Google Sıralama Faktörleri

Sizin için hazırlamış olduğumuz Google Sıralama Faktörleri çalışmamızda işinize yarayan birçok kesin bilgi ve aynı zamanda tecrübelere dayalı ipuçları bulacaksınız. Üstelik bu maddelerin her birini tek tek tartışmaya da açtık.

Site İçi Pozitif Faktörler

Sayfa içi arama motoru optimizasyonu (Onpage-SEO) kendi web sitenizde değişim yapabileceğinizi gösterir. Bu noktada olumlu etkenler, Google sıralamasında daha yukarılarda olmanıza yardımcı olur. Bu etkenlerin birçoğu da olumsuz etken hâline geldikleri için zaman zaman kötü sonuçlara yol açabilir. Rehberin ilerleyen satırlarında olumsuz sıralamaya sebep olan etkenleri ele alacağız. Sayfa içi olumlu etkenler çoğunlukla içerik, erişilebilirlik ve olumlu bir kullanıcı deneyimi ile ilgilidir.

Google Analytics Kullanımı

Birçok SEO Uzmanı ve dijital pazarlama uzmanı Google Analytics kullanımının SEO’ya doğrudan bir etkisi olduğunu düşünmekte ve bunu makale ve konuşmalarında dile getirmekte.

Alışılmışın Dışında İçerikler Oluşturmak

Google patentleri içeriğin ayrıntılı bir şekilde bilgi vermesinin yanında özgün, eşsiz ve garip olmasını “novelty score” olarak betimliyor. Bu, içerik içerisindeki “bilgi parçacıklarının” nicel ve nitel özelliklerine bakılarak yapılıyor. Günümüzde Google’ın “novelty scoring” adı verilen alışılmışın dışındaki içerikler için oluşturduğu puanlamasının, çok sayıda dokümanın birbirleriyle karşılaştırılması ile belirlendiğini biliyoruz. Aynı yinelenen içerikte olduğu gibi, novelty score da hem içerde hem de dışarıda incelenerek ağırlıklandırılıyor.

Hitap Ettiğiniz Bölgeye Yakın Sunucu Kullanmak

Bu tamamen hızla alakalı bir konudur. Örneğin Türkiye’de yayım yapan bir web sitesine sahipseniz sunucunuz da Türkiye’de hatta İstanbul lokasyonunda yer alması en mantıklı karar olacaktır.

URL’leri Kısa Tire (-) İle Ayırmak

Bir URL içerisindeki kelimeleri Kısa Tire (-) ile ayırmak en doğru yoldur. Alt çizgi kullanan popüler siteler olabilir fakat biz bunları çok eski olmalarına bağlıyoruz.

Kaynak: Matt Cutts

Heading Etiketi (H1, H2…) İçerisindeki Anahtar Kelime Grupları

Heading Etiketlerini kullanmak ve başlık etiketleri içerisinde anahtar kelimelerinize yer vermek SEO’ya olumlu etkisi olduğu bilinen konulardan biri.

Mobil Uyumluluk

Sitenizin mobil uyumlu bir tasarıma sahip olması, mobil ziyaretçileri de yakalamanıza olanak sağladığından kesinlikle olumlu bir faktördür.

Kaliteli Giden Bağlantılar

Kaliteli, ilgili web sitelerine link çıkışı yapmanız evet yanlış duymadınız SEO’nuzu geliştiren etkenlerden biri. Genel olarak link çıkışı yapmaktan kaçındığınızı biliyoruz, fakat kaliteli siteleri refere etmeniz size kesinlikle olumlu olarak geri dönüyor.

Eski İçerikler

Bir Google patentinin belirttiği üzere: “ Bazı aramalar için, eski içerikler yenilerine göre daha fazla tercih sebebi olabilirler.” Bir senaryoya göre, arama sonuçları görüntülenmeden önce dönen sonuçların ortalama yaşlarına göre tekrar sıralanabilirler.

Kaynak: Patent US 8549014 B2

Güncel İçerik

Site içeriğinizin güncel ve doyurucu içeriklerden oluşması sıralama faktörlerine olumlu etkisi olduğu kanıtlanmış unsurlardan biridir. Sadece sitenizi güncel tutmaktan ziyade eski, güncelliğini yitirmiş içeriklerinize de dönüp eklemeler yapmak ve güncellemek de olumlu etkiler gösterir.

HTTPS (SSL Sertifikası) Kullanımı

SSL sertifikaları, kullanıcılar için üst düzey güvenlik sağlar. Doğal olarak kullanıcılar için iyi olan bir şey, arama motorları için de iyidir. SSL 2014’te, web sitesi kullanıcı girişine ihtiyaç duysun veya duymasın resmi olarak pozitif bir sıralama faktörü şeklinde duyuruldu.

Sayfa Otoritesinin Dağılımı

Her sayfanızın bir sayfa değeri vardır, eskiden bu değerleri PageRank adı altında görebiliyorduk. Sayfa otorite puanınızın yüksek olması, o sayfanızın ne kadar çok bağlantı aldığı ile ilişkilidir. Örneğin bir sayfanız diğer tüm sayfalarınızda link alıyorsa doğal olarak bu sayfanın otoritesi diğer sayfalarınızdan çok daha yüksek olacaktır.

