Temel SEO Bilgileri

SEO’nun açılımı nedir?

SEO’nun açılımı Search Engine Optimization, yani Arama Motoru Optimizasyonu demektir. Peki nedir bu Arama Motoru Optimizasyonu? Ne işe yarar? Eğer websitenizin herhangi bir arama sonucunda Google,Yandex, Bing vs. gibi arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını istiyorsanız SEO ile ilgilenmek zorundasınız. SEO’da ana amaç sitenizin (ücretsiz, reklamsız) organik trafiğini arttırmaktır.

SEO mu yoksa PPC mi daha iyi?

Bu karşılaştırmaya öncelikle PPC’yi tanımlayarak başlayalım. PPC yani Pay Per Clicking, tıklama başına ödeme anlamına gelmektedir. Bu yöntemde reklamınızı verdiğiniz mecraya (Google Ads ) belirlediğiniz anahtar kelimeler üzerinden  tıklama başına para ödersiniz. Eğer iş hacminiz genişse ve bütçeniz yeteri kadar büyükse PPC yöntemiyle güzel geri dönüşler alabilirsiniz. Özellikle şirketinizi yeni kurduysanız veya yeni bir web sitesi oluşturduysanız, PPC sizin için çok önemli bir pazarlama stratejisi olabilir. Sonuçta her alanda olduğu gibi dijital pazarlamada da para harcamadan para kazanamazsınız. SEO’ya gelecek olursak ise, SEO uzun vadeli bir yatırımdır. SEO’da anında sonuç almanız çok zordur. Zamanla temelden SEO inşanızı düzgün, güçlü bir şekilde inşa ederseniz, hiçbir şekilde PPC veya benzeri yöntemler için para ödemenize gerek kalmaz. Sitenizin arama motorlarında sıralaması yükseldiğinde, doğal backliklerden organik trafiğinizin arttığını çok net bir şekilde görebileceksiniz.

SEO ile bilgileri nereden öğrenebilirim?

Seo rehberi ile ilgili internette binlerce bilgiye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Yabancı diliniz yeterli seviyedeyse Search Engine Journal, Moz, Sempost gibi sitelerin blog bölümlerinden SEO ile ilgili temel bilgileri öğrenebilirsiniz. Detaylı Türkçe Seo Rehberi için ise Blog – TAMSEO bölümümüzden bloglarımızı takip edebilirsiniz.

On-Page SEO ne demektir?

On-Page SEO  sayfanızın arama motorlarında daha yukarılarda yer almasına yardımcı olmak için o sayfada kullanılan tüm SEO yöntemlerini ifade eder. On-page SEO hem içerik hem de görsel optimizasyonu, anahtar kelime optimizasyonu vs. gibi HTML kaynak kodlarını içerir.

Seo çalışmaları için domain uzantısının bir önemi var mı?

.com uzantısı en popüler uzantı konumunda olduğundan, direkt girişlere olumlu etkileri olabilir. Fakat domain uzantısı konusunda dikkat edilmesi gereken şey aslında hitap edeceğiniz kitle ve konumdur.

Örneğin com.tr uzantılı bir domain direkt olarak Türkiye’ye özeldir ve bu uzantı ile globalde başarı yakalama şansınız yoktur.

Güncel SEO Durumu

SEO’nun devri bitti mi?

Bunun cevabını sanırım tahmin ediyorsunuz. Hayır, SEO’nun devri bitmedi. SEO hala dijital pazarlamanın en önemli parçası konumundadır. Sadece artık eskiye nazaran SEO ile sonuç almak daha uzun vadeli bir hale gelmiş bulunmakta. Günümüzde  firmalar anında sonuç almak için Google Ads. veya sosyal medya reklamları gibi yöntemlere daha sık başvurup, SEO’yu ihmal etmektedir. Reklamlarla daha dar, belirlediğiniz anahtar kelimelere bağlı olarak daha spesifik bir alanda geri dönüş alabilirsiniz. SEO diğer yöntemlere göre daha geniş ve daha ucuz bir yöntem olmakla birlikte firmanızın markalaşması ve tanınırlığını arttırmada kesinlikle rakipsizdir.

SEO nasıl değişiyor?

