Skip to main content

Sepet

Arama Motoru Optimizasyonu

SEO Saldırıları ile Mücadele

Yazar: 20 Mayıs 2013Aralık 25th, 201912 Yorum

SEO saldırıları (Anti SEO, Negative SEO…) işinizde başarılı olduğunuzun göstergesidir bir nevi, son birkaç haftadır Tamseo.com.tr‘de bu saldırılardan nasibini alıyor. SEO sektöründe varlık gösteren ve iyi sıralamalar elde etmiş bir web sitesi için elbette bu durumu normal karşılıyorum. (Elbette etik dışı hareketler bunlar fakat siyah şapkalılar diye bir gerçek geçmişte de vardı ve her zaman da olacak. Azalarak bitsinler o ayrı.)

SEO saldırılarının nedenlerinin altında basit bir mantık yatıyor elbette

,”rakibini geçemiyorsan, düşüreceksin.” Tabi bu fikirle yola çıkan bir SEO uzmanı ya da SEO Firması gerçekten SEO konusunda başarılı mıdır, SEO’nun mantığını kavrayabilmiş midir tartışılır. (Şu an için SEO kelimesinde varlık gösteren ilk sayfadaki tüm firma ve bireysel sitelere Tamseo.com.tr’ye yapılan saldırı yapılmakta, 1 tanesi dışında hepsine.)

Bu SEO saldırıları ne şekilde gerçekleşiyor konusuna gelirsek, en yaygın türü kalitesiz backlinkler ile gerçekleşeni muhtemelen. Yüzlerce, binlerce farklı domainden, programlar aracılığı ile hedefteki siteye yorum ve pingbackler aracılığı ile kalitesiz bir backlink akışı sağlanmak sureti ile yapılıyor.

Örnek olarak Tamseo.com.tr’nin son birkaç haftadaki backlink profiline göz atalım:

Tamseo.com.tr'nin Son 1 Aylık Backlink Profili

23 Nisan 2013’te başlayan Negatif SEO Saldırısı, neredeyse 1 aydır aralıksız devam etmekte.

Neyseki bu konuda bir çözüm mevcut, o da Disavow Links, yani Google Link Reddetme Aracı. Diğer arama motorları açısından ne kadar çok backlink o kadar kaliteli site mantığı geçerli olduğundan bir problem yok, fakat biliyorsunuz ki Google, özellikle backlinkler konusunda çok hassas.

Matt Cutts (Google Webspam Ekibinin Lideri) özellikle negatif seo konusunda çoğu kişinin endişelenmemesi konusunda bilgilendirmeler yapsa da, yine de gönül rahatlığı açısından Disavow Links aracının kullanılabileceğini iletiyor. Matt Cutts, bir kişinin bir başka kişiye zarar verme ihtimalinin düşük olduğunu belirtmekle birlikte, Google algoritmalarını da bu yönde geliştirdiklerinden bahsetmekte.

Fakat, saldırıların boyutu bazen değişebiliyor, keşke Matt Cutts profesyonel saldırılar hakkında da bilgilendirme yapmış olsaydı. Şöyle ki; bazı negatif seo saldırıları, bir saldırıdan daha çok sanki site sahibinin gerçekleştirdiği amatör seo çalışmaları gibi gözükmekte. Benim görüşüme göre bu tarz saldırılar en tehlikelileri. Anchor textlerin özenle seçilerek gerçekleştirilen bu saldırılar, sanki bazı anahtar kelimeler için kelime bazlı seo çalışması gerçekleştirdiğiniz izlenimini vermekte.

Örnek vermek gerekirse, Tamseo.com.tr’ye yapılan yoğun spam saldırılarında kullanılan anchor textler:

Tamseo.com.tr'ye gerçekleştirilen saldırıda kullanılan kelimeler.

Burada saldırı esnasında en çok kullanılan ilk 11 anahtar kelimeyi görebilirsiniz. Öyle ya da böyle SEO sektörü ya da web sitesi ile alakalı anahtar kelimeler seçilmiş.

