Skip to main content

Sepet

Arama Motoru Optimizasyonu

Site İçi SEO Analiz Araçları

Yazar: 4 Nisan 2014Aralık 25th, 20192 Yorum

Sadece dışardan link alarak sağlıklı bir SEO çalışması yapmak mümkün olmadığı için öncelikle tüm bu linklerin işaret ettiği sitenin yapısının kolayca anlaşılabilecek ve kullanıcıya fayda sağlayacak şekilde yapılandırılması gerekiyor. Bu aşamada devreye giren site içi SEO, web sitesinin iskeletini oluşturduğundan dolayı istenen başarının elde edilmesi için izlenecek yolun da ilk ve en önemli adımıdır. Bu yazıda, site içi SEO analizlerinde pratik bir şekilde kullanabileceğiniz ve tutarlı sonuçlar elde edebileceğiniz 4 farklı analiz aracından bahsedeceğiz. Bu site içi SEO analiz araçları sayesinde nasıl bir yol haritası izlemeniz gerektiğini, elinizdeki somut verilere bakarak daha rasyonel biçimde belirleyebilirsiniz. Backlink incelemesinden anahtar kelime analizine, mobil uyumluluktan URL yapılarına kadar birçok farklı konuda analiz yapan bu araçlar, SEO açısından avantaj sağlayacak site içi yapılandırmalara ışık tutacaktır.

WooRank

Ücretsiz bir site içi analiz aracı olan WooRank, sadece sitenizin alan adını yazarak oldukça geniş bir alanda bilgi edinmenizi sağlıyor. Birçok araçta olduğu gibi ücretsiz üye olunması halinde belirli bir sınırlama ile bu kapsamlı analiz faydalanılabilmekte. Klasik anlamda sadece web sitesini işaret eden linklerin ve domainlerin sayısını gösteren araçlardan farklı olarak, WooRank SEO açısından önem arz eden birçok konuda fikir vermekte. Düzeltilmesi gereken hataları bir çırpıda bulmanın yanı sıra FourSquare, Google+, Twitter, Facebook gibi sosyal medya ortamlarındaki etkinliği de denetleniyor. Bu gibi sosyal medya araçlarındaki eksik profilleri tanımlayarak site içi yapılandırmalara yol gösteren WooRank ayrıca mobil optimizasyon, mobil uyumluluk ve erişim hızı verileri de sunuyor. Mobil yönlendirme ve CSS konusundaki eksiklikleri göstermesi, geleceğin internetinin merkezinde mobil aygıtlar olacağı için oldukça büyük bir artı.

URL yapılarını, IP adresini, XML site haritasını, Robots.txt dosyasını, site başlığı ve açıklamasını da kısa bir sürede inceleyen WooRank ücretsiz kullanımda bu denli geniş içerikli veri sağlayarak benzerlerinden bir adım önde yer almakta. Düzenli aralıklarla SEO manasında sitenizin ne durumda olduğunu kontrol etmek için kullanılabilir. WooRank başlıkları H1, H2, H3 olarak ele aldığı gibi ayrıca site içi sayfa analizi konusunda da yazı/HTML oranı veriyor. Anahtar kelime bulutu analizi de hiç de yabana atılacak türden değil. Tüm bunların dışında daha da birçok farklı konuda bilgi sunan WooRank web sitelerini 7 ana başlık altında inceliyor: Ziyaretçi, Lokal, Sosyal, Mobil, SEO, Kullanılabilirlik ve Teknolojik Uyum.

Ahrefs

Site içi SEO raporlamalarının en önemli unsuru olan backlink şemalarının doğru şekilde gösterilmesi konusunda hatırı sayılır bir başarıya sahip olan Ahrefs

, her konuda detaylı bir döküm sunmamasına rağmen yine de backlink yapısının incelenmesi açısından üstüne düşeni fazlasıyla yapıyor. 300 binin üzerindeki kayıtlı kullanıcısı, 300 milyardan fazla indekslenmiş URL ve 750 milyarın üzerinde kayıtlı backlink havuzuyla Ahrefs backlink incelemelerinin ilk tercih edilen SEO araçlarından biri. Backlink veritabanını her 15 dakikada bir güncellemesi de oldukça büyük bir artı. Ücretsiz hesapla günlük sınırlı sayıda web sitesinin backlink şemasına bakılabilirken, sunulan raporun backlink analizi bölümünde de belirli erişim kısıtlamaları söz konusu. Yeni backlinkleri nispeten kısa sürede algılayan Ahrefs ile aylık ve yıllık backlink gidişatı grafik üzerinden takip edilebiliyor.