SEO sürekli değişim içindedir. Teknolojik ilerlemeler arttıkça ve kullanım yaygınlaştıkça uygulanan SEO yöntemleri de değişmektedir. Son yıllarda akıllı telefonların kullanımının artmasıyla, internette geçirilen süre masasüstü uygulamalardan daha çok mobil uygulamalar üzerinden olduğu belirlenmiştir. Özetle artık SEO stratejilerinizi mobil uyumlu hale getirmek en önemli önceliklerinizden biri olmalıdır. Mevcut durumda mobil uyumlu olmayan web sitelerinin SEO ile başarılı olma şansı ne yazık ki yok.

SEO Stratejileri

SEO stratejilerime nereden başlamalıyım?

Şu ana kadar henüz SEO ile herhangi bir girişimde bulunmadıysanız, başlangıç olarak Tamseo SEO Analiz Aracını ve Tamseo Kırık Link Kontrolcüsünü kullanarak güzel bir başlangıç yapabilirsiniz. Bu SEO araçları yardımı ile sitenizdeki temel hatalar hakkında detaylı bir fikir edinebilirsiniz. Edindiğiniz sonuçlar ile ilgili bilmediklerinizi de Blog – TAMSEO bölümünden öğrenebilirsiniz.

Anahtar Kelime seçimi nasıl olmalıdır?

Mevcut web sayfanızı veya gelecekte oluşturacağınız web sayfalarınızı SEO açısından optimize edebilmeniz için uygun anahtar kelime seçimi çok önemlidir. Örnek verecek olursak; planlama yazılımı satan küçük bir işletmeye sahip olduğunuzu düşünelim. Burada mantık olarak ilk odaklanacağımız anahtar kelime “planlama yazılımı” olacaktır. Fakat arama sonuçlarında “planlama aracı” anahtar kelimesinin çok daha yüksek bir arama hacmine sahip olduğunu ve “planlama yazılımı” anahtar kelimesine oranla daha az rekabetçi olduğunu görüyoruz. İşte böyle bir durumda odaklanacağınız anahtar kelimeyi uygun seçerseniz web sitesi veriminizi büyük ölçüde arttırabilirsiniz. Anahtar kelime seçimi mutlaka, arama hacimleri göz önüne alınarak planlı olarak seçilmelidir.

Anahtar Kelime seçimi için herhangi bir araç var mı?

Basit olarak Google Keyword Planner başlangıç için iyi bir uygulama aracı olabilir. Ama tabii ki anahtar kelimeyi kendiniz analiz edip, kendiniz belirlemeniz her zaman daha iyidir. Satacağınız ürünlerin hangi konularla, hangi diğer ürünlerle bağlantılı olduğunu iyi belirleyip, bir çizelge oluşturmanız anahtar kelime üretmede size çok yardımcı olacaktır. Ayrıca kendi sitenize belirlediğiniz anahtar kelimeler dışında gelen organik trafik görürseniz, buradaki kelimelerde sizin için anahtar kelime seçiminde yol gösterici olabilir.

Anahtar Kelimeleri nereye ekleyeceğiz?

Anahtar kelimelerimizi belirledikten sonra dikkat edeceğimiz en önemli husus bu kelimeleri web sitemizin neresinde kullanacağımızdır. Eğer bir sayfayı belirlediğiniz herhangi bir anahtar kelime ile optimize etmek istiyorsanız anahtar kelimenizi;

  • Başlıkta,
  • Açıklamanızın ilk paragrafında,
  • H2 meta tag kısmında,
  • Blog yazınızın içerisinde aşırıya kaçmadan

geçirmeniz gerekmektedir.

Blog yazıları SEO’ya yardımcı olur mu?

Kesinlikle! Sitenize eklediğiniz her yazı, ürettiğiniz her yeni içerik işletmenizle ilgili veya seçtiğiniz anahtar kelime ilgili sıralamalarda yükselmeniz için yeni bir fırsattır. Ne kadar özgün, doğru içerikli yazılar üretirseniz o kadar organik aranma hacminizi arttırmış olursunuz. Ayrıca düzenli yazdığınız blog yazıları sitenizin güncel olduğunu ve sürekli güncellendiğini arama motorlarına bildirmiş olur.

HTTPS SEO’yu etkiler mi?

