Skip to main content

Sepet

Arama Motoru Optimizasyonu

İçerik Etkinliğinin Ölçümü ve Analizi

Yazar: 29 Nisan 2016Aralık 25th, 2019Yorum Yapılmamış

Web sitenizin içeriğini sadece arama sonuçlarında yükselmek için değil, aynı zamanda kullanıcılarınıza da gerçek anlamda fayda sağlamak için son derece özenle hazırlıyor olabilirsiniz. Peki, yayımladığınız tüm bu içeriklerin etkinliğini ölçüyor musunuz? Yayın içeriğinizin düşündüğünüz etkiye sahip olup olmadığını bilmiyorsanız, yaptığınız hataları düzeltmek için ne yapmanız ve içerik oluşturma konusunda yeni stratejilerinizi nasıl şekillendirmeniz gerektiğini de bilmiyorsunuz demektir. Ziyaretçilerinizin sayfada geçirdiği süre, Scroll Down yani ziyaretçilerin sayfayı ne kadar aşağı kaydırdığı, içeriklerinizin sosyal mecralardaki paylaşımı, satış linkinin bulunduğu sayfanın alt kısmındaki bölümü kaç kişinin görüntülediği gibi pek çok SEO metriği ürettiğiniz içeriğin etkinliği hakkında bilgi edinmenizi sağlar.

Yalnızca sayfa görüntülemesi veya ziyaretçi sayısı gibi ölçüm verileri, yayımladığınız içeriklerin etkinliği hakkında gerçek anlamda fikir edinmeniz için yeterli değildir. Sadece trafiğe bakarak ürettiğiniz içeriğin ne kadar efektif olduğuna karar veremeyeceğiniz için farklı ölçümlere ihtiyacınız var. Hazırladığınız promosyon kampanyasını duyurduğunuz içeriğinizin kaç kişiye ulaştığı kadar

, bu içeriğin sayfayı görüntüleyen kullanıcıların kaçı tarafından ilgi çekici ve yararlı bulunduğunu bilmek de çok önemlidir. Böylelikle ilerleyen günlerde yayımlayacağınız içerikleri sayfa ziyaretçilerinizin daha fazla ilgisini çekecek şekilde düzenleyebilir, dolayısıyla içeriği yayımlamanızın asıl amacı olan satış konusunda daha olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz.

Toplam Okuma Zamanı

Genel olarak içerik etkinliği ölçmede en sık kullanılan SEO metriği olan toplam okuma zamanı (TOZ), sayfa görüntüleme ölçümlerinden çok daha faydalı bir analiz verisidir. Site ziyaretçilerinizin içeriğiniz hakkında ne düşündüğünü analiz etmeniz açısından çok daha rasyonel bir veri olan toplam okuma zamanı; içeriği okumak için ziyaretçiler tarafından harcanan toplam zamana ve ziyaretçi başına sayfada geçirilen ortalama zamana dair kesin bilgi edinmenizi sağlar.

Her bir ziyaretçinin ilgili içerikle etkileşimine dair gerçekçi ölçüm verilerine sahip olmanıza imkân tanıyan toplam okuma zamanı, sayfanın aşağı yönlendirilmesine ilişkin hareketlerin periyodik olarak kaydedilmesiyle birleştirildiğinde içerik etkinliğinizin analizini çok daha kolay yapmanızı sağlayacaktır. Yalnızca 500 ziyaretçinin görüntülediği bir sayfanızın toplam okuma zamanı, 5 bin ziyaretçi tarafından görüntülenen bir sayfanın TOZ değerinden fazla olabilir. Bu durumda daha düşük görüntülenen sayfada yayımlanan içeriğin, kullanıcılar tarafından daha ilgi çekici bulunduğundan emin olabilirsiniz.

Scroll Down Metriği

Ziyaretçilerinizin ne kadarının sayfada yayımlanan içeriği “gerçekten okuduğunu” anlamınızı sağlayan Scroll Down metriği; fare ortasında bulunan ve sayfanın aşağı kaydırılmasına imkân tanıyan Scroll Down hareketlerinin periyodik olarak kaydedilmesiyle elde edilir. Toplam okuma zamanıyla birleştirildiğinde içerik etkinliğinin analizi açısından oldukça kıymetli bir veri elde etmenizi sağlayan bu metrik Scroll Dept yani aşağı kaydırma derinliği olarak da isimlendirilir.

Sayfayı ziyaret edenler ne kadar uzun bir yazıyla karşılaşıyor olursa olsun sayfayı, yazının sonuna kadar aşağı kaydırıyorsa içeriğinizin ilgi çektiğinden ve faydalı bulunduğundan emin olabilirsiniz. Tabi, bu veriyi sayfada harcanan toplam zaman metriğiyle birlikte yorumlamanız hızlı bir şekilde sayfanın sonuna gelerek sekmeyi kapatanlar ile gerçekten içeriği okuyanları birbirinden ayırmanızı sağlayacaktır. Zira içeriğinizin uzunluğuna göre yazıyı okuyan bir kullanıcının, tüm sayfayı okuması için belli bir süre harcaması gerekecektir. Bu ölçüm verisiyle ayrıca yayımladığınız içeriklerin uzunluğu sebebiyle ziyaretçilerin sıkılmasına sebep olup olmadığını da anlayabilir, böylelikle insanların sıkılmadan okuyabileceği optimum uzunlukta içerikler yayımlamak üzere yeni adımlar atabilirsiniz.

Viral Potansiyel

E-ticaret sektörünün perakende kısmında faaliyet gösteren firmalar için bilhassa önemli olan bu SEO ölçüm verisi, insanların satışa sunduğunuz ürünler hakkında yayımladığınız içerikleri ne kadar faydalı bulduğunu ve bu içeriklerle ne kadar ilgilendiğini anlamanızı sağlar. Facebook üzerinden kullanıcıların Spam olarak şikayet ettiği ve duvarlarında görmek istemediği “fazlasıyla zorlama” içerik paylaşımları yerine bu paylaşımların sosyal medya kullanıcıları tarafından gönüllü olarak yapılması, her zaman için asıl hedef olmalı.

Yayımlanan içeriklerin hangisinin ziyaretçiler tarafından daha fazla beğenildiğini, sosyal mecralardaki paylaşım oranlarına bakarak kısa sürede anlayabilir ve daha önemlisi bizzat tüketicilerin eliyle viral yoldan ürünlerinizin tanıtımını yapabilirsiniz. Viral potansiyelden ne oranda faydalanabildiğinizi tespit etmek açısından büyük öneme sahip olan bu veri, sosyal medya araçları üzerinden reklam için para harcamadan içeriğinizi nasıl geliştirmeniz gerektiğini öğrenmenize yardımcı olur.

İçerik etkinliğini ölçmek ve kapsamlı analizler yapmak için kullanabileceğiniz araçlardan maksimum oranda faydalanmak, yayın kalitenizi müşteri potansiyeli ve satışları arttıracak şekilde nasıl optimize etmeniz gerektiğini anlamanızı sağlar. Ürettiğiniz içeriklerin ne kadar ziyaretçi tarafından görüntülendiğinden öte bu insanların kaçının müşteriniz olduğuyla ve size para kazandırdığıyla ilgileniyorsanız, içerik etkinliğinizi maksimize etmeye de zaman harcamalısınız.

Yorum Yapın