Anahtar Kelimenin, Alan Adında Geçmesi

Alan adınızda anahtar kelimenizin yer alması hiç şüphesiz size ciddi bir avantaj sağlamakta.

Anahtar Kelimeler ile İç Linkleme

Kendi sayfanızda başka bir sayfanıza link çıkışı yapacaksanız eğer bunu yönlendireceğiniz sayfa ile alakalı bir anahtar kelimeden yapmanız gerekir. Buraya tıklayın, gibi bir anlam ifade etmeyen bir link metni seçmek yerine sayfanızın içeriğini anlatan, tanımlayan bir anchor text kullanmanız faydalıdır.

Keyword Stemming – Anahtar Kelimenin Kökü

Keyword Stemming, bir kelimenin kökünün ve bu kelime ile aynı köke sahip olan kelimelerin bulunmasıdır (örneğin. “kök-en”, “kök-lü” vb.). Anahtar kelime yoğunluğunu (keyword density) dengede tutmak için bu özellikten kaçınmak, okunurluğu azalttığı gibi negatif bir etki de oluşturmaktadır. Bu parametre ilk defa 2003 yılında Florida güncellemesi ile tanıtılmıştı.

ALT Etikentinde Anahtar Kelime Geçmesi

Sitenizde yer alan görsellerin alt etiketlerinde anahtar kelimenizin yer alması site içi seo’yu kesin olarak olumlu etkileyen bir faktördür. Alt etiketi kullanılmayan görseller zaten Google ve diğer arama motorlarınca doğru şekilde taranamayabiliyor.

Farklı Yazı Formatlarına Sahip Kelimeler

İçeriğinizde yer alan kalın, italik, daha büyük fontlarla yazılmış farklılık yaratan anahtar kelime ya da kelime grupları site içi seo’nuzu olumlu etkileyen bir faktördür. Bu durum Matt Cutts tarafından şu şekilde ifade edilerek doğrulanmıştır: “içerikler içerisinde daha büyük fontlara sahip veya kalın veya italik olan kelimeler normal içeriklere göre daha yüksek ağırlıklandırmaya sahip olabilirler”.

URL’lerdeki Anahtar Kelimelerin Sıralaması

URL’ler içerisindeki anahtar kelimelerin sıralaması önemli. URL’ler içerisinde daha ön sırada yer alan anahtar kelimelerin ağırlıkları da daha yüksek oluyor. En azından, Matt Cutts’ın da doğrulandığı üzere yaklaşık “beş kelimeden sonrasında” anahtar kelimelerin ağırlığı da azalma gösteriyor.

URL’de Anahtar Kelimenin Geçmesi

Sayfa URL’i içerisindeki (alan adı ismi haricinde) anahtar kelime ve sözcük grupları, bir içerik parçasının belirli bir arama sorgusu ile ilişkisinin kurulmasında kullanılırlar. URL’lerin daha uzun hale gelmesi veya anahtar kelimelerin URL’ler içerisinde birden fazla kullanılması, spam olarak algılanabiliyor.

Site İçi Negatif Faktörler

Olumsuz sıralama etkenleri mevcut Google sıralamanıza zarar verebilecek şeylerdir. Bu etkenler erişilebilirlik, devalüasyonlar ve cezalar olmak üzere üç ayrı kategoriye ayrılır. Erişilebilirlik sorunları, yalnızca sitenizin düzgün bir şekilde taranmasını veya analiz edilmesini önleyebilecek Google Bot’un devre dışı kalması sonucu ortaya çıkar. Devalüasyon, düşük kaliteli bir web sitesinin göstergesidir ve Google sıralamalarında sizin sitenizin öne geçmesini engelleyebilir. Bir ceza ise çok daha ciddidir ve Google’daki uzun vadeli performansınız üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olabilir. Bir kez daha belirtelim, sayfa içi etkenler tamamen sizin kontrolünüzün altındadır ve site yönetiminizin doğrudan bir parçasıdır.

Güncelliğini Yetirmiş İçerik

Web sitenizde güncelliğini yitirmiş artık doğru ve bilgilendirici açıklamalar bulunmayan içeriklerin bulunması SEO’nuza olumsuz olarak etki edebilir.

Sayfayı Noindex Olarak İşaretlemek

Herhangi bir sayfanızı Noindex ile işaretlerseniz, arama motorları sayfanızı sıralamalardan tamamen çıkaracaktır. Bu sebeple tamamen kaldırılmasını istemediğiniz sayfaları 301 Yönlendirmesi ile yönlendirerek yeni ve ilgili sayfanız ile birleştirmenizi öneririz.

Arka Planın, Sayfanın Önü ile Aynı Olması

Gizleme cezalarından yaygın olarak karşılaşılanlarından birisi ise, arka plan renginin ön kısımdaki içeriğin rengiyle aynı renkte olması durumlarında ortaya çıkar. Google Page Layout algoritmasını sayfalara görsel olarak bakmak ve hatalı olanları ayıklamak üzerine kullanabilir. Bizim deneyimlerimize göre, bu durum yanlışlıkla pek çok şekilde de gerçekleşebiliyor.