Evet kesinlikle HTTPS SEO’yu etkilemektedir. Bilmeyenleriniz için HTTPS HTTP formunun daha güvenli halidir. Bu sayfanın url kısmına bakacak olursanız, url’nin başında “https” bölümünü ve “https” bölümünün sol yanında “güvenli” simgesini görebilirsiniz. Google bu tür “güvenli” olarak işaretlenmiş siteleri daha çok sevmektedir. Google ve benzeri arama motorları HTTPS sayfaları daha çabuk indexlediği gibi, HTTPS formlu siteleri olumlu yönde algılamaktadır ki bu da size sıralamalarda çabuk yükselmeniz için çok büyük bir avantaj sağlamaktadır.

SEO Meta Tag (Etiketler) önemli midir?

Evet önemlidir. Peki nedir bu  Meta Tag? Bilmeniz gereken dört önemli meta tag, meta etiketi vardır.

  • Meta Keywords: İlgili sayfayla bağlantılı olarak düşündüğünüz anahtar kelime dizisidir.
  • Title Tag: Sayfanızın başlığıdır.
  • Meta Description: Sayfanızın açıklamasıdır.
  • Meta Robots: Arama motorlarının sayfanızı daha rahat taramasını sağlayan göstergedir.

Bu etiketlerden en önemlileri title tag ve meta descriptions bölümüdür. Diğerleri için çok fazla endişelenmenize gerek yok. SEO için kullanılan tüm etiketler ile ilgili geniş bilgiyi bu bölümden bulabilirsiniz.

robots.txt nedir?

“robots.txt” web sitenizin en üst dizininde bulunan ve arama motorlarına sayfalarınızı hangi önemle tarayacaklarını bildiren, kısacası arama motorlarına tarama konusunda yol gösteren bir metin dosyasıdır. “robots.txt” ile ilgili detaylı bilgilere bu bölümden ulaşabilirsiniz.

Sayfaları kategorilere ayırmak SEO’ya yardımcı olur mu?

Evet kesinlikle olur. Sayfalarınızı kategorilere ayırmak, diğer sayfalarınızın birbiriyle çakışmasını engeller ve ziyaretçilerinize çok daha kolay ve kullanışlı bir site deneyimi yaşatır.

Breadcrumb nedir?

Kategoriler, etiketler gibi sitenizin ufak bileşenleri birer breadcrumb, sayfa yol göstericisidir. Bu breadcumb bileşenleri sitenizin sınıflandırılmasını ve sayfa yapısını arama motorlarına göstermeye yardımcı olur. Breadcrumb bileşenleri arama motorlarının gözünde şöyle gözükür:

Anasayfa  :  Blog  :  Seo Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Breadcrumb bileşenleri ziyaretçilere ve arama motorlarına sitenin bir sayfasından diğer sayfasına geçmede kolaylık sağlar. Ayrıca düzenli olarak ayrılan alt kategoriler, ana kategorilerin güçlenmesini sağlar.

En popüler SEO teknikleri hangileridir?

Link inşası, uygun anahtar kelime belirlemek, On-page SEO kuşkusuz en önemli temel SEO tekniklerindendir. Keza sitenizi sürekli güncel tutmanız da çok önemlidir. Blog sayfalarımıza konu ile ilgili göz atarsanız, eğer iyi bir anlatım yapmışsak tüm bu teknikleri çoktan anlamış olacaksınız.

SEO için SSL kullanmak şart mıdır ?

Evet. Google SSL kullanımını resmi olarak da artık öneriyor. Özetle ben e-ticaret sitesi değilim ne gerek var diye artık düşünmeyin ve bir ssl sertifikası alın.

SEO için Asp.net mi Php mi daha iyidir ?

SEO kodlama dilinden ziyade, siteye uyguladığınız seo kuralları ile alakalıdır. Özetle PHP kodlamaya sahip sitede de asp ile kodlanmış bir sitede de aynı uygulamaları gerçekleştirebilirsiniz. Kodlama dilinin SEO açısından herhangi bir önemi yoktur.

Google ve Yandex görseller bölümünde üst sıralarda yer almak için nelere dikkat etmek gerekir ?

