Başlığı Türkçe yazma konusunda açıkçası biraz tereddütte kaldım, bahsedeceğim kavram sıkça kullanılan adı ile Over Optimization. Over Optimization (Aşırı SEO Çalışması) webmasterların ve seo uzmanlarının sıklıkla başını ağrıtan bir husus, hayatımıza da Penguen Güncellemeleri ile birlikte girmiş bulunmakta.
Bu makalemde size nelerin aşırı SEO’ya girdiğini, hangi durumların sitenizin arama performansına zarar verebileceğini açıklamaya çalışacağım.
[box type=success]Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) kullanıcılar için yapılan, site kalitesini arttırmaya yönelik işlemlerinin tümüdür.[/box]SEO’nun tanımına bir göz attıktan sonra konumuza giriş yapabiliriz.
SEO yaparken ilk adım her zaman site hatalarını, eksiklerini gidermektir. (Bu şekilde işe başlamayanlar varsa da bundan sonra ilk adımı atarken başka sitelerden nasıl link alırımdan değil, sitemi nasıl daha iyi yaparım ile başlasınlar.)
Google’ın da bildirdiği üzere, sitenizin arama performansının artması için küçük düzenlemeler yapılması şarttır. Nedir bunlar ?
Her sayfaya bir başlık, bir açıklama girilmesi örneğin.
Hatalı bir örnek ile konuyu inceleyelim:
Başlık ve Meta Açıklamalarda Gerçekleştirilen Aşırı Optimizasyon
Burada gördüğünüz üzere bir davetiye sitesinin kullandığı hatalı Title ve Desc bölümleri var. Çok sık yapılan aşırı seo hatalarından.
Title (Başlık) bölümünde görüyoruz ki iyi bir slogan ya da düzen yakalanmamış, site sahibi belli ki düğün davetiyeleri ve davetiye kelimesinde başarılı olmak istemiş, bu nedenle bu kelimeleri serpmiş.
Düğün Davetiyesi, Düğün Davetiyeleri kullanımı kesinlikle hatalı ve aşırı ! Ben davetiye araması gerçekleştirdim ve Google’da hem davetiyesi kelimesini hem de davetiyeleri kelimesini koyulaştırarak sonuç verdi. Özetle Google’ın gözünde kelime aynı, fark eden bir şey yok.
Description (açıklama) bölümüne bakarsak eğer aşırı optimizasyon çok daha fazla göze çarpıyor.
Halbuki başta Google olmak üzere tüm arama motorlarının tek temennisi, sitenize yazdığınız her cümlenin, oluşturduğunuz her içeriğin kullanıcılar için olması. Yukarıdaki görselde yer alan web sitesine, sloganından, site isminden, başlığından ya da açıklamada yazan tanıtımdan etkilenerek tıklayacak biri olacağını zannetmiyorum.
Aşırı optimizasyon yapılmasının en büyük sebebi hatalı ve eksik bilgi sahibi olmak. Aynı sektördeki web sitelerinde, aynı tip hataları görmek çok mümkün. İş dolayısıyla tanışıklık sonucunda, ben böyle yaptım oldu sen de yap ya da rakip firma böyle yapmış biz de yapalım gibi adımlar sonucu sıklıkla SEO konusunda komple hatalı sektörlere rastlamak çok olası.
Ben bunu şimdi davetiye sektörüne bakıp söylemiyorum, inanın milyonlar kazanan web siteleri de aynı hatalara sırf rakiplerinden ötürü düşüyorlar fazlasıyla.
Bunun devamında Meta Keywords bölümünde yer alan anlamsız uzun (hatta bazıları site içeriğinden fazla oluyor) anahtar kelimeler girilmesi var. Fakat Google bu bölümü ciddiye almadığı için ben de üşenip yer vermiyorum 🙂
İç Linklemenin Abartılması ve Fazla Etiket Kullanımı
Bu da sıkça rastladığımız bir husus. İç linklemenin yapılmasının birkaç nedeni var, bunlardan zannediyorum ki ilki içerik araklayan kişiler ile mücadele, diğeri ise yazdığınız makaleden sitenizin anasayfasına ya da sizin için değerli olan sayfalara önemli kelimelerden link çıkışı yapıldığında fayda sağlanacağının düşünülmesi.
Aslında iç linklemenin kullanım alanı şu olmalı: Okurlarınızı konuyla ilgili sayfalara yönlendirmek. Bu kadar !
Bu hataya genelde haber siteleri sıklıkla düşüyor, kelimeleri bölerek, alakasız yerlerden kendi sayfalarına link çıkışı gerçekleştiriyorlar.
Şimdi yukarıdaki görselde Milliyet.com.tr’nin bir haberinin iç linkleme durumundan bir kesit var. Haberin tamamında bundan çok daha fazlası mevcut elbette, hatta haberde geçen tüm etiketleri size listeleyeyim.
Anchor-Text Odaklı Aşırı Link Alımı
Anchor Text, size link çıkılan kelimedir. Bu konu ile alakalı olarak daha önce yazdığımız makaleyi de incelemenizde fayda var, buradan ulaşabilirsiniz.
