SEO’nun yani türkçe adı ile Arama Motoru Optimizasyonunun, tüm internet çevrelerince, bir internet projesinin başarılı olabilmesi için en önemli şartlardan biri olduğu hızla anlaşılmakta. Gerçi hala arama motoru optimizasyonu kavramını, arama motorlarında yükselmek için dışarıdan yapılan çalışmalar olarak tanımlama yanılgısına çokça düşülmekte.
Elbette SEO’nun başlıca amaçlarından biri üst sıralarda yer almaktır fakat bu çalışmaların en mühim amacı kesinlikle bu değildir, bu çalışmaların ilk ve en önemli amacı web sitesini, kullanıcıların (ziyaretçilerin) seveceği şekilde optimize etmektir.
Arama motorlarının genel ve en önemli politikaları, kullanıcılarının sorgularına karşılık en alakalı, en kaliteli web sitelerini çıkartmaktır. Bir web sitesinin de kalitesi sadece içeriği ile belirlemek doğru değildir, aynı zamanda hızı, güvenlik önlemleri, özellikleri ve tasarımı da kaliteye etki eden etkenlerdendir.
Web Tasarım, web sitesinin sunumu ile alakalı bir konudur. Siz içeriğinizi, ürünlerinizi ne kadar hoş ve kullanıcı dostu şekilde sunarsanız, takip edilme, satış yapma, okunma oranınız da muhakkak artacaktır. İşte Seo aynı zamanda bu sunumun nasıl yapıldığını da inceler, Web tasarımı aynı zamanda SEO’nun da ilgi alanı içine girmektedir.
Örneğin bir e-ticaret sitesi için SEO çalışması söz konusu ise, ürünleri arama motorlarında yükselttikten sonra, gelen ziyaretçilere yeterli satış yapamıyorsanız bunun sebebi, kuvvetle muhtemel tasarımınız ile alakalıdır.
Burada dikkat etmeniz gereken husus, sitenin tasarımının kullanıcı dostu, tüm tarayıcılar ile uyumlu üstüne de mobil aygıtlara göre de uygun şekilde optimize edilmesidir.
Responsive web design denen akım da, 2012 yılından itibaren git gide yaygınlaşmış, tüm tarayıcılar ve mobil aygıtlar ile uyumlu site tasarımları yaratmayı hedeflenmiştir. Çoğu popüler web sitesi de bu tarz tüm cihazlar ile uyumlu tasarımlara geçmişlerdir.
Bu tarz tasarımların avantajı, mobil internet kullanıcısını da çekebilmektir. Düşünsenize, insanlar cep telefonları ya da tablet bilgisayarlar aracılığı ile sitenize girdiğinde, kullanıcılarınızı herhangi bir adrese yönlendirmeden, sitenizi aynı kalitede sunma imkanı yakalıyorsunuz. Bu hem kullanıcılarınız, hem de sizin için cidden büyük bir avantaj.
Buradan çıkarmanız gereken sonuç, Web Tasarımı konusunda güncel teknolojileri takip etmek her zaman kazandırmaktadır. Öte yandan Google‘ın direkt olarak web sitesi kalitesini etkileyen faktörlerin başında saydığı Tasarım ile alakalı yönergeleri de incelemekte büyük fayda var.
Tasarım ve içerik yönergeleri
- Net bir hiyerarşi ve metin bağlantıları içeren bir site oluşturun. Her sayfaya en az bir statik metin bağlantısından ulaşılabilmelidir.
- Kullanıcılarınıza sitenizin önemli kısımlarına işaret eden bağlantıları içeren bir site haritası sunun. Site haritası çok fazla sayıda bağlantıya sahipse, site haritasını birden fazla sayfaya bölmek isteyebilirsiniz.
- Belli bir sayfadaki bağlantıların sayısını makul düzeyde tutun.
- Faydalı, bilgi açısından zengin bir site oluşturun ve içeriğinizi açık ve anlaşılır bir şekilde anlatan sayfalar hazırlayın.
- Kullanıcıların sayfalarınızı bulmak için girebileceği kelimeleri düşünün ve sitenizin gerçekten bu kelimeleri barındırdığından emin olun.
- Önemli adları, içeriği veya bağlantıları göstermek için görseller yerine metin kullanmayı deneyin. Google tarayıcısı, görsellerde yer alan metinleri tanımaz. Metin içeriği için görseller kullanmanız gerekirse, açıklayıcı birkaç kelime eklemek üzere “ALT” özelliğini kullanmayı düşünün.
- öğelerinizin ve “ALT” özelliklerinizin açıklayıcı ve doğru olduğundan emin olun.
- Bağlantıların çalışıp çalışmadığını ve HTML’nin doğru olup olmadığını kontrol edin.
- Dinamik (yani, URL’sinde “?” karakteri yer alan) sayfalar kullanmaya karar verirseniz, her arama motoru örümceğinin, statik sayfaların yanı sıra dinamik sayfaları taramadığını unutmayın. Parametreleri kısa
, parametre sayısını ise düşük düzeyde tutmanızı öneririz.
Üzülerek söylemeliyim ki, günümüzde bir çok web tasarımcısı profesyonel olarak tasarım gerçekleştirmiyor. Bunun nedeni işten kaçmak ve hemen işi bitirmek. Ancak SEO uyumlu yapılmamış bir web sitesinin içeriği tamamen çöptür. Zira bir çok site yaptırmak isteyen firmanın veya şahsın da SEO uyumlu içerikten haberi olmadığı için, sadece sitenin ön yüzünün ne kadar grafiksel olarak güzel olduğu ve çalışan fonksiyonları dikkatlerini çekiyor. Halbuki, bu yazıyı ve benim yazımı okuyan herkese tavsiye olarak, profesyonel web tasarımı yapmalarını önerir ve rica ederim. Unutmayın ki, profesyonel olarak SEO uyumlu yapılmış bir içerik her zaman olumlu sonuçlar doğuracaktır ve emeğiniz hiç bir zaman karşılıksız kalmayacaktır. Kaliteden ödün vermemek çok önemlidir.