Görseller ile üst sıralarda yer almak için dikkat etmeniz gereken çok basit birkaç husus bulunmakta.
Bunlar;

  1. Görsel Alt etiketlerinin girilmesi.
  2. Görsel dosya isimlerinin, görsel ile alakalı olması. Örneğin; kedi görseline yer verecekseniz, bu görsel dosyasının ismi kedi.jpg olabilir.
  3. Görseller ile alakalı bir site haritası hazırlanıp, ilgili arama motorlarına gönderilmesi.

Daha detaylı bilgiler edinebilmek için lütfen SEO Rehberi sayfamızda ilgili konuya göz atın.

Anahtar kelimenin domainde geçmesinin SEO’ya etkisi var mıdır?

Aslında yeterli şekilde marka değeri kazanılması sağlanırsa anahtar kelimenin domainde geçmesine bile gerek yok. Fakat bu uzun vadeli bir plan.

Kısa vadede anahtar kelimenin domainde geçmesi elbette faydalı. Fakat alan adını anahtar kelime ile doldurmak çok da mantıklı bir şey değil.

Alan adının aynı zamanda olabildiğince kısa olması da gerekiyor. Bu sebeple verdiğin örnekten yola çıkarak ben kısa olanı tercih ederdim. Diğer anahtar kelimeleri sayfa olarak oluşturmak daha doğru.

Bağlantılar ve Link İnşası

SEO backlink nedir?

İnternet iki temel bileşen üzerinden kurulmuştur, bunlar içerikler ve içerikler arasında bağlantılar sağlayan linklerdir. Arama motorları web sayfalarını indexlemeye başladığı ilk zamanlar hangi sayfanın, hangi sorgularla en bağlantılı olduğunu saptamak için belirli bir sisteme ihtiyaç duydu. Tahmin edeceğiniz gibi bu sistem sıralama sistemidir. Bir sayfaya yönlendirilen bağlantıların kalitesi ve sayısı o sayfanın kalitesini belirleyen en önemli faktörlerden birine haline geldi. Backlinkler özetle bir sitenin diğer siteyi güvendiği ve onayladığı anlamına gelmektedir.  Aldığınız backlinklerin kalitesi ne kadar yüksekse web siteniz arama motorlarının gözünde o kadar değerlidir ve arama motorları bunun ödülünü de size sitenizi sıralamalarda üst sıralara çıkararak gösterirler. Eğer web sitenizi yeni inşa etmeye başladıysanız bu bölümden ücretsiz ve kaliteli backlink kaynaklarına bakabilirsiniz.

Follow ve nofollow linklerin farkı nedir?

Nofollow bağlantısı arama motorlarının gözünde bağlantı değeri taşımaz. Ama trafik açısından eşdeğer görevi görürler.

Domain authority nedir?

Bir web sitesinin domain otoritesi doğrudan aram motorlarındaki sıralama yeteneğine karşılık gelir. Bir sayfanın bağlantı değeri, bağlantı sayısı ve kalitesi ile belirlenir. Bir sitenin domain otoritesi ise tüm bu sayfaların bağlantı değerine göre belirlenmektedir.

Link inşası nedir?

Link inşası, web sitenizin bağlantı değerini arttırmak için kullanılan bir SEO stratejisidir. Site içi ve site dışı link inşası sayfanızın otoritesini arttırmak için çok önemli uygulamalardır.

Site içi ve site dışı link farkı nedir?

Site içi linkler aynı domain üzerinden gelen, web sitesini daha rahat gezmeye  yardımcı olan linklerdir. Site dışı linkler ise farklı domainler üzerinden sitenizi refere eden linklerdir.

Anchor text nedir?

Anchor text özetle içerisine bağlantı bulunduran tıklanabilir metindir. Hedef anahtar kelimeyle tam olarak eşleşen anchor text bileşenleri, arama motorunu sayfanın konusu hakkında bilgilendirir ve arama motorlarına daha rahat tarama imkanı verir. Tabii ki ziyaretçilerinize de site içi geçişlerde yardımcı olarak, onlara güzel bir site deneyimi yaşatır.

Kırık link nedir?

Kırık link, broken links veya ölü link; web sayfanızda daha önce çalışan fakat herhangi bir nedenle mevcut durumda işlevini yitirip artık ulaşılamayan sayfaları ifade eder. Sitenizdeki kırık linkler arama motorları ve site ziyaretçileriniz için çok büyük bir eksidir. Sitenizde kırık link olup olmadığını Tamseo Kırık Link Kontrol Aracı üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Yönlendirmeler SEO’yu etkiler mi?