Yukarıdaki cümlede kullandığım linklemede anchor text “buradan” sözcüğü. Aynı zamanda doğal linkleme konusuna da bir örnek.
SEO çalışması gerçekleştirilen web sitelerin link profillerini incelediğimizde, genelde anchor textler ziyaretçi potansiyeli yüksek anahtar kelimeler ile doludur.
Örneğin, elbette bir Tamseo.com.tr gibi bir SEO Blogu için, SEO şeklinde link alınması normaldir. Fakat Tamseo.com.tr’ye sadece SEO şeklinde link gelmesi durumunda emin olun Tamseo.com.tr SEO kelimesinde yükselemeyecek ve kesin olarak düşecektir. Bu da çok açık şekilde aşırı optimizasyon konusuna girmektedir.
Aşırı optimizasyon oluşturan tüm durumlar doğallık ile alakasızdır. Doğal olarak büyüdüğüne inandığınız web sitelerin backlink profillerini inceleyelim, göreceksiniz ki anchor textlerine baktığınızda marka bazlı kelimeler kullanıldığı gözünüze çarpacaktır.
Miniclip bildiğiniz üzere dünyaca ünlü bir flash oyun sitesi ve yayıncısı. Gelen backlinklerin bağlanma şekline baktığımızda (Sadece ilk 10’u listeledim) doğal backlinklerin ne şekilde geldiğini görebiliyoruz.
Bu site üstelik, dünyanın en zorlu kelimelerinden olan Games kelimesinde de 1. sırada. Görüyorsunuz adında game,games geçmiyor, aldığı backlinkler yine kesinlikle oyun ile alakalı değil.
Bu backlink profili ve kullanılan achor textler tamamıyla doğal olduğundan bize çok şey göstermeli diye düşünüyorum. Türkiye’de SEO kesinlikle bu şekilde anlaşılmıyor.
Hemen hemen herkesin beklentisi bir an önce üst sıralarda yer alabilmek. Benim bu tarz düşünen kişilere daha iyi bir önerim var, Reklam verin !
SEO’da esas olan siteyi üst sıralara getirmek değil, sitenin iyi pozisyonunu koruyabilmektir. Son zamanlarda gelen maillere, telefonlara bakıyorum da konuları hep aynı, ceza alan web sitelerini kurtarmak.
SEO işte tam olarak yukarıda gördüğümüz tablodan ötürü uzun vadeli bir iş. Doğal olan, doğru olan yöntem tamamen bu çünkü. Elbette anahtar kelime odaklı backlinkleriniz olmalı, fakat bunun doğru oranlanması çok önemli. Aksi durumda aşırı optimizasyondan ötürü sitenizin tehlikeye gireceği çok açık.
Abartılı Link İnşaası
Tamam achor textlere dikkat ediyor olabilirsiniz fakat, yerli yersiz backlink alımı gerçekleştiriyorsanız eğer yine işiniz sakat. Şu tarzda link alımlarını gerçekleştirmeyin:
- Forum imzalarından gelen linkler,
- Bloglardan yorum şeklinde gelen linkler,
- SEO için oluşturulmuş dizinlerden,
Genelde Webmaster forumlarına baktığım zaman görüyorum, PR 5 Dizin, PR 4 blogtan yorum gibi duyurular yapıp, çok çarpık bir backlink inşaasına insanlar teşfik ediliyor. Bu dönemler çok geride kaldı. Aldığınız backlink sayısı değil, aldığınız backlinkin niteliği önemli.
Sadece ben mi farkediyorum bilmiyorum ama günümüzde 10-15 farklı domainden gelen nitelikli backlinkle Google üzerinden başarılı olmak gayet mümkün.
Temiz bir link profiliniz yoksa eğer, Disavow Links konusuna bakmakta da fayda görüyorum. Özellikle bir webmaster forumunda konu edilmiş, link çöplüğü haline gelmemişse bile geleceği kesin olan bir platformdan backlink almanız gerçekten çok saçma bir hareket olacaktır.
Benzer Anahtar Kelimeler Kullanarak Spam Yapmak
Az bilinen bir hatadır bu aslında, vereceğim örnekler ile daha iyi açıklama fırsatı bulacağım. Önce basit örnekler ile konuyu pekiştirelim, sonrasında kademeyi biraz arttıracağım.
Google’da yer almasını istediğiniz bir konu için yapacağınız iş bellidir, o konuyla alakalı bilgilendirici, açıklayıcı bir içerik üretmek.
Yukarıdaki görselde bulunan açıklamaların bir bölümünde filmin açıklaması kopup gidiyor, izleler, seyretler, hd izleler. Bunlar etiket falan değil bu arada dikkatinizi çekerim, bu işlemin yapılma amacı tamamen bu tarz aramalardan ziyaretçi çekebilmek, tetiklesin de bu aramalardan da ziyaretçi çekelim mantığı.