Site Dışı Pozitif Faktörler

Sayfa dışı etkenler, doğrudan kontrol ettiğiniz ve Google sıralamasındaki performansını arttırarak yukarılara çekmeye çalıştığınız web sitenizin dışında gerçekleşen faktörler bütünü olarak tanımlanabilir. Bu faktörler bütününün çoğunluğunu diğer sitelerden gelen dönütler oluşturur. Sayfa dışı olumlu etkenler, daha çok güvenilir ve popüler kaynaklardan gelen dürüst, doğal, yapıcı ve etkili yorumlardan oluşur.

Sayfanıza Yönelen Otoriter Inbound Linkler

Kendi içlerinde çok fazla sayıda inbound linke sahip olan diğer sitelerden linkler almak, kendi içlerinde inbound linklere sahip olmayan sitelere oranla çok daha fazla öneme sahip. Aynı durum onların kendi inbound linklerinin, sizin sitenize yönelik linkin değerinin belirlenmesi için de geçerli. Bu sayede linkler para birimi görevi görüyorlar. Bu para biriminin değer aralığı ise varsayımsal olarak $0 ile $1,000,000 arasında. İşte PageRank algoritması bu şekilde çalışıyor.

Kaynak: http://infolab.stanford.edu/~backrub/google.html

Birçok SEO Uzmanı ve dijital pazarlama uzmanı Google Analytics kullanımının SEO’ya doğrudan bir etkisi olduğunu düşünmekte ve bunu makale ve konuşmalarında dile getirmekte.

İşin doğrusu buradaki verilerin doğru şekilde kullanılması ve analiz edilmesi SEO’yu etkileyecek adımlar atmamıza yarayabilir. Fakat Google Analytics kodunu eklemek tek başına yeterli mi bu tam olarak bilinemiyor. Bunu bir tartışma konusu haline getirebiliriz elbette.

Birçok SEO Uzmanı ve dijital pazarlama uzmanı Google Analytics kullanımının SEO’ya doğrudan bir etkisi olduğunu düşünmekte ve bunu makale ve konuşmalarında dile getirmekte.

İşin doğrusu buradaki verilerin doğru şekilde kullanılması ve analiz edilmesi SEO’yu etkileyecek adımlar atmamıza yarayabilir. Fakat Google Analytics kodunu eklemek tek başına yeterli mi bu tam olarak bilinemiyor. Bunu bir tartışma konusu haline getirebiliriz elbette.

Site Dışı Negatif Faktörler

Sayfa dışı olumsuz etkenler, genellikle uluslararası zararlı bağlantı niteliği taşıyan (spam) linklerin doğal olmayan yollar aracılığı ile sitenize ilişmesinden kaynaklanır. 2012’de Penguen Algoritması tanıtılana kadar, bu etkenlerin sonucu bir cezadan ziyade neredeyse her zaman bir devalüasyon olmuştur. Yani, Google’ın doğal olmadığını tespit ettiği uygulamaların bir araya gelmesiyle elde edilen verilerin tamamına yakınını ve hatta tamamını kaybedebilirsiniz, ancak sitenizin kaynak kodları zarar görmez. Bu durumun hâlâ geçerliliğini sürdürmesinin yanı sıra, Google, rakip sitelerden gelen zararlı veri akışını önlemek için bir ceza sistemi de uygulamaktadır.

Ücretli Backlinkler Satın Almak

Hemen hemen herkesin yaptığı en büyük hatalardan biri. Evet belki kısa süreli olarak bunun faydasını görebilirsiniz fakat unutmayın ki tespit edildiği an manuel işlemlere maruz kalmanız kaçınılmaz.

(Bkz: Doğal Olmayan Bağlantılar)

Birçok SEO Uzmanı ve dijital pazarlama uzmanı Google Analytics kullanımının SEO’ya doğrudan bir etkisi olduğunu düşünmekte ve bunu makale ve konuşmalarında dile getirmekte.

İşin doğrusu buradaki verilerin doğru şekilde kullanılması ve analiz edilmesi SEO’yu etkileyecek adımlar atmamıza yarayabilir. Fakat Google Analytics kodunu eklemek tek başına yeterli mi bu tam olarak bilinemiyor. Bunu bir tartışma konusu haline getirebiliriz elbette.

Birçok SEO Uzmanı ve dijital pazarlama uzmanı Google Analytics kullanımının SEO’ya doğrudan bir etkisi olduğunu düşünmekte ve bunu makale ve konuşmalarında dile getirmekte.

İşin doğrusu buradaki verilerin doğru şekilde kullanılması ve analiz edilmesi SEO’yu etkileyecek adımlar atmamıza yarayabilir. Fakat Google Analytics kodunu eklemek tek başına yeterli mi bu tam olarak bilinemiyor. Bunu bir tartışma konusu haline getirebiliriz elbette.