Yönlendirmeler sitenizdeki içerikler arasında bağlantı kurmanızın doğal bir yoludur. Yönlendirmeleri yaparken dikkat etmeniz gereken şeyler vardır. Bir içeriği birkaç farklı sayfa arasında taşıdıysanız ve tüm bu yönlendirmeler hala stabil ise yükleme hızı, bağlantı eşitliği gibi temel elementlerden ödün veriyor olabilirsiniz. Bu durumda gereksiz aracıları kaldırmak en iyi yöntem olabilir. Yine de tüm yönlendirmeler sıkıntılı sorunlara yol açmaz. 301 yönlendirmeleri; yani kalıcı yönlendirmeler kesinlikle SEO dostu yönlendirmelerdir. 302 geçici yönlendirmeler ise daha az bağlantı değeri içermektedir. Meta yönlendirmeler ise sunucu düzeyinde değil, daha çok sayfa düzeyinde gerçekleşen yönlendirmelerdir. Meta yönlendirmeler daha çok “Beş saniye içinde uygulama açılmazsa, buraya tıklayın.” gibi bilgilendirme metinleriyle ilişkilendirilirler. Meta yönlendirmeleri de önerilen bir SEO stratejisi değildir.

Yoğun şekilde footer backlink almak zararlı mıdır?

Yoğun şekilde footer backlink (ki bunlara site-wide da diyoruz) sitenize ciddi şekilde zarar verecektir. Hatta doğal olmayan bağlantılar uyarısı almanıza da sebebiyet verebilir. Ciddi dalgalanmalardan kaçınmak adına, eğer bu linkler görüldüyse, kalitesiz olan backlinkleri parça parça kaldırtmakta fayda var.

PR değeri yüksek backlink nerden edinebilirim?

PR değerleri son birkaç yıldır gizli. Fakat yine de yüksek olduğundan emin olduğumuz sitelerin bir listesini oluşturduk, listeye ulaşmak için linke tıklayınız.
Ücretsiz Backlink Siteleri

İstenmeyen, zararlı backlinkleri nasıl tespit edebilirim?

Bu link zararlıdır şeklinde uyarı veren bir araç yok. Fakat tüm backlinkleri görebileceğiniz ücretli ve ücretsiz kaynakları mevcut.

Search console en sağlıklı ücretsiz kaynaktır mesela. Ücretli kaynaklardan da en iyilerinden biri ahrefs.com’dur.

Ahrefs.com domain otoritesini de gösterdiği için daha kullanışlı olacaktır.

Footer Backlink zararlı mıdır?

Dış-SEO’da her şey oran meselesidir. Link inşası gerçekleştirirken asıl dikkat edilmesi gereken hiçbir şekilde aşırıya kaçılmamasıdır.
Elbette footer linkler kesin olarak zararlıdır ya da yararlıdır diyemeyiz. Footer linklerin tüm siteden link almanızı sağlarlar, bu nedenle bir makale linke göre daha etkili sonuçlar vermesi normaldir. Fakat bilinmelidir ki özellikle yeni siteler için risklidir.
Bir sitenin alt bilgi bölümünden link alacaksanız eğer, bunun marka bazlı olması en azından riski azaltacaktır.
Ve unutulmamalıdır ki SEO’da başarı hızlı bir şekilde yükselmek değil, yükseldiğiniz sırada kalıcı olmaktır.

Youtube linkleri SEO için zararlı mıdır?

Keslinkle nofollow yapmanız gerekir. Bu arada youtube gibi bir siteye link çıkışı yapmak elbette zararlı değildir, fakat bunlar aynı sayfadan çıkıyorsa o sayfanın değerini düşürebilir.

Yorum backlinkler veya dizin backlinkleri SEO açısından zararlı mıdır?

Yorum backlinkler ve dizinlerden uzak durmanızı öneririm. Bu gibi alanlardan alacağınız backlinklerin değerleri çok düşük olacaktır.

Dijital Pazarlama

SEO, işletmeniz için neler yapabilir?