Çünkü bir tek eksiğimiz leylek, bilmem anlatabiliyor muyum ?
Google zaten izle ve seyret kelimesinin eş anlamlı olduğunun farkında, diğer arama motorları için de aynı şey geçerli, sırf böyle bir arama hacmi var diye, açgözlü davranarak gereksiz yere siteyi kalitesiz hale getiriyoruz.
Bu hadise her zaman bu kadar basit de cereyan etmiyor hani, bu tarzda spam yapabilmek için ciddi mesai harcayan arkadaşlar var. Dev bir makale yazıp, içerisinde çıkmak istediği anahtar kelimelerin türlü varyasyonlarına yer verip başarı sağlanmasını bekleyenler var.
Konuyu şöyle bir özetlersek eğer (merak etmeyin her şeyin fazlası zarar diye sonlandırmayacağım), SEO konusunda yeterli bilgi sahibi olmadan, kulaktan dolma bilgiler ile ne yaparsanız yapın hatalı olacaktır.
Bugün sitenize baktığınızda, durumuna baktığınızda çok iyi konumlarda yer alıyor bile olabilirsiniz, saydığım her hatalı davranışı gerçekleştirerek hem de, fakat bir gün gelecek ki tekrar dönüp bu makaleye göz atmak zorunda kalacaksınız.
Unutmayın ki burada yazılmış olan hatalı davranışları gerçekleştiriyor ve yine de iyi bir pozisyonda bulunuyorsanız
, konumunuz yaptığınız hatalara rağmen iyi demektir ve çoğunlukla rakipleriniz sizden fazla hata sergilemektedir.
İnternet dünyası hızla büyüyor ve başarılı olmak git gide zorlaşıyor, herkes sürekli daha iyinin peşinde, son kullanıcı için de durum bu. Dev siteler bile bir anda tökezleyebiliyor. Bu nedenle vakit varken, doğru olana yönelmekte fayda var.
Öte yandan web sitesinde Google güncellemeleri sonrasında sıkıntılı bir grafik izleyenlerin Manuel İşlemler bölümüne göz atması faydalı olacaktır.
Teşekkürler.
Bu güzel içeriğiniz için öncelikle teşekkür ederek başlamak istiyorum.
Temel olarak yapılan spam çalışmalarının; Google önüne geçeli çok oldu.
Tabiki hala aynı title, content ve taglerde yapılan spam çalışmaları devam etmekte, artık Google bunları çok kısa süre içerisinde cezalandırmaktadır.
Yazınızdaki diğer bölüm olan miniclip örneğinize ise katılmıyorum.
Bunu bizzat test ettim. Dünyaca otoriter bir sitenin backlink profili ile kişisel bir blog sitesinin backlink profilinin bir olması beklenemez. Google bunun farkında, bu nedenle otoriter sitelerin backlink incelemesi yapılarak kişisel sitelere veya nispeten rekabetin çok yoğun olmadığı kelimelerdeki sitelere uygulanılması faydadan çok zarar getirebilir…
Eğer kelimeniz SEO ise veya OYUN kelimesi ise; yukarıda verdiğiniz örneğe katılıyorum. Ancak çıkmak istediğiniz kelime OYUN İNDİR veya KURUMSAL SEO DANIŞMANI ise; bu zaman aynı backlink profilini inşaa etmeniz sitenize zarar verecektir, çünkü bu tarz bir çalışmada doğallıktan uzaktır.
Çok fazla uzattım ama asıl demek istediğim şudur; otoriter sitelerin backlink haritaları incelenerek rekabetin düşük olduğu kelimelerde başarı sağlanabilineceğini düşünmüyorum…
Merhaba Çağrı Bey,
Şu dediğinize cevaben yazıyorum:
Rekabeti düşük kelimelerde başarı sağlarken daha fazla hata yapma ayrıcalığınız olur, siteniz hatalı durumdayken bile iyi pozisyonlarda bulunabilirsiniz. Fakat rekabeti yüksek sektörlerde hata yapma şansınız yoktur. Aslında siz de buna benzer bir şey demiş oluyorsunuz.
Fakat Miniclip.com’un çizdiği link profili, inanın her sektörde başarı getirebilecek bir profildir. Öte yandan makalede yer alan kesitte sadece ilk 10 anchor text bulunmakta, miniclip de elbette Games anchor text i ile backlink alıyor fakat burada esas olan anchor textlerin oranı.
Ayırca denemesi bedava, sizin de örneğinizi göz önüne alarak oyunindirmesitesi şeklinde bir domain alıp, bu domaine sadece “oyun indir” şeklinde link vermeyi deneyebilirsiniz.
Ben nasıl sonuçlanacağını da şimdiden söyliyeyim, sitenizi düzenli günceller ve bahsettiğim şekliyle backlink alımı gerçekleştirirseniz, hızlı şekilde yükselip, bir gün illaki piyasadan silineceksiniz.
Ben makalelerimi genel olarak kalıcılık esasına göre irdeliyorum.
Teşekkürler.
Teşekkürler