Bu gibi bir durumda yapılabilecek şey elbette Google’ın da yönlendirmesi ışığında Disavow Links yani Link Reddetme aracını kullanmak.

Zaten Disavow Links aracının girişinde de şöyle bir uyarı mevcut:

Bu, gelişmiş bir özelliktir ve yalnızca dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Hatalı kullanılırsa sitenizin Google arama sonuçlarındaki performansına zarar verebilir. Geri bağlantıları reddetme işlemini yalnızca, sitenize yönelik yüksek miktarda spam, yapay veya düşük kaliteli bağlantı olduğuna inanıyorsanız ve bu bağlantıların size sorun çıkardığından eminseniz yapmanızı öneririz.

Yukarıda bahsettiğin saldırı da tam olarak yüksek miktarda spam tanımına uymakta, 1 aydan kısa bir sürede 3000’den fazla domain kullanılarak gerçekleştirilmekte olan bir saldırıdan bahsediyoruz.

Yapılması gerekenler belli, Link Reddetme Aracı ile bu kalitesiz backlinklerden kurtulmak. Burada yardım almanız gereken birkaç servis devreye giriyor, gelen zararlı backlinklerin tespiti için kullanmanız gereken servisler.

Yukarıda bulunan 2 görselin kaynağı, Ahrefs.com. Hemen hemen tüm backlink analiz servislerini kullandığımı düşünüyorum, ben şahsen ahrefs.com’u önermekteyim, en hızlı ve detaylı sonuçları verdiğini söyleyebilirim. Google ise elbette Google Webmaster Tools’u önermekte, gelen bağlantılar sekmesi ve sonrasında son bağlantıları indir seçeneği ile tüm bağlantıları indirme imkanı tanıyor. Fakat kullanım kolaylığı açısından Ahrefs.com daha önde diyebilirim. (Tabi her birini kullanmakta fayda var sonrasında karşılaştırma yapmak açısından.)

Buraya kadar zannediyorum ki hiçbir problem yok. En çok kafa yorulan konuya gelelim:

Hangi backlinkler kalitesiz ya da zararlı ?

Bunun tespiti evet kabul ediyorum ki gerçekten zorlu. Zaten gördüğüm kadarı ile insanların Disavow Tool ile alakalı en büyük problemleri de bu. Tabi Google’dan hangi backlinklerin zararlı olduğuna ilişkin detaylı bir açıklama, bilgilendirme ya da bu konuda bir hizmet beklemek de mantıksız olur. Sonuçta böyle bir adım atılması demek algoritmaların sırlarının çözülmesi ve hatta tüm Google kalite kurallarının çöküşü demek.

Bahsettiğimiz ve müdahalede bulunulması gereken zararlı backlinklerin, benim düşünceme göre tek ortak noktası var, o da doğal yollarla gelmemeleri.
Doğal yoldan kastımız, elbette başarılı bir web sitesinin, başarısından ötürü diğer platform ve web sitelerinde refere edilmeleri. Tabi bu tanım tüm backlink çalışmaları zararlıdır düşüncesi yaratmamalı. En nihayetinde kendinize ait bir blogunuz olabilir ve bu blog aracılığı ile web sitenizi işaret edebilirsiniz ki bu da çok doğal bir hareket. Fakat genelde Google tarafından 1 kişinin 100’lerce, 1000’lerce blogu olduğu varsayımı ve tüm bu bloglardan tek bir web sitesinin işaret edilmesi pek de doğal ya da gerçekçi karşılanmaz. Bu gibi uygulamaların sonucunda da artık bir çok kişinin aşina olduğu Doğal Olmayan Bağlantılar uyarısı kapınızda bitiverir. (bkz: Google Webmaster Tools Uyarıları)

Backlinklerde doğallık gerekliliğinden yola çıkarak;