Eğer dijital pazarlama işiniz için önemli bir yer tutuyorsa SEO sizin için çok büyük bir kaynak olabilir. Anahtar kelime araştırması yapmanın, içerik stratejisi üretmenin  ve düzenli olarak iç-dış site bağlantıları kurmanın neredeyse hiçbir maliyeti yoktur. Bu basit yöntemlerle bile zaman içerisinde hiçbir masrafınız olmadan organik SEO trafiğinizi arttırabilirsiniz. Unutmayın ki organik SEO trafiğini arttırmak marka oluşturmanızda ve tanınırlığınızı arttırmanın önemli bir parçasıdır. Eğer hedef kitlenize yüksek kaliteli içerikte, bilgilerde ürünlerinizi sunabilirseniz ve güvenilir olduğunuzu ispatlayabilirseniz, müşterileriniz ürünlerinizi almaya bir adım daha yakın olacaktır.

E-ticaret sitesinde toplu ürün ekleme SEO açısından olumsuz bir etki yapar mı?

Tüm ürünleri aynı anda ekleyebilirsiniz. Eğer gerçekten fark yaratacağım diyorsanız indexlenmelerini durdurup ve içeriklerini güncellediklerinizin noindex etiketlerini kaldırabilirsiniz. E-ticaret sektöründe hemen hemen çoğu site aynı xml dosyalarını kullanıyor. Elbette herkesin bu şekilde kullanması doğru bir yöntem olduğu yanılgısını doğurmasın. Eğer vakit ve imkan varsa hepsini güncellemenizi öneririz. Bunu yapacak durum yoksa da tüm ürünleri bir anda girdiniz diye ceza yemezsiniz.

Sizden Gelenler

Domain adresi seçiminde anahtar kelime odaklı mı yoksa marka odaklı mı seçim yapmak gerekir?

Net şekilde marka olabilecek bir domain seçimi yapmanız gerekiyor.

Özgün makalelerim yeteri kadar hit almıyor. Sorun ne olabilir?

Sitenizin genel sağlık durumu ile alakalı bir problem söz konusu olabilir. Siteniz henüz yeni de olabilir. Makalelerinizin seo uyumlu olmasına özen göstermelisiniz. Site sağlık durumu ile genel bilgileri SEO Analiz Aracı – Ayrıntılı SEO Analizi Raporu – Tamseo bölümünden edinebilirsiniz.

Wordpress sitemde "x kişi şu anda bu ürünü inceliyor" bildirisi çıkarmak istiyorum. Ne yapmalıyım?

Bu gibi bildirilerin genel adı Social Proof (Sosyal Kanıt) olarak geçer.
Wordpress için de birçok eklenti mevcut bu konuda. Aşağıdaki bölümden istediğiniz eklentiyi edinebilirsiniz.

https://tr.wordpress.org/plugins/search/social+proof/

Facebook'tan dofollow link nasıl alınır?

https://apps.facebook.com/static_html_plus/?fb_source=fbpage  linkinden sayfanıza bir HTML Tab ekliyorsunuz. Daha sonra bu bölümü gönlünüzce editleyebilirsiniz. Fakat unutmayın, bu sekmeyi ekleyebilmeniz için en az 2000 Takipçinizin olması gerekiyor, yoksa hata alırsınız.

SEO uyumlu çoklu dil desteği nasıl yapılır?

Subdomain ile yaparsanız bu subdomainleri arama motorları ayrı siteler olarak görür, bu durumun aslında birçok avantajı mevcut.

Örneğin subdomain ile ülke hedeflemesi yapabilirsiniz, bu subdomaini farklı bir sunucuda barındırabilir ve böylelikle hedeflediğiniz konuma daha hızlı hizmet verebilirsiniz.

Eski içeriği güncellemek Google sıralamamı olumsuz etkiler mi?

Eski içeriklerinizi güncellemek sıralamalarınızı olumlu şekilde etkiler. Güncel faydalı içerik kraldır.

Web sitem arama motorlarında kendi adında gözükmüyor. Ceza yemiş olabilir miyim?

Çok büyük ihtimalle evet. Bunu anlamanın en iyi yolu Google Search Console’e sitenizi ekleyip, manuel işlemler bölümünü kontrol etmeniz. Tamseo Manuel İşlemler Rehberi videomuzdan konu ile ilgili detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

Web sayfasında eklenen ürünlerin etiketlerinin yönlendiği sayfayı no-index yapmak mı yoksa index’lenmesine izin vermek mi mantıklı olur?

