme kararı aldık ve bu şekilde düzenleme gerçekleştirdik.

      Her ne kadar çıkan link nofollow ile etiketlendirilmiş olsa da bize hiçbir zararı olmasa da kalitesiz onlarca yorumu eleme zahmetinden kurtulmuş oluyoruz böylelikle.

  • Eren dedi ki:

    Yazmış olduğunuz bilgiler işime çok yarayacak, teşekkürler.

Yorum Yapın