  • Yoğun yorum backlinkler ve pingbackler,
  • Hiçbir anlam bütünlüğü olmayan makalelere yerleştirilmiş bağlantılar,
  • Düşük kalitedeki dizinlerden gelen bağlantılar, (Kalitesiz dizin, firma rehberi…)
  • Çeşitli sitelerde kullanılması için yaratılan ve dağıtılan eklenti ya da bileşenlere gömülmüş bağlantılar,
  • Çeşitli sitelerin footer (alt bilgi) bölümlerine yerleştirilmiş bağlantılar,
  • Özellikle forumlarda kullanılan imza bölümlerine yerleştirilmiş bağlantılar,
  • Pagerank geçiren metin reklamları, (Backlink satın almış oluyorsunuz çünkü)

Yukarıda listelenmiş yöntemler ile gelen backlinkler zararlıdır diyebiliriz. Örnekleri çoğaltmak mümkün elbette, burada dikkat edilmesi gereken asıl konu ise bu tarz gelen bağlantıların yoğunlukları. Sizin kontrolünüz dışında elbette bir kaç dizin içerisinde yer alabilirsiniz örneğin. Fakat backlink profilinizi incelediğinizde 100’lerce kalitesiz dizinde yer aldığınızı görürseniz ve son zamanlarda arama performansınızda kötü yönde bir etkilenme yaşıyorsanız müdahalede bulunmanızda fayda var.

Disavow Tools ile alakalı yapılan bazı testlerde, web sitesinin gözle görülür bir sağlık probleminin olmadığı durumlarda bile, zararlı backlinklerin hatasız tespit edilip, reddedilmesi durumunda, web sitesinin arama performasının ciddi oranda arttığı gözlemlenmiştir.
Tabi sonunda Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak da var. Böyle bir trajedi yaşamamak adına eğer yaptığınız şeyden emin değilseniz ya da tecrübesizseniz Disavow Tools’u kullanmayın!

Zararlı backlinkler konusunda eğer eminseniz bu aracı ne şekilde kullanmamız gerektiğine gelelim. Disavow aracını kullanmak oldukça basit. Tek yapmanız gereken bir .txt dosyası oluşturmak ve zararlı olduğundan emin olduğunuz backlinkleri bu text dosyasının içine listelemek.

Dilerseniz size zarar verdiğini düşündüğünüz linkin bulunduğu sayfayı, dilerseniz de gelen zararlı backlinkin sahibi olan domaini tamamen reddedebilirsiniz.

Ben bu araç ilk çıktığında ve  kullanmadan önce gerçekten örnek kullanımları çok aramıştım, o yüzden sizinle de paylaşıyorum:
Disavow Dosyası Örneği

Yukarıda örneği bulunan dosyayı aynen örnekteki gibi düzenleyip, sonrasında ilgili bölüme yüklüyorsunuz ve işlem tamam. Zararlı backlinkler geldikçe listenizi güncelleyip, tekrar göndermeniz gerekiyor. Dosya içeriğine yazdığım notları da aynen her satırın başına  # koyarak kullanabilirsiniz. İnanın binlerce domain ile bir saldırıya maruz kalırsanız fazlası ile işe yarıyorlar.

Son söz olarak; anti seo çalışmaları gerçekleştiren kimselerin var oluşundan artık ben utanıyorum. Bu tarz etik dışı çalışmalar içerisinde bulunan kimseler, kolay para kazanmak adına, sektöre olan güveni derinden sarsmaktadırlar. Elbette sadece SEO sektöründe yok bu rekabet. Hemen hemen her anahtar kelime ve sektör için mevcut.

İnternet aleminde başarının anahtarı kullanıcılar için öyle ya da böyle faydalı, ihtiyaca yönelik platformlar oluşturmaktan geçer. Bu tarz etik dışı çalışmaların sonlanması adına herkese çokça iş düşüyor. Her internet kullanıcısına iş düşüyor hem de. Herkes internetin kolay para mecrası olmadığını, internette başarılı olmak için, kaliteli işler sunulması gerektiğini bilmeli ve biran için bile bu yoldan ayrılmamalı.

12 Yorum

  • M.ali dedi ki:

    Zararlı olabilecek backlink çeşitlerini güzel örneklemişsin,Yanlız kafama takılan sitesmi Faydası olabilcek kaynaklar nedir yani backlink olarak ne tür backlink almalıyız.işte dizin forum yorum gibisinden soruyorum.!