Etiket sistemi çok profesyonel kullanılmadığı müddetçe, birçok zayıf içerikli sayfa oluşmasına sebep olur. Bu sebeple siz bu sayfaların doluluğundan emin değilseniz eğer noindex ile işaretlemeniz yararınıza olacaktır.

İçeriklerimin özgün olup olmadığını nasıl kontrol edebilirim?

Bunun en basit yolu aslında içeriğinizin belli paragraflarını kopyalayıp Google’da aratmaktır.
Bunun dışında bu işi program yardımı ile yapmak istiyorsanız buradan buyrun: Google

Alexa değerimi iyileştirmek veya düşürmek için neler yapabilirim?

Öncelikle kendiniz ve ekibiniz Alexa Toolbar kullanmalı, en hızlı sonucu bu şekilde alırsınız. Diğer yöntem de trafiğinizi düzenli olarak arttırmaktan geçiyor.

Siteme eklediğim yeni içeriklerin daha hızlı indexlenmesi için ne yapabilirim?

Yeni oluşturduğunuz sayfanın anında indexlenmesini istiyorsanız eğer Google gibi getir aracını kullanabilirsiniz. Ayrıca Feedburner.com da işinizi fazlasıyla görebilir.

"Bu sitenin robots.txt dosyası nedeniyle söz konusu sonuca ilişkin açıklama mevcut değil." hatasının çözümü nedir?

Sitenizin robots.txt dosyası arama motorlarının sitenize ulaşmasını engellemeye çalıştığı zaman bu uyarıyı alırsınız. Bu gibi durumlarda robots.txt dosyanızı düzenlemeniz gerekmektedir.

Robots.txt dosyanızı açın ve içini şu şekilde güncelleyin:

User-agent: *
Allow: /

Türkçe karakterli domain kullanmak mantıklı mıdır?

Direkt girişleri inanılmaz düşürdüğü için hayır! Kullanıcılar türkçe karakter kullanılmayan alan adlarına alışıktır.

Videolar ile arama sonuçlarında üst sıralara çıkmak için nelere dikkat etmeliyim?

Vidivodo için gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızda, video siteleri hakkında ciddi tecrübeler edinme fırsatımız oldu.
Öncelikle web sitenizin, site içi seo unsurlarını tam olarak sağlaması gerektiğini unutmamalısınız. Site adı paylaşmadığınızdan, sitenizi inceleyip önerilerde bulunamıyorum. Fakat her şeyi tam yaptım diye düşünmeyin, her sitede illaki geliştirilecek, düzeltilecek bir site içi seo kalemi mevcuttur.

Videoları biraz daha ön plana çıkarmanın yolu açıkçası, diğer video sitelerinin yaptıklarının üzerine bir şeyler koymaktan geçiyor.
Örneğin özgün videolar üretin, videoların altına muhakkak video ile alakalı olarak en azından 5-6 cümlelik özgün ve açıklayıcı metinler girin. Eğer söz konusu video bir röportaja ya da sunuma aitse bu durumda, videoda konuşulan her şeyi açıklama olarak video altında bulundurun.
schema.org da belirtilen video işaretlemelerini muhakkak kullanın ve bir video site haritası yaratıp bunu arama motorlarına gönderin.
Eğer daha fazla veri verebilirseniz, daha detaylı cevaplandırmaktan mutluluk duyarım.

Google Webmaster Tools manuel işlemlerde Tam Spam uyarısının çözümü nedir?

Tam Spam uyarısı genellikle site içinde yapılan etik dışı hareketler sonucu oluşur. Örneğin gizleme, otomatik içerik oluşturma, başka sitelerden içerik toplamak sonucunda bu uyarı ile karşılaşabilirsiniz.
Ciddi bir uyarıdır ve siteniz sıralamalardan tamamen çıkarılır. Site genelini etkileyen bir cezalandırmadır.
Bu cezadan kurtulabilmek için, içeriklerinizi mümkünse güncelleyip ya da silip baştan özgün ve kullanıcılarınıza faydalı olacak şekilde yeniden üretmeniz gerekecektir.
Hatta bilginiz dahilinde olmayan bir saldırıya da maruz kalmış olabilirsiniz. Bu nedenle hostunuza, sunucunuza göz atmanızda da fayda vardır. Zira bazı saldırganlar sitenize sizden habersiz sayfalar yüklemiş olabilirler.
Tüm bu hususları dikkatle yerine getirdikten sonra, yeniden değerlendirme talebinde bulunup, yaptıklarınızı anlatan bir mesaj gönderin, birkaç gün içerisinde sonuç alacaksınız.