Web sitelerinin backlinklerinin hangi kelimeler üzerinden ve ne yoğunlukta geldiğini gösteren Ahrefs, aynı zamanda siteyi işaret eden tekil URL’ler konusunda da geniş veri akışı sağlıyor. Kullanıcı dostu pratik bir arayüze sahip olması da cabası. Ayrıca sitenin backlink haritasına geçmişe dönük olarak, istatistiksel ve grafiksel olarak da göz atmak mümkün.

Traffic Travis

Tarayıcı üzerinden kullanılan SEO analiz araçlarından farklı olarak Traffic Travis bir masaüstü uygulama. Ücretsiz olarak sitenin mevcut SEO durumu hakkında detaylı bir raporlama sunuyor ve bunu yaparken de tamamen site içi SEO’ya odaklanıyor. Sitenin Page Rank ve Alexa değeri, XML haritası, indekslenen sayfaları, sayfa uyarıları, anahtar kelime yoğunluğu gibi unsurlar hakkında hızlı veri akışı sağlayan Traffic Travis SEO açısından sorun yaratan teknik hataları da gözler önüne seriyor. İstenen anahar kelimeler üzerinden ülkeye göre arama yapma seçeneği sunarak, Google sıralamalarındaki gidişat hakkında pratik ve hızlı bir şekilde bilgi edinilmesini de sağlıyor. Ücretsiz üyelikle 5 farklı site analizine ve 500 farklı anahtar kelime incelemesine imkan tanıyan Traffic Travis profesyonel sürüme yükseltilmesiyle sınırsız analiz imkanı sunuyor.

H1 tagları ve içerikteki anahtar kelime yoğunluğuna da göz atan araç, backlink URL’lerinin otoritesi konusunda da bir puanlama yapıyor. Traffic Travis istenen anahtar kelimelerde Google sıralamalarındaki mevcut durumun düzenli olarak takip edilmesi ve bu sayede raporlama yapmak için de kullanılabilir. Site içi SEO açısından büyük öneme sahip olan başlık, açıklama, görseller, etiketler gibi konular da analiz kapsamı dahilinde.

SEO Workers

İlk bakışta pek şık bir arayüzle karşılaşmasanız da SEO Workers tasarımdan ziyade elde edeceği analiz verisiyle ilgilenenler için oldukça faydalı bir analiz aracı olacaktır. En şık tasarımlı SEO analiz aracı olmamasına rağmen yaptığı incelemeyi farklı başlıklar altında toplamasıyla kullanıcıya geniş içerikli veri arışı sağlayabiliyor. Hala geliştirilmesi gereken yönleri olmasına rağmen bazı diğer araçlara nazaran daha tuturlı veri sunduğu da bir gerçek. Analiz sonrası yaptığı listelemede yer yer Matt Cutts videolarına da yer veren SEO Workers, bu sayede analizi yapılan bölümlerin SEO açısından ne denli önemli olduğunun altınızı çiziyor.

HTTP headlarını, sayfa URL’lerini, anchor text yoğunluğunu inceleyerek site içi SEO konusunda ne durumda olunduğunu gösteren SEO Workers aynı zamanda görsellere de göz atıyor. İçeriklerin başlıklarını ve etiketlerini de incelemeye dahil ederek, yayın içeriğinin arama motoru gözünden nasıl göründüğünün daha iyi anlaşılmasını sağlıyor.

Lipperhey

Analiz neticesinde puan verme konusunda oldukça ketum olan Lipperhey, popüler bir SEO analiz aracı olmasa da işinin hakkını veriyor. Hızla analiz işlemini gerçekleştirmenin yanı sıra esasen SEO konusunda göz ardı edilen Hosting veriler de dahil olmak üzere geniş içerikli bir analiz sonucu sunuyor. Site dizaynına da kısaca göz atan Lipperhey mobil uyumluluk ve mobil SEO konusunu da es geçmiyor. Siteye gelen linkleri listelemesinin yanı sıra bu linklerin geldiği siteler hakkında bilgi vermesi, Lipperhey’i oldukça kullanışlı bir SEO aracı haline dönüştürüyor.

H1’den başlayarak H6’ya kadar detaylı etiket analizi yapan Lipperhey; Robots.txt, XML site haritası, Flash kullanımı, erişilebilirlik gibi detaylarla indeks verilesi de sağlamakta. Endocing, DNS, domain yönlendirmeleri, indirme hızı, sunucu lokasyonu gibi detaylara göz atarak hosting bağlamında veri sunuyor.

2 Yorum

Yorum Yapın