  • cem dedi ki:

    Önce insanlar medeniyeti öğrenecekler yoksa bu böyle devam eder gider ülkemizde artık haram helal gibi gidiyor durum vahim hocam, para hırsı yüzünden insanlar aç kurt gibiler.

  • Arda dedi ki:

    Çağdaş bey,

    Pagerank geçiren metin reklamları

    Burda pagerank geçiren derken tam olarak neyi kastediyorsunuz? Google yönergelerinde de yazıyor aynı şey, bir türlü anlayamıyorum. Pagerank geçiren metin ne demek?

    • Merhaba Arda,

      Pagerank geçiren metin reklamı, özetle backlink satın almak ile aynı şey. Örneğin, bir arkadaşından rica edip, sitenin footer bölümüne ya da sidebar bölümüne bir link koydurursan bu duruma iyi bir örnek olabilir.

      Pagerank geçirmemesi için yapacağın tek şey, linki rel=”nofollow” olarak etiketlemek.

  • yusuf dedi ki:

    Çok kaliteli ve güzel bir yazı çok teşekkür ederim.Seoya herkezin ihtiyacı var ve siteniz saolsun websitem baya gelişti.

    • Yusuf SARI dedi ki:

      Yapılan tüm açıklamalar konuların devamının getirilmesini destekliyorum.

  • Arda dedi ki:

    peki nofollow tagını eklemenin sizce seoya pozitif/negatif/nötr etkisi var mıdır? Bunun üzerinde farklı görüşler var.

    • Merhaba,

      Nofollow kullanmanızın elbette size faydası olur, şöyle ki; Örneğin Kötü Sözlük adlı internet sitesi bizim kendi projemiz ve burada 20.000 den fazla kullanıcı bulunmakta ve her türlü web sitesinin linki paylaşılmakta.
      Bir whitelist oluşturmak sıkıntılı olduğundan biz de paylaşılan tüm linkleri nofollow olarak etiketlendiriyoruz.

      Facebook, Google, Twitter gibi siteler güvenilir olsa da 20.000 kullanıcının ne paylaşacağını bilmediğimizden (zararlı siteler de paylaşılabilir) direkt nofollow etiketlemesi ile çözüm getirdik.

      Link aldığınız yerler kadar, link çıktığınız yerler de çok önemli.

  • Promedyanet dedi ki:

    Sanırım artık tasarım ofisleri ve seo ofisleri diye konular ayrılmaya başlayacak. Sitenin kapısına bir güvenlik elemanı koymamız gerekiyor.

  • ibrahim dedi ki:

    malesef bu saldirlara bizde maruz kaldik. kullanilan enerjiyi kendi domainlerine kullansalar daha saglikli olacak. tebrik ederim güzel makale

  • şükrü dedi ki:

    Öncelikle yazı için teşekkürler.

    Çeşitli sitelerin footer (alt bilgi) bölümlerine yerleştirilmiş bağlantılar,

    cümlenizden yola çıkarak paravan bloglar sıkıntılı mı oluyor ? Zira hemen hemen herkes paravan blog kullanıyor. Mesela kendimize ait 30 kadar C Class IP de seo hosting de barınan paravan sitelerimizden footer link alıyoruz.

    Bu riskmidir?
    Öneriniz nedir

    teşekkürler

    • Footer linkler, ilgili sitenin tüm sayfalarından link çıkışı sağladığından bir anda hızlı yükseliş ivmesi yakalamanızı sağlayabilir, fakat bu footer linkler genel olarak etki alanı yaratmaya yönelik yani önemli anahtar kelimeleri hedeflemekteyse elbette bir risk olduğundan bahsedebiliriz.

      Size önerim, daha çok marka bazlı, çalışma gerçekleştirmeniz ve olabildiğiniz link inşaası konusunda temkinli davranmanız. Açıkçası fazlası ile agresif bir yol izliyorsunuz.

Yorum Yapın