Detaylı bilgileri manuel işlemler rehberi videomuzdan öğrenebilirsiniz.

com.tr uzantılı alan adları nasıl alınır ?

Şirket adınızın uyumlu olması ya da alacağınız alan adı ile alakalı marka başvurusuna ihtiyacınız var.

Bilinenin aksine, com.tr uzantılı alan adı almak için kesinlikle şirket olmanıza gerek yok.
Marka başvurusu yaparak gayet alınabiliyor. Markanızın onaylanmasına da gerek yok.

Domain bitiş süresinin SEO açısından bir önemi var mı ?

Bu eski zamanlardan beri hep konuşulan bir şehir efsanesi haline geldi artık. Hayır sırf domaininizi 5 yıllık, 10 yıllık, 20 yıllık aldınız diye bu size bir avantaj sağlamayacaktır. Küçücük bile.
Bunun aksi görüşü şu; “domain bitiş süresi uzak bir zamanda ise eğer Google bunun çok uzun vadeli, kalıcı bir site olduğunu düşünüp daha çok değer veriyor” denir.
Ben de diyorum ki, koskoca Google otomatik ödeme sistemlerinden haberdar değil mi ? Haberdar ki Google.com.tr’nin süresinin dolmasına 6 ay kalmış.
Öte yandan bazı domain uzantılarını kalkıp 10 yıl ya da 20 yıl şeklinde uzatamıyorsunuz bile.

Site lokasyonu Google sıralamasını etkiler mi?

Hayır, sıralamanız zarar görmez eğer kullanacağınız IP temiz ise. Sadece bir müddet dalgalanma yaşarsınız.
Fakat web siteniz bir yerel işletme ise yurtdışı lokasyonu kullanmanızı açıkçası önermiyoruz.

Wordpress'te kalıcı bağlantı ve başlığın birbirinden farklı olması SEO açısından sorun yaratır mı?

Yazının URL’i ile Başlığının eşleşmesi aslında SEO için çok daha olumlu. Fakat benzer örneğinizdeki durum gibi benzer şekilde oluşturulursa hiç problem değil.

Fakat Başlık ve URL’in alakasız olması bir problem, bunu yapmayın.

Google gibi getir aracı zararlı mıdır ?

Hayır bir zararı olmaz. Fakat düzenli içerik girişi yapıyorsanız da biraz sabırlı olun ve arama motorları biraz geç olsa da içerikleri kendileri tarayıp eklesin. Siz düzenli içerik girişine devam ettiğiniz müddetçe göreceksiniz ki arama motorları da sitenizi daha sık ziyaret edecekler ve index alma hızınız artacak.

Düzensiz içerik eklenmesinin SEO'ya etkisi var mıdır?

Arama motorları siteleri kategorilerine göre değerlendirir. Özetle bol bol içerik üreten siteler ile kendi sitenizi kıyaslamayın.

Diğer e-ticaret sitelerine göre de çok nadir içerik girişi söz konusuysa, kullanıcıları ürünlerinize yorum yapmaya teşvik edecek çözümler bulmak faydalı olabilir. Yorumlar da sayfayı güncel tutacaktır.

İyi bir seo çalışması için ücretli olarak sunulan SEO araçları kullanılmalı mıdır?

Google Analytics ve Google Search Console aslında yeterlidir. Fakat özellikle Ahrefs.com’u ücretli bir analiz aracı olarak kullanabilirsiniz.

Daha önce eklenen yazıyı güncellemek SEO açısından zararlı mıdır?

Zarar vermesini bir kenara bırakın, aksine mevcut sayfa içeriğinizi geliştirmeniz o sayfanın SEO’suna ciddi katkı sağlayacaktır.

Mevcut bir sayfanın yeni ve güncel içerikler ile yenilenmesi arama motorlarının da kullanıcıların da bizden beklediği bir davranış.